Kehamilan

6 Tahap Yang Akan Berlaku Semasa Bersalin •

Ketika anda menghampiri trimester akhir kehamilan, anda mula berdebar-debar menjangkakan kelahiran bayi anda. Mungkin anda pernah melakukan latihan pernafasan sebelum melahirkan, tetapi anda masih gugup. Terutama ketika ini adalah kelahiran pertama anda. Tenang sebelum melahirkan adalah perlu. Berikut adalah peringkat semasa proses kelahiran sebagai gambaran untuk anda.

Tahap apa yang berlaku dalam proses kelahiran?

Terdapat beberapa peringkat yang akan dialami wanita bermula dari fasa pertama sebelum kelahiran sehingga kelahiran tiba:

1. Tenaga kerja prodomal

Serviks mula melembutkan, meregangkan, bergerak ke hadapan dan perlahan-lahan mula terbuka. Bayi menduduki pelvis. Pada peringkat kelahiran ini, anda akan merasakan sensasi sakit atau tekanan di bahagian bawah perut atau belakang anda. Kontraksi yang berlaku pada tahap ini biasanya muncul dan hilang secara tidak teratur, kadang-kadang tekanannya kuat, kadang-kadang lembut. Ini adalah tindak balas semula jadi badan anda untuk bersiap sedia. Fasa ini berlaku tidak sesaat, sekitar beberapa jam, malah ada yang mengalami beberapa hari.

2. Peringkat awal kelahiran (fasa pendam)

Serviks tetap nipis dan terbuka, melebar dari 3 hingga 4 cm. Fasa ini tidak terlalu lama, biasanya hanya sekitar dua pertiga dari tahap waktu penghantaran. Selepas beberapa jam, kontraksi akan menjadi lebih lama, lebih kuat, dan lebih teratur (jarak kira-kira lima minit, dan setiap selang berlangsung sekitar 25 hingga 45 saat, tetapi waktunya berbeza-beza). Ciri lain adalah keputihan berwarna merah jambu semasa kelahiran.

Anda juga akan merasa sakit seperti sakit belakang atau sakit haid. Apa yang perlu anda perhatikan adalah pecahnya selaput ketuban, ini boleh berlaku secara spontan pada peringkat pertama proses kelahiran atau pada peringkat kemudian. Apabila ini berlaku, anda akan merasa basah. Ada juga yang tidak mengalami pecahnya air ketuban sehingga doktor melakukannya.

Adalah idea yang baik untuk menghubungi doktor anda ketika penguncupan anda bermula, tetapi anda mungkin masih dapat meluangkan masa untuk membuat diri anda seaman mungkin, seperti mendengar muzik atau mandi air panas. Anda juga boleh makan makanan yang mudah dicerna dan mendapat cukup cecair untuk diminum.

Anda mesti berjumpa doktor apabila kontraksi mula berlaku setiap lima minit, atau ketika air anda pecah. Apabila kontraksi mula menjadi lebih kuat, anda harus berusaha menenangkan diri dengan strategi bernafas. Anda juga boleh meminta saudara dan suami terdekat untuk membuat anda tenang dan yakin.

3. Tahap satu: fasa aktif

Pada peringkat ini, kontraksi semakin kuat dan menyakitkan, berlaku kira-kira tiga minit dan berlangsung selama 45 hingga 60 saat. Serviks akan melebar dengan cepat, kira-kira 1.2 cm setiap jam. Apabila serviks melebar dari 8 hingga 10 cm, anda berada dalam tahap peralihan. Pengecutan akan berlaku setiap dua hingga tiga minit. Anda juga akan berasa mual dan punggung anda akan mula sakit.

Penyelesaiannya: lakukan sesuatu yang aktif semasa pengecutan. Inilah masanya anda akan merasakan momentum melahirkan. Anda boleh melakukan corak pernafasan dan bergerak di sekitar anda dan berehat di antara kontraksi.

Semasa anda berada di hospital, anda akan diperiksa suhu, tekanan darah, nadi. Anda juga akan ditawarkan pelbagai pilihan pengurusan kesakitan seperti epidural atau anestesia. Sekiranya anda dapat berehat, anda boleh mandi air suam, ini dapat mengurangkan sakit pinggang. Anda juga boleh meminta urut pasangan anda, mendengar muzik, atau berjalan-jalan.

4. Tahap kedua

Tahap ini, juga dikenal sebagai tahap mendorong, akan berlangsung hingga tiga jam apabila anda diberi epidural - dua jam tanpa epidural. Lebar serviks selebar 10 cm. Pengecutan akan berlangsung lebih lama dari satu minit pada selang waktu dua hingga tiga minit. Kepala bayi turun ke kawasan faraj, anda akan merasakan tekanan di kawasan rektum, alias rektum. Sebilangan wanita akan merasa mual, goyah, gelisah, dan marah pada masa ini.

Penyelesaiannya: jangan tolak melainkan anda mahu. Regangan yang tidak betul boleh menyebabkan serviks anda membengkak. Apabila tiba waktunya, anda boleh mendorong dengan menarik nafas panjang, mendorong seperti anda sembelit. Doktor juga akan melakukan episiotomi, yang merupakan jalan pintas di kawasan antara vagina dan rektum, untuk memudahkan kelahiran.

5. Tahap ketiga

Inilah saat yang kita nantikan, tahap melahirkan. Keperluan untuk mendorong semakin kuat apabila kepala bayi jatuh ke bawah. Anda juga akan mengalami rasa terbakar, menyengat, dan meregangkan pada pembukaan faraj anda. Peringkat penghantaran akan memakan masa sekitar 15 hingga 30 minit. Sekiranya anda mengalami episiotomi, kali ini anda akan mengalami jahitan lagi.

6. Penyembuhan

Terdapat perasaan gembira, lega, kagum, dan gembira ketika bertemu dengan bayi anda. Kesakitan melahirkan dilunaskan dengan melihat wajah si kecil. Kompres sejuk boleh digunakan pada perineum untuk membuat anda selesa dan mengurangkan bengkak. Ramai wanita mengalami kekejangan rahim setelah melahirkan.

BACA JUGA:

  • Perubahan pada Faraj Selepas Bersalin
  • 11 Faktor Risiko Yang Mencetuskan Anda Melahirkan Bayi Pramatang
  • Manfaat dan Risiko Menggunakan Epidural Semasa Bersalin