Kesihatan kulit

Menggunakan Pelindung Matahari Terdapat Peraturan, Ketahui Di Sini

Pelindung matahari digunakan untuk melindungi kulit anda dari paparan sinar matahari. Menggunakan pelindung matahari sering dianggap merepotkan, kerana anda merasakan memakai kosmetik yang mengandungi SPF cukup untuk melindungi kulit anda dari sinar matahari. Sebenarnya, kosmetik yang mengandungi SPF tidak cukup untuk melindungi kulit dari bahaya cahaya matahari yang boleh menyebabkan barah kulit. Kulit juga akan mengalami kerosakan secara beransur-ansur seperti penuaan pramatang.

Oleh itu, cara menggunakan pelindung matahari yang betul juga harus dipertimbangkan. Jangan biarkan anda masih melakukan kesalahan yang menjadikan pelindung matahari anda hilang kesannya di bawah.

1. Selagi anda membeli pelindung matahari, yang penting ialah ia mengatakan SPF

Seperti penggunaan kosmetik, pelindung matahari yang digunakan juga mesti disesuaikan dengan jenis kulit anda. Pelindung matahari terdiri daripada beberapa jenis. Terdapat krim, losyen, semburan, dan gel. Sekiranya anda mempunyai kulit kering, gunakan krim, losyen, gel, atau semburkan pelindung matahari. Sementara itu, jika anda mempunyai kulit berminyak, anda harus memilih jenis gel atau semburan.

Pembungkusan pelindung matahari biasanya menyenaraikan apa yang terkandung di dalamnya, termasuk SPF. SPF adalah anggaran berapa lama matahari akan membakar kulit. The Skin Cancer Foundation mengesyorkan menggunakan minimum SPF 30, yang dapat menyekat 97 peratus sinar UVB, dan maksimum SPF 50, yang dapat menyekat 98 persen sinar UVB.

Sinar UVA boleh menyebabkan kedutan, penuaan pramatang, dan barah kulit. Manakala UVB boleh menyebabkan selaran matahari. Perhatikan kemasan yang tertera, perlindungan UVA ditandai dengan PA +, PA ++, PA +++.

Sekiranya tidak disenaraikan, anda harus memeriksa sama ada ia mengandungi zink atau avabenzone. Kedua-dua bahan aktif ini dapat melindungi kulit dari bahaya barah.

2. Gunakan pelindung matahari hanya sekali sepanjang hari

Tidak ada pelindung matahari yang melindungi kulit dari sinar matahari hingga 100 persen, walaupun anda menggunakan SPF yang tinggi. Pelindung matahari akan berbau atau hilang ketika anda berpeluh dan terkena air. Oleh itu, anda harus memohon semula pelindung matahari setiap dua jam.

3. Hanya gunakan pelindung matahari pada kulit yang terdedah

Sebilangan besar dari anda biasanya menggunakan pelindung matahari hanya pada kulit yang terdedah kepada cahaya matahari. Sebenarnya, menggunakan pelindung matahari yang baik diedarkan secara merata ke semua bahagian badan, walaupun bahagian itu ditutup dengan pakaian. Sekiranya pelindung matahari tidak digunakan di seluruh badan, hasilnya tidak akan optimum. Supaya kulit anda masih terkena cahaya matahari.

4. Jangan gunakan pelindung matahari di kawasan ini

Biasanya pelindung matahari hanya digunakan pada wajah, tangan, dan kaki. Anda juga harus menggunakan pelindung matahari di kawasan di belakang telinga, leher, dan belakang leher. Kawasan ini juga terdedah kepada cahaya matahari langsung walaupun terletak di kawasan tersembunyi.

Nah, pelindung matahari untuk badan biasanya berbeza dengan pelindung matahari wajah. Gunakan pelindung matahari yang khusus untuk wajah atau pelindung matahari badan yang dibenarkan untuk wajah. Sebabnya, pelindung matahari untuk wajah mengandungi formula yang lebih sensitif, melindungi dari kerengsaan, dan tidak mencetuskan jerawat.

Seperti kulit badan, bibir adalah bahagian badan yang mesti dilindungi. Tetapi jangan gunakan pelindung matahari untuk badan. Gunakannya balsem bibir sedikit tebal yang mempunyai kandungan SPF yang baik untuk melindungi bibir anda.

5. Pakai pelindung matahari sebelum keluar dari rumah

Kulit memerlukan sekurang-kurangnya 30-60 minit untuk menyerap pelindung matahari. Oleh itu, jika anda hanya menggunakan pelindung matahari beberapa saat sebelum keluar atau ketika di bawah sinar matahari, kulit anda tidak akan mendapat perlindungan dan berisiko terbakar matahari.

6. Gunakan pelindung matahari hanya ketika panas

Apa pun cuaca, anda harus selalu menggunakan pelindung matahari, walaupun pada musim hujan. Sinar UVB yang menyebabkan luka bakar lemah semasa musim hujan, tetapi sinar UVA lebih kuat.

Kedua-dua sinar UVA dan UVB boleh menyebabkan barah kulit dan kerosakan sel akibat cahaya matahari. Oleh itu, anda masih perlu menggunakan pelindung matahari, walaupun pada musim hujan atau ketika cuaca mendung. Menggunakan pelindung matahari juga berfungsi untuk menjaga kelembapan kulit agar kulit tidak kering.