Kehamilan

Posisi Seks Semasa Kehamilan yang Anda Boleh dan Tidak Boleh •

Sekiranya doktor anda membenarkan anda melakukan hubungan seks semasa hamil, maka jangan ragu. Pada kehamilan yang normal, tidak ada alasan untuk menghentikan aktiviti seksual, selagi anda selesa melakukannya. Hanya anda yang mengetahui keadaan badan anda sendiri, jadi jika anda merasa tidak selesa melakukan hubungan seks dalam posisi tertentu, maka lakukanlah di posisi lain. Keselesaan seorang wanita pada setiap trimester berbeza, kerana beban yang ditanggungnya semakin berat. Untuk mengetahui kedudukan seks apa semasa kehamilan dibenarkan dan tidak dibenarkan, mari lihat lebih banyak di bawah.

Kedudukan seks semasa kehamilan pada trimester pertama

Semasa trimester pertama, keletihan dan sakit pagi mungkin membuat anda merasa kurang menarik. Tetapi, jika anda berminat, melakukan hubungan seks pada trimester pertama mempunyai kelebihannya. Sebilangan besar wanita secara semula jadi dilumasi dengan baik, belum mempunyai perut yang besar, dan sangat teruja berkat lonjakan hormon kehamilan yang dapat membuat bahagian wanita membesar dan lebih sensitif.

Kedudukan seks untuk dicuba

Anda boleh melakukan sebarang posisi seks semasa trimester pertama. Anda boleh melakukan ini dalam keadaan berdiri, di punggung dengan punggung dan perut anda. Anda juga boleh mencuba mainan seks, atau menjelajahi keseluruhan Kama Sutra. Sekiranya anda letih, kedudukan mubaligh dan posisi tidur sebelah adalah posisi seks yang paling selesa.

Kedudukan seks untuk dielakkan

Berita baiknya adalah bahawa tidak ada kedudukan yang tidak boleh dilakukan pada trimester pertama ini. Dan jika anda bimbang mengalami keguguran akibat melakukan hubungan seks semasa mengandung, maka anda harus mempercayai bahawa doktor anda mengatakan tidak mengapa. Menurut dr. Streicher, keguguran atau kehilangan janin pada awal kehamilan tidak ada kaitan dengan aktiviti seksual. Oleh itu, berbincanglah dengan doktor anda sekiranya anda prihatin. Di samping itu, anda mesti memberitahu doktor anda jika anda mempunyai keadaan atau penyakit tertentu, supaya hubungan seks dapat dijalankan dengan selamat.

Kedudukan seks semasa kehamilan pada trimester kedua

Anda sekarang berada di trimester kedua dan mungkin sudah melewati tahap morning sickness, dan letih, dan mempunyai lebih banyak tenaga. Selain itu, peningkatan hormon semasa mengandung juga akan menjadikan anda lebih seksi.

Kedudukan seks untuk dicuba

Inilah masanya untuk anda melakukan beberapa pose yang menyeronokkan, yang mungkin lebih mencabar pada trimester kedua ketika perut anda mulai membesar.

 • Kedudukan duduk saling berpandangan. Ini dilakukan dengan lelaki yang duduk di kerusi. Pasangan wanita duduk di pangkuan lelaki melihat satu sama lain.
 • kedudukan merangkak ( gaya anjing ). Kedudukan ini memudahkan penembusan mendalam, yang mungkin tidak selesa pada trimester ketiga.
 • Kedudukan tidur sisi. Berbaring di sisi anda dengan pasangan lelaki saling berhadapan. Nikmati pose mata-mata ini selama yang anda boleh.

Kedudukan seks untuk dielakkan

Setelah anda memasuki kehamilan 20 minggu, maka hindarkan posisi yang membuat anda berbaring di belakang, seperti kedudukan mubaligh. Apabila anda berbaring telentang, rahim yang membesar memberi tekanan pada aorta, yang membawa darah ke plasenta. Kemudian, cubalah menopang pinggul kiri dengan bantal.

Kedudukan seks semasa kehamilan pada trimester ketiga

Seks adalah menyeronokkan apabila anda menerimanya. Tetapi perut besar akan menjadikan anda pengawal dalam aktiviti seks.

Kedudukan seks untuk dicuba

Pada akhirnya, kedudukan yang ideal untuk anda adalah posisi yang tidak menekan perut dan membolehkan anda mengawal kedalaman penembusan. Beberapa posisi seks yang mungkin selesa bagi anda adalah:

 • Berbaring di sebelah anda. Kedudukan ini tidak melibatkan berat pada perut, dan penembusan juga cetek.
 • Wanita di atas (wanita di Atas). Kedudukan ini menjadikan anda terkawal.
 • Kemasukan belakang (wanita dengan punggungnya menjadi pasangan).

 • Duduk di tepi katil atau kerusi. Anda boleh melakukan ini saling berhadapan, anda mungkin berlutut atau berdiri jika perlu.
 • Kedudukan seks untuk dielakkan

  Walaupun tidak ada posisi yang secara teknis tidak aman, beberapa wanita tidak menyukai perasaan penembusan yang mendalam. Selain itu, seks dubur juga tidak dibenarkan kerana risiko jangkitan dan penyebaran bakteria ke vagina. Ramai wanita hamil menderita buasir kerana ini. Untuk seks oral, ini tidak mengapa, tetapi pasangan lelaki tidak boleh meniup atau memaksa udara masuk ke dalam faraj, kerana ini boleh menyebabkan embolisme berbahaya (apabila letupan udara menutup saluran darah).

  BACA JUGA:

  • Punca Pendarahan Faraj Selepas Seks
  • 4 Posisi Seks Paling Berbahaya untuk Zakar
  • Manfaat dan Risiko Menelan Sperma Semasa Seks Oral
  $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found