Kesihatan ENT

Mengapa Mimisan Tiba-tiba Kerana Tekanan? •

Anda mungkin bersantai di rumah, tetapi tiba-tiba ada darah yang menetes dari hidung anda. Terdapat banyak punca mimisan. Bermula dari udara kering, memetik hidung anda terlalu keras, atau kecederaan hidung. Tetapi jika anda tidak mengalami semua pencetus ini, anda mungkin akan mual kerana tekanan. Macam mana boleh jadi?

Mengapa mimisan disebabkan oleh tekanan?

Mimisan atau dipanggil epistaksis secara perubatan berlaku apabila saluran darah di bahagian depan atau belakang hidung rosak atau pecah.

Mimisan dapat dipicu oleh banyak perkara, dari pukulan keras ke hidung hingga keadaan perubatan tertentu yang mempengaruhi hidung. Walau bagaimanapun, sebuah organisasi sosial bukan untung di Amerika Syarikat, Anxiey and Depression Association of America melaporkan bahawa mimisan juga boleh berlaku semasa tekanan dan kegelisahan kronik.

Sebenarnya, orang yang sering stres dan cemas lebih berisiko mengalami mimisan kronik yang berulang dan sering muncul secara tiba-tiba. Tekanan atau kegelisahan tidak menyebabkan mimisan secara langsung. Biasanya terdapat keadaan lain yang menyertai tekanan atau kegelisahan anda yang menyebabkan mimisan.

Sakit kepala yang muncul ketika tertekan boleh menyebabkan mimisan. Sekiranya anda mempunyai kebiasaan memilih hidung anda secara tidak sengaja ketika tertekan, ini juga boleh menyebabkan mimisan. Kehamilan, perjalanan ketinggian tinggi, sukan ekstrim, atau trauma fizikal boleh menyebabkan tekanan atau kegelisahan, serta mimisan. Ubat yang anda ambil, seperti pengencer darah, boleh meningkatkan risiko mimisan.

Cara pasti untuk mengatasi masalah mimisan kerana tekanan

Sekarang, anda sudah tahu, betul bahawa mimisan juga boleh berlaku kerana tekanan? Walaupun biasanya bukan keadaan berbahaya, mimisan masih harus dirawat dengan cara yang betul. Apa pun puncanya.

Inilah pertolongan cemas yang boleh anda lakukan untuk menghentikan pendarahan di hidung.

  • Duduk tegak dan bersandar ke hadapan
  • Cubit lubang hidung menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda dan tahan selama 10-15 minit. Semasa melakukan teknik ini, anda boleh mencuba pernafasan melalui mulut.

Anda boleh mengambil langkah-langkah berikut untuk menghilangkan tekanan hidung:

  • Sekiranya anda berada di tempat yang sesak, segera mampir ke tempat yang tenang dan jauh dari kesibukan.
  • Cuba tenangkan fikiran dan emosi anda.
  • Latih teknik pernafasan dalam, seperti menarik nafas dalam-dalam dan kemudian menghembuskan nafas perlahan ke mulut anda.
  • Sekiranya boleh, sapukan kompres sejuk ke hidung untuk menghentikan pendarahan. Ia mudah. Balut ketulan ais dengan kain atau tuala bersih. Kemudian, lekatkan ke hidung. Lakukan ini beberapa kali.
  • Setelah aliran darah di hidung menjadi perlahan, segera minum banyak air.

Sekiranya anda sering mengalami mimisan kerana tekanan, adalah mustahak anda mengelakkan sesuatu yang mencetuskan tekanan. Bagi sesetengah orang, melakukan meditasi atau yoga berkesan menjadikan minda dan badan lebih santai sehingga mereka kurang tertekan.

Walau bagaimanapun, anda juga boleh melakukan pelbagai perkara lain. Maksudnya, lakukan apa sahaja yang anda nikmati dan yang anda fikir akan berfungsi untuk menghilangkan tekanan.