Kehamilan

Bagaimana reaksi janin ketika ibu melakukan hubungan seks? •

Pada dasarnya, hubungan seks semasa kehamilan tidak berbahaya kerana cairan ketuban, otot perut, dan rahim melindungi janin di dalam perut. Namun, kadangkala calon ibu bapa risau akan keadaan janin semasa melakukan persetubuhan. Untuk menjadi jelas, berikut adalah penjelasan mengenai reaksi janin ketika ibu melakukan hubungan seks.

Reaksi janin ketika ibu melakukan hubungan seks

Bolehkah janin merasakan apa-apa semasa persetubuhan? Memetik dari Fair View, lelaki biasanya merasakan zakarnya menyentuh sesuatu semasa melakukan hubungan seksual. Namun, bayi tidak akan bertindak balas kerana ketika ibu melakukan hubungan seks, dia tidak merasakan apa-apa.

Adakah hubungan seks semasa mengandung mempengaruhi janin? Jawapannya adalah tidak.

Memetik dari March of Dimes, semasa kehamilan, keadaan bayi sangat selamat kerana otot rahim dan cairan amniotik melindungi si kecil. Melakukan hubungan seks ketika hamil juga tidak mengganggu keadaan janin atau berpotensi keguguran.

Sekiranya ibu mengalami kontraksi selepas hubungan seksual, doktor akan menasihati calon ibu bapa untuk membatasi aktiviti seksual untuk mengurangkan reaksi janin.

Perkara yang perlu anda perhatikan ketika melakukan hubungan seks semasa mengandung

Bilakah masa terbaik untuk melakukan hubungan seks semasa hamil? Memetik dari Beth Israel Lahey Health Winchester Hospital, waktu paling selesa untuk melakukan hubungan seks adalah pada trimester kedua kehamilan.

Pada masa ini, wanita hamil jarang mengalami sakit pagi , keletihan, dan sakit. Perut ibu juga masih tidak terlalu besar, sehingga pasangan tidak merasa risau semasa melakukan hubungan seksual.

Sebilangan lelaki bimbang melakukan hubungan seks semasa hamil kerana takut akan reaksi janin atau ibu dalam kesakitan. Untuk lebih selesa dan selamat, pertimbangkan beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu ketika melakukan hubungan seks semasa hamil tanpa mengganggu keadaan janin.

1. Berhati-hati dengan penyakit kelamin

Walaupun melakukan hubungan seks tidak menimbulkan reaksi terhadap janin, calon ibu bapa perlu melindungi diri dari penularan penyakit kelamin. Penyakit kelamin boleh berlaku daripada melakukan hubungan seks tanpa kondom atau bersentuhan dengan seseorang yang dijangkiti.

Sekiranya ibu melakukan hubungan seks dengan orang yang mempunyai jangkitan kelamin, keadaan janin boleh terganggu walaupun sampai saat kelahiran. Ibu boleh bertanya atau buat saringan untuk memeriksa penyakit kelamin pada pasangan atau ibu mereka sendiri.

2. Elakkan meletupkan faraj semasa melakukan seks oral

Tidak boleh melakukan khayalan seksual semasa mengandung, tetapi aktiviti ini perlu dielakkan oleh calon ibu bapa.

Memetik dari Mayo Clinic, meniup atau menghembuskan udara ke dalam vagina menyebabkan penyumbatan saluran darah di rahim dan mencetuskan komplikasi kehamilan yang serius.

Tentunya ia akan menimbulkan reaksi pada janin ketika ibu menerima pukulan dari pasangan semasa melakukan persetubuhan.

3. Tidak melakukan hubungan seks dubur

Sebenarnya, calon ibu bapa boleh bertanya kepada doktor mengenai peraturan seks dubur semasa kehamilan. Memetik dari March of Dimes, jika ibu melakukan hubungan seks selepas seks dubur, kemungkinan mendapat jangkitan bakteria pada vagina lebih besar.

Bakteria yang melekat dan tumbuh di rektum akan bergerak ke faraj, sehingga meningkatkan risiko jangkitan. Walaupun terdapat beberapa jenis bakteria baik, pemindahan bakteria dari rektum ke vagina berbahaya bagi janin dan ibu.

4. Keadaan kesihatan tertentu

Walaupun melakukan hubungan seks semasa mengandung tidak menimbulkan reaksi pada janin, doktor akan menasihatkan untuk menghentikan aktiviti seksual sekiranya ibu mempunyai beberapa masalah.

Tiga keadaan kesihatan cukup rentan, iaitu, melahirkan sebelum waktunya, mengalami ketidakupayaan serviks (rahim lemah), atau keguguran lebih dari sekali.

Bukan hanya itu, terdapat beberapa aduan wanita hamil yang perlu anda perhatikan semasa melakukan hubungan seks, seperti:

  • pendarahan faraj,
  • cecair amniotik meresap, dan
  • plasenta previa.

Sebaiknya berjumpa doktor sebelum mula melakukan hubungan seks semasa hamil.