Kehamilan

Buasir Semasa Kehamilan, Adakah Benar Bersalin Secara Normal?

Keluhan buasir semasa kehamilan adalah perkara biasa. Keluhan ini akan meningkat, terutama pada wanita yang sudah mempunyai sejarah buasir sebelum hamil.

Baiklah, bagi ibu-ibu yang sudah mempunyai sejarah buasir sebelum hamil, semasa kehamilan, buasir akan berada pada tahap yang lebih tinggi (bonjolan bertambah besar). Sekiranya anda mempunyai ini, tidak jarang banyak wanita hamil merasa cemas dan bimbang akan proses kelahiran nanti. Bolehkah mereka yang sudah mempunyai sejarah buasir sebelum hamil dapat melahirkan secara normal? Teruskan membaca untuk mengetahui.

Apa itu buasir?

Buasir atau buasir, dalam bahasa perubatan yang disebut buasir adalah urat yang membengkak dan menonjol di kawasan rektum. Pembengkakan ini terdapat dalam berbagai ukuran, dari ukuran kacang hingga ukuran anggur dan dapat berkembang di rektum atau menonjol melalui dubur. Kerana pembengkakan ini, anda terdedah kepada pendarahan semasa buang air besar, yang membuat anda merasa tidak selesa semasa atau selepas buang air besar secara berkala.

Buasir boleh muncul semasa kehamilan atau selepas melahirkan pada anda yang tidak pernah mengalami buasir sebelumnya. Sekiranya anda menghidap buasir sebelum hamil, anda cenderung mendapatnya lagi semasa mengandung atau selepas bersalin.

Mengapa buasir semasa kehamilan sering berlaku?

Rahim yang membesar, sembelit, dan peningkatan hormon progesteron semuanya akan menjadikan anda lebih mudah terkena buasir semasa kehamilan. Di samping itu, anda juga akan terdedah kepada urat varikos di kaki dan kadang-kadang bahkan di vulva dan vagina.

Semasa mengandung, rahim anda terus mengembang, memberi tekanan pada urat pelvis dan inferior vena cava, yang merupakan urat besar di bahagian kanan badan anda yang menerima darah dari kaki anda. Tekanan ini kemudian dapat memperlambat pengembalian darah dari bahagian bawah badan, sehingga meningkatkan tekanan pada saluran darah di bawah rahim dan menyebabkannya melebar atau membengkak.

Selain itu, peningkatan hormon progesteron semasa hamil juga menyebabkan dinding saluran darah menjadi rileks, sehingga saluran darah menjadi bengkak dengan lebih mudah. Hormon progesteron juga boleh menyebabkan sembelit dengan melambatkan pergerakan usus anda.

Sembelit semasa kehamilan atau selepas melahirkan dapat memberi tekanan pada saluran darah, yang dapat berkembang menjadi atau memburukkan buasir. Anda juga boleh menghidap buasir kerana anda terlalu kuat semasa bersalin.

Oleh itu, bolehkah ibu yang mempunyai sejarah buasir dapat bersalin secara normal?

Sebenarnya, buasir tidak menghalang seseorang daripada melahirkan secara normal. Hanya jika seorang ibu yang menderita buasir semasa hamil ingin melahirkan secara normal, ini akan menimbulkan lebih banyak ketidakselesaan semasa bersalin kerana melakukan aktiviti tegang.

Buasir ini tidak akan memberi kesan buruk kepada bayi anda, tetapi kemudian keparahan buasir akan meningkat semasa proses kelahiran. Sekarang ini menjadikan banyak wanita hamil yang sudah mempunyai sejarah buasir sebelum hamil memilih untuk melakukan pembedahan caesar sehingga keadaan buasir yang mereka derita tidak mengganggu proses kelahiran nanti.

Walaupun dalam beberapa kes individu dan dalam keadaan tertentu pakar obstetrik memutuskan untuk menjalani pembedahan caesar semasa melahirkan, terdapat banyak ibu yang mempunyai buasir yang masih dapat melahirkan secara normal.

Sebilangan besar buasir biasanya akan kembali normal (jika anda tidak mempunyai sejarah buasir) atau kembali ke keadaan pra-kehamilan mereka (jika anda mempunyai sejarah buasir sebelum kehamilan). Walaupun begitu, anda harus membincangkannya dengan pakar obstetrik dan pakar sakit puan untuk mendapatkan tindakan yang sesuai dan optimum, sehingga proses kelahiran yang akan dilakukan kemudian akan selamat bagi anda dan bayi.