Kesihatan kulit

Membuang Sel Kulit Mati pada Kulit yang Rawan Jerawat, Tanpa Kesan Sampingan

Pengelupasan adalah cara membuang sel kulit mati di wajah. Sel kulit mati yang terkumpul di permukaan kulit akan menjadi rumah yang sesuai untuk memerangkap debu, kotoran, minyak, dan bakteria penyebab jerawat. Pengelupasan juga akan membantu menghaluskan, melembutkan, mencerahkan kulit, dan mengecilkan pori-pori. Walau bagaimanapun, pengelupasan untuk kulit yang berjerawat tidak boleh sewenang-wenangnya. Lihat petua di bawah.

Cara membuang sel kulit mati untuk kulit yang berjerawat

Cara membuang sel kulit mati di wajah boleh menggunakan bahan semula jadi, seperti topeng muka yang mengandungi garam atau gula, atau dengan produk pengelupasan yang dijual di pasaran. Sekiranya anda menggunakan kaedah kedua, pastikan produk yang anda pilih mengandungi AHA atau BHA - sebatian kimia yang berfungsi untuk membuang sel kulit mati - seperti asid glikolat. Anda juga boleh mengelupas secara langsung di pakar dermatologi dengan kulit kimia.

Yang perlu diingat, anda harus berhati-hati dalam pengelupasan untuk mengelakkan risiko terkena kulit yang jengkel sehingga memburukkan lagi jerawat anda. Jangan terlalu kerap mengelupas wajah anda, dan elakkan penggunaan produk yang mengandungi bahan kimia yang keras.

Berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan sel-sel kulit mati yang selamat jika anda mempunyai jerawat di wajah anda:

1. Elakkan menggosok muka

Produk scrub muka, pengelupasan, dan mikrodermabrasi biasanya mengandungi zarah kotoran kecil untuk mengelupas sel kulit mati. Tetapi jika kulit anda terdedah kepada jerawat, elakkan produk ini.

Geseran langsung antara zarah parut dan kulit boleh merengsakan kulit anda yang sudah meradang. Akibatnya, kulit anda yang berjerawat akan menjadi lebih merah dan jerawat akan kelihatan lebih banyak. Perkara yang sama berlaku untuk produk pengelupasan semula jadi yang terbuat dari garam atau gula. Butiran garam dan gula bahkan lebih besar daripada mikrogril yang terdapat di scrub muka krim pasaran.

2. Periksa komposisi terlebih dahulu

Pastikan anda membeli pengelupasan yang mengandungi BHA (Beta Hydroxy Acid atau salicylic acid) jika anda mempunyai jerawat. BHA sedang mengering, sehingga dapat mengawal pengeluaran minyak wajah yang dapat menyebabkan jerawat. Cari produk BHA dengan dos ringan, dan jangan naikkan dos secara sembarangan.

Untuk menggunakan produk, gunakan sapu kapas dan tepuk produk pada kulit. Jangan gosokkannya.

Sekiranya masalah jerawat anda cukup serius, anda harus berjumpa lebih lanjut dengan pakar dermatologi sebelum memutuskan untuk menggunakan pengelupasan. Doktor anda boleh mengesyorkan produk atau prosedur yang selamat dan berkesan sesuai dengan keperluan kulit anda.

3. Gunakan pelembap

Pengelupasan menyebabkan kulit anda kering, memicu kulit menghasilkan minyak yang berlebihan. Jadi setelah mengelupas sel kulit mati, segera sapukan pelembap pada kulit wajah anda.

Pilih pelembap yang sesuai dengan jenis kulit anda, tidak menyebabkan kulit berminyak, dan tidak menyumbat liang (bukan komedogenik). Perhatikan juga untuk selalu menggunakan produk wajah yang sesuai dengan jenis kulit anda. Jangan gunakan losyen badan untuk kawasan muka, dan sebaliknya.