Pemakanan

6 Tanda dan Gejala Lebihan Zink Yang Sering Diremehkan

Zink adalah salah satu pengambilan mineral penting yang diperlukan oleh badan untuk berfungsi dengan baik. Jika dibandingkan dengan pengambilan mineral lain, jumlah zink yang diperlukan sangat kecil, yang hanya ada 10-13 miligram sehari untuk orang dewasa.

Jadi, berhati-hatilah untuk tidak membiarkan lebihan jumlah yang sebenarnya boleh menyebabkan masalah kesihatan. Jadi, apakah tanda dan gejala berlebihan zink yang sering diabaikan? Inilah penjelasannya.

Apakah tanda dan gejala berlebihan zink?

1. Mual untuk muntah

Sekiranya anda mengalami loya dan muntah selepas makan daging, anda mungkin mempunyai zink berlebihan. Ya, daging merah adalah sumber zink yang baik untuk tubuh. Walaupun begitu, zink berlebihan juga tidak baik untuk badan, anda tahu.

Dipetik dari Healthline, sebanyak 17 kajian membuktikan bahawa suplemen zink berkesan dalam memendekkan tempoh selsema. Tetapi di sisi lain, sebanyak 46 peratus peserta kajian sebenarnya mengalami loya dan muntah selepas itu.

Ini kerana para peserta menerima dos suplemen zink yang melebihi 225 miligram. Akibatnya, mereka mengalami loya dan muntah 30 minit setelah mengambil suplemen zink pada dos 570 miligram.

Walaupun muntah juga dapat membantu membuang zat zink beracun dari badan, ia juga boleh mencetuskan komplikasi yang boleh membahayakan tubuh. Sebaiknya segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalaminya.

2. Sakit perut dan cirit-birit

Biasanya, sakit perut dan cirit-birit boleh berlaku bersama-sama dengan gejala mual dan muntah. Gabungan gejala ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai zink berlebihan, bahkan keracunan zink.

Masih dari kajian yang sama, sebanyak 40 peratus peserta melaporkan sakit perut dan cirit-birit setelah mengambil makanan tambahan zink. Kesan yang membawa maut, mengambil terlalu banyak pengambilan zink boleh mencetuskan kerengsaan usus dan pendarahan pada saluran pencernaan, walaupun kasusnya agak jarang berlaku.

3. Gejala seperti selesema muncul

Memang ada kajian yang menunjukkan bahawa suplemen zink dapat mempercepat jangka masa selesema. Namun, itu tidak bermakna anda boleh mengambil terlalu banyak zink sehingga anda dapat sembuh dengan cepat dari selesema. Sebabnya, ini juga boleh menyebabkan gejala serupa dengan selesema, seperti demam, batuk, menggigil, sakit kepala, dan keletihan.

Kerana simptomnya serupa dengan selesema, anda mungkin sukar untuk mengetahui gejala simptom berlebihan zink dan yang merupakan gejala selesema bermusim. Keadaan ini menyukarkan untuk mendiagnosis gejala keracunan zink atau berlebihan.

4. Menurunkan tahap HDL

Sebenarnya, pengambilan zink dari makanan dan makanan tambahan juga boleh mempengaruhi tahap kolesterol baik atau HDL dalam badan. Semakin banyak zink yang masuk ke dalam badan, semakin rendah kolesterol HDL anda.

Biasanya, kolesterol HDL yang baik dalam badan adalah 40 miligram per desiliter (mg / dl) atau lebih. Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan suplemen zink pada dos lebih dari 50 miligram sehari dapat menurunkan kadar kolesterol HDL, alias di bawah 40 mg / dl.

Sebenarnya, tahap kolesterol HDL yang normal dapat membantu menjaga kesihatan jantung. Ini bermaksud, anda boleh berisiko terkena penyakit jantung jika tahap kolesterol HDL anda berada di bawah had normal.

Untuk mengetahui cara meningkatkan kadar lemak baik dalam badan, anda boleh makan 7 makanan tinggi lemak yang baik untuk tubuh.

5. Lidah terasa pahit atau logam

Sekiranya anda baru sahaja mengambil ubat sakit tekak dalam bentuk tablet atau cecair dan lidah anda terasa pahit, anda mungkin mempunyai zink yang berlebihan.

Zink memainkan peranan penting dalam kepekaan selera anda seperti lidah anda. Walaupun kekurangan pengambilan zink boleh menyebabkan hipogeusia atau ketidakupayaan lidah untuk merasakan rasa makanan, pengambilan zink yang berlebihan juga dapat memberi kesan yang serupa.

Zink berlebihan yang masuk ke dalam badan boleh mengubah kepekaan lidah anda. Anda akan merasakan sensasi pahit di lidah, walaupun rasa logam.

6. Mudah sakit

Ramai orang mengambil makanan tambahan zink untuk membantu meningkatkan sistem imun mereka. Tetapi berhati-hatilah, zink berlebihan di dalam badan sebenarnya boleh memberi kesan sebaliknya, iaitu melemahkan tindak balas imun badan.

Keadaan ini biasanya merupakan kesan sampingan dari anemia dan neutropenia, yang merupakan kelainan pada tahap neutrofil atau sejenis sel darah putih di dalam badan. Satu kajian kecil menunjukkan bahawa sebanyak 11 lelaki yang sihat mengalami penurunan imuniti setelah mengambil 150 miligram suplemen zink dua kali sehari. Daripada menjadikan badan lebih sihat, anda sebenarnya mudah sakit.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya mempunyai terlalu banyak zink?

Sekiranya anda mengalami satu atau lebih gejala berlebihan zink, segera berjumpa doktor untuk mengesahkan diagnosisnya. Sebagai pertolongan cemas, cubalah minum segelas susu terlebih dahulu untuk melegakan simptomnya.

Jumlah kalsium dan fosforus yang tinggi dalam susu dapat membantu menghalang penyerapan zink dalam saluran pencernaan, dan kemudian dikeluarkan melalui air kencing. Setelah simptom mulai reda, segera berjumpa doktor yang terdekat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found