Kesihatan lelaki

5 Khasiat Buah Pepaya untuk Kesihatan Lelaki •

Hampir setiap musim, betik adalah salah satu buah yang biasa dimakan. Semua orang dapat merasakan manfaat betik, dari bayi, kanak-kanak, dan wanita hamil. Tidak hanya itu, terdapat juga pelbagai khasiat buah betik untuk lelaki, terutama yang berkaitan dengan kesihatan pembiakan, anda tahu.

Pelbagai khasiat buah betik untuk kesihatan lelaki

Pepaya dikelaskan sebagai buah tropika, jadi anda tidak akan kesulitan mencarinya. Buah oren ini ketika masak mengandungi sejumlah nutrien penting, seperti beta karoten dan vitamin C yang sangat penting untuk tubuh anda.

Berikut adalah beberapa kebaikan dan manfaat kesihatan buah betik untuk lelaki berdasarkan kajian yang penting untuk anda ketahui.

1. Menyelaraskan sistem pencernaan

Mengonsumsi betik masak secara teratur dapat membantu anda menjaga kesihatan dan mengatasi pelbagai gangguan sistem pencernaan. Ini kerana pepaya mengandungi papain, enzim proteolitik yang menjadikan protein lebih mudah dicerna oleh tubuh.

Buah betik juga tinggi kandungan serat dan air sehingga dapat membantu mengatasi pergerakan usus yang tidak teratur akibat sembelit (sembelit). Selain itu, buah ini juga dapat mengurangkan gejala sindrom iritasi usus (IBS).

2. Meningkatkan kesihatan jantung

Kandungan vitamin C dan likopen dalam buah pepaya sebagai sebatian antioksidan berguna untuk meningkatkan kesihatan jantung. Antioksidan juga dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) sehingga dapat mencegah risiko penyakit jantung pada lelaki.

Sekolah Penerbitan dan Perubatan Kesihatan Harvard berdasarkan kajian melalui sejumlah kajian menyatakan bahawa lelaki dua kali lebih mungkin mengalami serangan jantung berbanding wanita.

Sebenarnya, risiko ini masih tinggi pada lelaki berbanding wanita ketika mengambil kira faktor lain, seperti kolesterol tinggi, darah tinggi, diabetes, indeks jisim badan, dan aktiviti fizikal.

3. Mencegah risiko barah prostat

Manfaat lain memakan betik untuk lelaki adalah mencegah risiko barah prostat. Ini berkat kandungan beta karoten dan likopen yang bertindak sebagai sebatian antioksidan yang kuat untuk menangkal radikal bebas yang mencetuskan barah.

Selain buah, kajian yang diterbitkan Universiti Negeri Virginia juga dijumpai sifat yang serupa pada biji betik. Biji betik masak hitam mempunyai kandungan polifenol yang tinggi dan kesan anti-barah yang berpotensi untuk mengurangkan pertumbuhan sel barah prostat.

4. Meningkatkan kualiti sperma

Buah betik mengandungi folat yang tidak hanya bermanfaat untuk wanita hamil, tetapi juga lelaki. Folate mampu menjaga kesihatan dan kualiti sperma yang dihasilkan.

Kandungan vitamin C juga dapat membantu lelaki yang mempunyai masalah kesuburan atau kemandulan. Kajian yang diterbitkan Jurnal Makanan Ubat menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C dalam jumlah tertentu dapat meningkatkan kualiti sperma.

Hasilnya menunjukkan peningkatan dalam beberapa aspek kualitas sperma, mulai dari pergerakan (motilitas), bentuk (morfologi), dan jumlah sperma pada pria.

5. Meningkatkan gairah seksual

Sesetengah lelaki mungkin bimbang mengambil Viagra untuk meningkatkan minat seks atau libido mereka. Sebenarnya ada kaedah yang lebih semula jadi dan lebih selamat, salah satunya adalah makan buah-buahan.

L-arginine, sebatian asid amino penting yang terdapat dalam buah-buahan, seperti pepaya dan semangka dapat meningkatkan jumlah nitrik oksida (NO) yang dilepaskan semasa rangsangan seksual.

Nitrik oksida sangat diperlukan untuk mencapai dan mengekalkan ereksi zakar. Sebenarnya, pengambilan L-arginine dalam jumlah tertentu dapat mengatasi disfungsi ereksi pada lelaki.

Jangan makan betik terlalu banyak, kerana ...

Makan betik boleh menyebabkan reaksi alergi lateks pada sesetengah orang. Alergi lateks berlaku apabila badan anda peka terhadap protein tertentu dalam buah yang serupa dengan protein dalam getah getah.

Anda juga boleh mengambil biji betik selain buahnya untuk mengurangkan risiko barah prostat. Walaupun diklasifikasikan sebagai selamat untuk dimakan, anda perlu menyedari kesan penurunan kepekatan sperma, motilitas, dan daya maju yang menyebabkan keadaan azoospermia.

Elakkan memakan biji putih pada betik yang belum masak. Biji putih dapat merangsang dan bahkan mencetuskan percambahan barah prostat pada lelaki.

Oleh itu, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor mengenai manfaat betik untuk lelaki dan keadaan kesihatan lain yang anda alami.