Kehamilan

Berapa Banyak Ultrasound Yang Perlu Dilakukan Semasa Kehamilan?

Agar keadaan ibu dan janin dapat dipantau dengan betul, wanita hamil perlu melakukannya ultrasound (USG). Mungkin anda menganggap pemeriksaan ultrasound ini hanya untuk melihat jantina janin. Tetapi sebenarnya, terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh oleh wanita hamil sekiranya mereka melakukan ultrasound. Sebaik-baiknya, berapa kali ultrasound dilakukan oleh wanita hamil? Bilakah ultrasound mesti dimulakan?

Berapa kali wanita hamil mesti menjalani ultrasound?

Pemeriksaan ultrabunyi kehamilan adalah ujian menggunakan gelombang suara frekuensi tinggi untuk mendapatkan gambaran keseluruhan keadaan janin, plasenta, dan organ pembiakan wanita hamil.

Terdapat dua jenis pemeriksaan ultrasound yang dilakukan pada wanita hamil, iaitu ultrasound transvaginal dan ultrasound perut. Ultrasound transvaginal secara amnya dilakukan pada awal kehamilan, sementara ultrasound perut dilakukan kemudian pada kehamilan.

Pemeriksaan ultrabunyi semasa kehamilan sangat penting untuk kesihatan ibu dan janin. Bukan hanya untuk menentukan berat dan jantina janin, pemeriksaan ini juga menunjukkan perkembangan janin dan mengesan risiko masalah kesihatan bagi ibu dan janin.

Jadi, berapa kali anda mesti menjalani ultrasound ketika hamil? Setiap wanita hamil disyorkan untuk melakukan ultrasound sekurang-kurangnya 2-3 kali semasa kehamilan . Pemeriksaan dijalankan pada trimester pertama, kedua, dan ketiga untuk memerhatikan petunjuk perkembangan janin yang berbeza.

Bilakah wanita hamil mula melakukan pemeriksaan ultrasound kehamilan?

Sekarang setelah anda mengetahui berapa kali anda semestinya menjalani ultrasound, sekarang faham masa yang tepat untuk melakukan pemeriksaan ini.

Masa yang tepat untuk melakukan ultrasound sebenarnya adalah bila-bila masa. Sebabnya, pemeriksaan pada setiap usia kehamilan mempunyai kegunaan yang berbeza. Berikut adalah perbezaannya:

1. Trimester pertama (minggu 1-12)

Pemeriksaan ultrabunyi pada awal trimester pertama biasanya dilakukan dengan kaedah transvaginal. Objektifnya adalah seperti berikut:

 • Sahkan kehamilan
 • Mengetahui degupan jantung janin
 • Mengesan kehamilan kembar
 • Mengesan pertumbuhan yang tidak normal pada janin
 • Menentukan sama ada kehamilan berlaku di dalam atau di luar rahim
 • Mengesan risiko kehamilan pramatang dan keguguran
 • Lakukan saringan trimester pertama (saringan trimester pertama)

2. Trimester kedua (minggu 12-27)

Pemeriksaan ultrabunyi pada trimester kedua kehamilan boleh dilakukan dengan kaedah ultrasound perut. Manfaat utama adalah mendapatkan gambaran keseluruhan perkembangan janin dengan petunjuk berikut:

 • Mengetahui kelengkapan organ-organ penting seperti jantung, paru-paru, dan struktur otak
 • Mengetahui jantina janin
 • Sahkan jika anda mengandung anak kembar
 • Pantau jumlah cecair amniotik
 • Mengesan masalah dengan plasenta
 • Mengetahui aliran darah badan janin

3. Trimester ketiga (minggu 24-40)

Pemeriksaan ultrabunyi pada trimester ketiga kehamilan memberi tumpuan kepada pertumbuhan janin dan kesediaan untuk bersalin. Manfaat peperiksaan ini merangkumi:

 • Mengetahui kedudukan janin dalam rahim (normal, serong, atau bertiup)
 • Mengesan fungsi plasenta sebelum melahirkan
 • Mengesan kecacatan pada janin
 • Meramalkan hari jadi
 • Mengetahui sama ada janin masih 'di rumah' di rahim atau harus dilahirkan tidak lama lagi

Setiap wanita hamil perlu menjalani pemeriksaan ultrasound, tetapi pastikan anda melakukannya pada waktu yang tepat. Sekiranya anda ingin mengetahui jenis kelamin janin, pemeriksaan pada awal trimester pasti tidak dapat menjawabnya dengan pasti.

Anda perlu menunggu sehingga organ pembiakan janin dapat dilihat dengan jelas, iaitu pada trimester kedua. Sekiranya dilakukan pada waktu yang tepat, faedah pemeriksaan ultrasound untuk kesihatan anda dan janin akan terasa lebih optimum.

Yang mana lebih baik, ultrasound 2D, 3D atau 4D?

Salah satu kesalahpahaman mengenai ultrasound ialah ultrasound 3 atau 4 dimensi memberikan gambaran ultrasound yang paling jelas.

Ultrasound 2D adalah modaliti utama dan terbaik dalam menilai keadaan bayi dalam kandungan. Sementara itu, untuk ultrasound 3D dan 4D, anda hanya melihat bahagian permukaan badan janin, seperti muka, tangan, dan kaki.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya kelainan dikesan semasa ultrasound?

Pemeriksaan ultrabunyi semasa kehamilan tidak hanya berguna untuk mengetahui jenis kelamin dan berat badan bayi. Pemeriksaan ini sangat penting untuk mengesan kelainan dan penyakit sejak awal.

Kelainan bentuk badan janin seperti jantung yang bocor atau bibir sumbing umumnya tidak dapat diubati sebelum bayi dilahirkan. Walau bagaimanapun, doktor dapat melakukan penilaian lebih lanjut untuk mengesan kelainan lain yang bersifat sindromik.

Sekiranya terdapat kelainan yang berkaitan dengan fungsi organ atau risiko kelahiran pramatang, doktor dapat membantu mengurangkan risiko dan mengetahui penyebabnya. Anda juga boleh menjalani beberapa siri pemeriksaan susulan.

Adakah ultrasound kehamilan selamat untuk ibu dan janin?

Pemeriksaan ultrabunyi transvaginal dan perut sangat selamat untuk ibu dan janin selagi dua keadaan dipenuhi. Pada pendapat saya, ada beberapa syarat yang mesti dipenuhi agar pemeriksaan ultrabunyi semasa kehamilan selamat dan berkesan, iaitu:

1. Peralatan ultrabunyi mesti memenuhi standard kesihatan

Peralatan ultrabunyi mesti disusun sedemikian rupa sehingga indeks termal dan indeks mekanikal selamat untuk keadaan ibu dan janin. Tempoh pemeriksaan juga tidak boleh melebihi 30 minit untuk mengelakkan kesan gelombang bunyi yang berterusan.

2. Mesti dijalankan oleh pegawai perubatan yang kompeten

Keperluan kedua adalah bahawa pengamal yang melakukan pemeriksaan ultrasound mestilah profesional perubatan yang kompeten.

Kakitangan perubatan yang melakukan ultrasound mesti mempunyai kemampuan untuk memerhatikan keadaan janin dan organ pembiakan ibu sehingga keputusan pemeriksaan menjadi lebih tepat.

Oleh itu, untuk pemeriksaan ultrasound, anda boleh berjumpa terus dengan pakar obstetrik.