Kesihatan

3 Herba Terbukti Berkesan dalam Mengekalkan Ketahanan Badan

Memelihara sistem imun dapat mengurangkan risiko penyakit. Sistem imun yang lemah menjadi sasaran kuman penyebab penyakit menyerang pertahanan badan anda. Kesannya, badan akan jatuh sakit dan aktiviti harian akan terganggu.

Untuk mengekalkan daya tahan, anda perlu mengamalkan gaya hidup sihat seperti bersenam secara teratur dan makan makanan yang sihat dan berkhasiat. Selain itu, terdapat beberapa ramuan herba yang terbukti berkesan dalam menguatkan sistem imun, iaitu:

1. Echinacea

Echinacea adalah ramuan berbunga yang tumbuh di Amerika dan Kanada dan telah digunakan secara perubatan selama berabad-abad. Daun, batang, bunga, dan akar echinacea dapat dijadikan dasar pembuatan suplemen, teh, dan juga ekstrak dalam bentuk cair. Mengonsumsi echinacea secara teratur dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan mengurangkan pelbagai gejala selsema, selesema, dan jangkitan.

Tumbuhan yang satu ini mempunyai ketinggian sekitar 30 hingga 60 cm dengan kepala biji berbentuk kerucut dan biasanya berwarna coklat gelap atau merah, bergantung pada spesiesnya. Tiga spesies echinacea biasanya digunakan sebagai ubat herba, yaitu:

  • Echinacea angustifolia - coneflower berdaun sempit.
  • Echinacea pallida - coneflower ungu pucat.
  • Echinacea purpurea - coneflower ungu.

Dikutip dari WebMD, penyelidikan menunjukkan bahawa echinacea dapat meningkatkan sel darah putih dalam tubuh yang dapat membantu melawan jangkitan. Tumbuhan ini mengandungi sebatian echinacein yang dapat menghambat bakteria dan virus memasuki sel yang sihat.

Di samping itu, banyak bukti menunjukkan bahawa sebatian fitokimia yang terdapat dalam echinacea dapat mengurangkan jangkitan dan tumor yang disebabkan oleh virus. Echinacea juga berguna untuk mengurangkan kesakitan, mengurangkan keradangan, dan merawat masalah kulit.

2. Ginseng

Ginseng telah terkenal sebagai ubat herba yang kuat untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan. Ginseng terbahagi kepada dua jenis, iaitu ginseng Asia atau Korea (Panax ginseng) dan ginseng Amerika (Panax quinquefolius). Beberapa kajian telah menemui bukti bahawa ginseng dapat meningkatkan sistem imun.

Untuk membuktikan keberkesanan ginseng pada sistem imun, satu kajian dilakukan terhadap 36 orang yang menderita barah perut dan telah menjalani pembedahan. Penyelidik memberi 5,400 mg ginseng setiap hari selama dua tahun. Akibatnya, pesakit-pesakit ini mengalami peningkatan sistem imun dan mengalami gejala yang lebih sedikit berulang daripada sebelumnya.

Kajian lain meneliti kesan ekstrak ginseng merah pada sistem kekebalan tubuh penghidap barah perut yang telah menjalani kemoterapi pasca operasi. Setelah tiga bulan, pesakit yang diberi ekstrak ginseng merah mengalami peningkatan dalam keadaan mereka yang menunjukkan bahawa sistem kekebalan tubuh mereka meningkat dibandingkan dengan pasien yang tidak diberi ekstrak ginseng merah.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa orang yang mengambil ginseng mempunyai peluang 35 persen lebih tinggi untuk bertahan dari pelbagai penyakit selama lima tahun selepas pembedahan. Bukan hanya itu, orang yang mengonsumsi ginseng juga mempunyai daya tahan badan 38 peratus lebih tinggi berbanding mereka yang tidak mengonsumsinya.

Ramai pakar juga mendapati bahawa ginseng berfungsi sebagai antioksidan dan menyembuhkan keradangan, membantu merawat selesema, gejala menopaus, tekanan darah tinggi, keletihan, hepatitis C, dan pelbagai penyakit lain.

Ginseng adalah ubat herba yang selamat untuk dimakan dan tidak mempunyai kesan sampingan yang serius. Walau bagaimanapun, bagi kanak-kanak dan wanita hamil dan menyusui yang ingin mengambil ramuan herba ini, lebih baik berjumpa doktor.

3. Bawang putih

Bawang putih tidak hanya digunakan dalam memasak tetapi juga berguna sebagai ubat. Bahkan bawang putih mengandungi sebatian yang membantu sistem imun melawan kuman penyebab penyakit. Bawang putih mengandungi sebatian yang disebut alliin. Apabila bawang putih dihancurkan atau dikunyah, sebatian ini berubah menjadi allicin.

Allicin mengandungi sulfur yang memberikan bau dan rasa yang khas. Sebatian ini terbukti dapat meningkatkan tindak balas badan untuk melawan beberapa jenis penyakit seperti selsema dan selesema.

Dikutip dari Healthline, penyelidikan membuktikan bahawa allicin sangat berkesan dalam membunuh mikroorganisma yang menyebabkan jangkitan seperti tuberkulosis, radang paru-paru, sariawan, dan herpes. Sebenarnya, sifat antivirus dalam bawang putih dapat digunakan untuk mengubati jangkitan mata dan penawar jangkitan telinga semula jadi.

Untuk mengekalkan daya tahan harian, selain makan makanan berkhasiat, anda boleh mengambil pelbagai makanan tambahan yang mengandungi ketiga-tiga ramuan ini. Selain itu, pengambilan makanan tambahan yang mengandungi kombinasi vitamin C, ginseng, dan echinacea juga membantu memaksimumkan sistem imun untuk mengekalkan daya tahan. Sebabnya, vitamin C adalah salah satu vitamin yang diperlukan tubuh untuk menguatkan sistem ketahanan badan.