Kesihatan kulit

Merawat Rambut Berwarna Dengan 9 Petua Pakar Ini

Merawat rambut berwarna tidak selalu mudah. Sebenarnya, kadang-kadang, anda memerlukan beberapa lawatan ke salon untuk menukar warna rambut sehingga anda menemui warna yang tepat. Agar masa dan wang tidak disia-siakan, inilah masanya untuk anda mengetahui helah khas atau cara merawat rambut berwarna agar rambut anda sentiasa berkilau dan warnanya tahan lebih lama. Apakah cara dan petua yang boleh dilakukan?

Cara merawat rambut berwarna agar tetap sihat dan rapi

1. Lakukan penjagaan rambut dengan kerap

Pastikan anda meluangkan masa ke salun setiap 6 minggu untuk dilakukan mengemas semula akar rambut untuk menjaga kesihatan rambut anda serta menjaga warna agar tetap konsisten. Ia juga dapat merawat warna rambut agar tetap bersinar secara semula jadi.

2. Gunakan pelindung matahari (pelindung haba)

Bukan hanya kulit yang perlu dilindungi dari sinar matahari. Sekiranya anda mahu warna rambut anda kekal dan bersinar, lindungi dengan krim pelindung rambut khas. Produk pelindung matahari berasaskan air lebih baik untuk rambut yang dirawat warna daripada produk berasaskan minyak.

3. Gunakan perapi

Rambut yang dirawat warna cenderung lebih kering daripada rambut semula jadi, jadi pastikan anda menggunakan pelbagai produk penjagaan yang disasarkan untuk melembapkan rambut anda sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Sapukan kondisioner pada rambut yang telah dibasahi dengan air suam, kemudian bungkus dengan tuala selama kira-kira 30 minit untuk membolehkannya diserap dengan lebih baik. Kemudian bilas rambut sehingga bersih, maka keadaan rambut akan kelihatan lebih bersinar.

4. Gunakan produk rambut pelembap

Selain dirawat dari dalam, tentu rambut perlu dirawat dari luar. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan menggunakan produk pelembap pada rambut anda untuk membantu meratakan warna yang baru dicelup dari akar hingga hujungnya.

5. Jangan terlalu kerap menukar warna rambut

Setiap kali anda menukar warna rambut anda, semakin banyak bahan kimia ditambahkan untuk mewujudkan kesan warna yang diinginkan. Ini tentu dapat menjadikan keadaan kesihatan rambut menjadi semakin tidak sihat kerana pendedahan berterusan kepada bahan kimia. Sebaiknya pewarnaan rambut secara berkala agar warnanya tetap dan konsisten.

6. Bilas rambut sehingga bersih

Salah satu cara untuk merawat rambut berwarna adalah dengan mengelakkan garam dan klorin. Kedua-duanya menjadikan rambut kering dan rosak. Selepas berenang atau setiap kali anda mencuci rambut, pastikan anda membilas rambut dengan bersih.

7. Jangan terlalu kerap bermain atau menyentuh rambut anda

Rambut berkilat yang cantik sangat menggoda untuk terus menyentuh, tetapi menyentuh rambut anda terlalu kerap juga boleh merosakkan rambut anda, anda tahu! Selain dapat membuat rambut menjadi kotor, jari anda juga dapat merosakkan kutikula atau bahkan mencederakan kulit kepala.

8. Jangan terlalu kerap menggunakannya pengering rambut

Setelah mencuci rambut, biasakan mengeringkan rambut secara semula jadi. Sekiranya anda menggunakan pengering atau pelurus pukulan terlalu kerap, rambut anda boleh menjadi lebih berliang. Pendedahan panas pengering rambut akan menjadikan warna rambut lebih pudar dan tidak tahan lama.

9. Gunakan syampu khas

Selain sesuai untuk jenis kulit kepala anda, pilihlah syampu yang sengaja diformulasikan untuk rambut yang dicelup. Syampu lembut membolehkan anda mencuci rambut setiap hari, supaya rambut anda tetap sihat, bersih dan berkilau.