Diabetes

Petua Sihat untuk Membuat Kek untuk Diabetes |

Kek biasanya dibuat dari tepung, gula, mentega, dan krim. Sebilangan besar bahan asas kek ini mengandungi karbohidrat yang dapat mempengaruhi kadar gula dalam darah. Dalam ramuan asas kek terdapat juga lemak yang dapat memberi kesan kepada kesihatan pesakit diabetes (diabetes).

Walaupun begitu, pesakit kencing manis masih boleh makan kek, selagi mereka mengehadkan bahagiannya. Sebenarnya, lebih baik jika anda membuat kek sendiri dengan mengurangkan dos dan menggunakan bahan asas yang lebih sihat. Dengan begitu, kadar gula dalam darah tidak naik dengan cepat.

Petua sihat untuk membuat kek untuk pesakit kencing manis

Dengan membuat kuih sendiri, pesakit diabetes dapat dengan lebih bebas menyesuaikan penggunaannya dengan rancangan kawalan gula darah.

Komposisi bahan asas untuk kek dapat disesuaikan dengan menyesuaikan dos mengikut keperluan kalori dan karbohidrat harian yang disyorkan.

Pesakit kencing manis juga boleh memilih jenis bahan yang lebih kaya serat dan tidak kurang enak daripada bahan asas kek pada amnya.

Berikut adalah petua sihat untuk membuat kek untuk makanan ringan diabetes yang boleh digunakan untuk setiap resipi kek basah untuk pastri.

1. Tukar ke tepung gandum

Tepung adalah bahan utama dalam pembuatan kek. Jenis tepung yang sering digunakan adalah tepung putih seperti gandum, ubi kayu, atau sagu.

Dalam resipi kuki untuk penghidap diabetes, cuba gantikan tepung putih dengan tepung gandum yang lebih tinggi serat.

Kandungan serat yang tinggi sangat baik untuk pencernaan sementara tidak menyebabkan kenaikan kadar gula dalam darah dengan cepat.

Kek berasaskan tepung gandum juga memberikan rasa kenyang yang lebih lama, menjadikannya sesuai untuk pesakit diabetes yang ingin menurunkan berat badan.

Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak dapat digunakan untuk setiap resipi kek.

Untuk membuat kek span, anda boleh mencampurkan tepung gandum dengan tepung dalam komposisi 30:70 atau 50:50 untuk perbandingan.

2. Pilih minyak canola di atas mentega

Kaedah pembuatan kue diabetes yang lain yang tidak kurang pentingnya ialah menggantikan mentega (mentega) dengan minyak canola.

Menurut American Diabetes Association, minyak canola mengandungi lebih banyak lemak sihat, menjadikannya lebih selamat untuk menjaga kesihatan sistem kardiovaskular pesakit diabetes.

Walaupun begitu, penggunaan minyak canola sebagai pengganti mentega dalam pembuatan adunan kue memang lebih rumit.

Anda perlu mencampurkan bahan tambahan lain, seperti air, yogurt, pisang, dan susu skim atau tanpa lemak.

Sekiranya resipi biasa anda memerlukan 100 gram mentega, anda perlu menggantikan 50 gram minyak canola ditambah 50 gram yogurt atau pisang dalam adunan kue diabetes anda.

Selepas itu, air dan susu skim boleh ditambah. Komposisi bahan-bahan ini boleh berbeza untuk setiap jenis kek.

Semasa menggunakan minyak canola sebagai alternatif untuk mentega, anda mungkin perlu bereksperimen sedikit sehingga anda dapat menemukan komposisi yang tepat.

3. Menggantikan gula dengan pemanis tiruan

Semasa membuat kek atau pesakit kencing manis, pesakit kencing manis juga perlu mengelakkan penggunaan gula pasir.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pemanis buatan seperti eritritol untuk mengurangkan jumlah kandungan karbohidrat dalam kek.

Walaupun begitu, pemanis buatan tidak semestinya sesuai untuk setiap resipi kek. Kerana, gula mempunyai peranan penting dalam proses pembuatan kek.

Gula pasir bukan sahaja memberikan rasa manis yang sesuai, tetapi juga meningkatkan tekstur kek.

Fungsi ini hampir sukar diganti dengan jenis pemanis lain yang lebih selamat untuk diabetes.

Namun, anda masih boleh menambahkan rasa manis pada kek dengan menambahkan buah-buahan yang sihat untuk diabetes seperti kismis, anggur, atau strawberi.

Sekiranya anda tidak mahu mengeluarkan serat, rebus terlebih dahulu buah-buahan ini ke dalam air mendidih sebelum menambahkannya ke dalam adunan. Elakkan buah-buahan kering kerana ia lebih tinggi gula.

15 Pilihan Makanan dan Minuman untuk Diabetes, Ditambah Menu!

4. Meningkatkan kandungan serat

Selain sebagai pemanis tambahan, penderita diabetes juga dapat menggunakan buah sebagai sumber kue untuk penderita diabetes.

Kek dengan bahan berasaskan buah lebih tinggi serat dan kaya dengan antioksidan yang dapat mengurangkan risiko komplikasi diabetes.

Anda boleh memilih jenis buah-buahan yang mempunyai kandungan indeks glisemik rendah, seperti alpukat, strawberi, dan epal.

Di samping itu, anda boleh mengganti tepung yang perlu ditambahkan ke dalam adunan dengan bubur gandum dengan jumlah yang sama.

Bubur gandum dapat menambahkan serat larut yang dapat menjaga kadar gula dalam darah terkawal sambil menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Dalam usaha untuk mengawal kadar gula dalam darah, pesakit diabetes perlu mengurangkan pengambilan makanan manis dan berlemak.

Membuat kek anda sendiri dengan resipi yang lebih sihat boleh dicuba untuk pesakit diabetes yang masih ingin menikmati makanan ringan yang enak ini.

Walaupun kek dibuat dengan resipi khas, pastikan anda masih membataskan bahagian penggunaannya, ya! Sekiranya terlalu banyak, kadar gula dalam darah masih boleh meningkat secara mendadak.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌