Kesihatan wanita

3 Cara Mudah Mengatasi Faraj Yang Terasa Panas Seperti Pembakaran

Sensasi terbakar atau sensasi terbakar di faraj adalah masalah biasa yang sering berlaku di kalangan wanita. Terdapat pelbagai penyebab pembakaran vagina, seperti kerengsaan, jangkitan kelamin, dan pelbagai masalah lain. Namun, anda tidak perlu risau kerana terdapat beberapa cara untuk mengatasi masalah keputihan dan pembakaran faraj.

Petua mengatasi faraj yang panas dan terbakar

Mengatasi faraj yang panas dan terbakar harus disesuaikan dengan penyebabnya. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu.

Namun, memandangkan sensasi ini sering muncul di tengah-tengah aktiviti, ada beberapa cara yang mungkin anda dapat lakukan untuk menghilangkan perasaan.

1. Menggunakan kompres sejuk

Sumber: Cita-cita Kesihatan

Salah satu cara untuk mengatasi sensasi panas di faraj anda adalah dengan memampatkan kawasan tersebut dengan kompres sejuk.

Faraj yang panas dan sakit kemungkinan akan reda dengan kompres sejuk. Walau bagaimanapun, cubalah untuk tidak melekatkannya pada kulit dalam jangka masa yang lama.

Untuk melakukan kompres sejuk, anda boleh menggunakan ketulan ais atau air sejuk. Semasa menggunakan ketulan ais, jangan melekatkannya secara langsung ke kulit vagina.

Balut ketulan ais terlebih dahulu dengan tuala bersih. Kemudian, lekatkan pada kawasan yang sakit. Tetapi jika anda menggunakan air sejuk, rendam tuala bersih dan peras dan kemudian sapukan ke faraj.

Anda boleh memampatkan kawasan faraj yang terasa panas dan terbakar setiap 2 hingga 3 jam. Namun, cubalah untuk tidak menempelkannya selama lebih dari 20 minit dalam satu kompres.

2. Sapukan jeli petroleum

Sensasi panas yang dirasakan di dalam vagina anda biasanya bermula dari kekeringan di kawasan tersebut sehingga lebih mudah terkena kerengsaan dan kulat.

Untuk menjadikan vagina anda lebih lembap dan mengatasi sensasi terbakar, anda boleh menggunakan petroleum jelly. Ingat, penggunaannya dikhaskan untuk bahagian luar vagina, bukan bahagian dalam.

Petroleum jelly adalah minyak mineral yang dapat berfungsi sebagai pelembap kerana mewujudkan perlindungan dari bakteria yang dapat menyebabkan jangkitan.

Malah, minyak mineral ini juga disyorkan oleh Akademi Dermatologi Amerika untuk merawat kegatalan.

Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan petroleum jelly untuk merawat keputihan yang panas.

3. Menjaga kebersihan kawasan faraj

Selain menggunakan petroleum jelly dan kompres sejuk, anda juga perlu menjaga kebersihan untuk mengatasi faraj yang panas.

Contohnya, menggunakan seluar dalam kapas yang tidak terlalu ketat. Selain itu, terdapat beberapa petua lain untuk menjaga kebersihan vagina dan mengurangkan sensasi terbakar, seperti:

  • Elakkan menggunakan pembalut, kertas tandas, krim, dan sabun feminin yang mengandungi wangian.
  • Setelah membuang air besar, bersihkan kawasan dubur dari depan ke belakang.
  • Bersihkan kawasan di luar faraj dengan air dan sabun tanpa bau maksimum sekali sehari.
  • Sekiranya anda merasa gatal, cubalah untuk tidak menggaru, kerana ini hanya akan menjadikan panas lebih teruk.
  • Menggunakan alat kawalan kelahiran, seperti kondom, untuk mengurangkan risiko jangkitan kelamin semasa hubungan seks.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Biasanya, sensasi terbakar di vagina akan hilang seiring dengan berlalunya masa.

Walau bagaimanapun, jika faraj anda masih terasa panas dan bertambah teruk, anda harus berjumpa dengan doktor anda mengenai masalah ini.

Ini supaya anda tahu bagaimana menyelesaikan masalah ini mengikut puncanya.

Setelah mengetahui cara mengatasi faraj yang panas, inilah masanya untuk memberi perhatian lebih kepada kebersihan kawasan kewanitaan anda untuk mengelakkan masalah ini berulang.

Sumber Foto: Berita Perubatan Hari Ini