Kesihatan Seksual

Adakah Merangsang Klitoris Benar-benar Mencetuskan Orgasme Wanita? •

Orgasme atau klimaks adalah masalah yang rumit bagi wanita. Menurut laman web Klinik Cleveland, hanya sekitar 10% wanita yang mengaku mengalami orgasme yang mudah semasa melakukan hubungan seks. Selain itu, masih ada sedikit sumber yang membincangkan bagaimana mencapai orgasme pada wanita. Sebenarnya, kunci kejayaan orgasme wanita adalah dengan rangsangan klitoris yang betul. Adakah benar bahawa merangsang klitoris mencetuskan orgasme wanita dengan mudah?

Adakah benar bahawa merangsang klitoris boleh mencetuskan orgasme wanita?

Klitoris adalah organ yang merupakan bahagian dari vagina, khususnya vulva, alias alat kelamin wanita.

Sama dengan zakar lelaki, kelentit adalah titik pada badan wanita yang sangat sensitif terhadap sentuhan.

Sebabnya, terdapat sekitar ribuan saraf di klitoris. Itulah sebabnya peranannya dalam aktiviti seksual wanita sangat penting.

Hampir semua wanita bersetuju bahawa rangsangan kelentit yang betul menyebabkan mereka mengalami orgasme dengan lebih cepat.

Penting untuk mengetahui bahawa rangsangan seksual melalui penembusan berbeza dengan rangsangan klitoris.

Kajian mengenai Jurnal Terapi Seks dan Perkahwinan melakukan tinjauan terhadap 1.055 wanita berumur 18 hingga 94 tahun.

Hasilnya, hanya sebanyak 18.4% wanita yang dapat mencapai orgasme dengan penembusan sahaja. Sementara itu, 36.6% bersetuju bahawa merangsang klitoris adalah penting agar orgasme dapat dicapai.

Tambahan, sekitar 36% wanita merasakan bahawa rangsangan klitoris tidak begitu penting, tetapi jika dilakukan akan membuat orgasme terasa lebih menyenangkan.

Oleh itu, adakah rangsangan klitoris wajib dilakukan untuk menjadikan orgasme wanita? Jawapannya mungkin berbeza bagi setiap wanita, tetapi akan lebih baik jika dilakukan setiap kali anda melakukan hubungan seks.

Pada dasarnya, orgasme wanita adalah pengalaman biologi dan psikologi yang cukup kompleks sehingga bukan hanya rangsangan klitoris yang dapat mencetuskannya.

Terdapat banyak faktor yang berperanan dalam orgasme wanita, mulai dari jangka masa foreplay, keadaan emosi dalam hubungan romantis, hingga sama ada anda dan fantasi seksual pasangan anda dipenuhi atau tidak.

Cara merangsang kelentit semasa melakukan hubungan seks

Orgasme wanita adalah fenomena yang kompleks. Walau bagaimanapun, bermain klitoris adalah salah satu kaedah termudah untuk membawa wanita ke puncak kesenangan.

Sebelum bergegas memulakan aksi panas dengan pasangan anda di tempat tidur, pertama-tama lihat petua di bawah untuk mengetahui cara merangsang klitoris dengan betul:

1. Ketahui lokasi klitoris terlebih dahulu

Bagi lelaki, menentukan kedudukan klitoris memang sedikit membingungkan. Tenang, tidak terlalu sukar untuk mencari organ yang satu ini.

Klitoris terletak di bahagian atas uretra (saluran kencing) dan bukaan faraj, tepat di bahagian atas labia (bibir vagina).

Bentuknya menyerupai benjolan berukuran kacang. Walau bagaimanapun, apabila seorang wanita terangsang, klitoris akan membengkak dan membesar sedikit sehingga mungkin lebih mudah dicari.

Sekiranya anda merasakan tonjolan tepat di atas bukaan faraj, itu bermakna anda telah menemui klitoris.

2. Urut kelentit dengan lembut dan perlahan

Sekiranya anda mengetahui lokasinya, sekarang adalah masa untuk mula perlahan-lahan merangsang klitoris.

Lakukan pergerakan urut dengan lembut dan perlahan. Anda boleh menggunakan satu jari terlebih dahulu, kemudian perhatikan reaksinya.

Sekiranya pasangan anda kelihatan terangsang dan menginginkan lebih banyak, anda boleh mencuba menambahkan jari lain untuk merangsang kelentit.

Anda boleh melakukan pelbagai pergerakan, seperti dari atas ke bawah, atau dalam gerakan bulat.

Ingat, pastikan anda tidak menggosok kelentit terlalu cepat atau menekan terlalu kuat.

Klitoris adalah organ yang sangat sensitif, jadi sentuhan sedikit pun dapat membuat seorang wanita merasa sakit dan tidak selesa.

3. Bertindak dengan bibir dan lidah anda

Alternatif lain yang boleh anda cuba untuk merangsang klitoris pasangan anda adalah dengan menggunakan bibir dan lidah anda.

Ya, seks oral dengan memusatkan perhatian pada klitoris dijamin menjadikan pasangan anda ketagih.

Kuncinya sama seperti ketika anda menggunakan jari anda, yang tidak terlalu tergesa-gesa.

Apabila dilakukan dengan betul, merangsang klitoris dengan jari dan mulut anda boleh menyebabkan pasangan anda mengalami syahwat walaupun tanpa penembusan, anda tahu.

4. Merangsang kelentit dari dalam faraj

Betul, anda tidak salah membaca. Walaupun klitoris terletak di luar faraj, anda dapat merangsang organ dari dalam.

Bagaimana ia boleh berlaku? Pakar percaya bahawa klitoris sebenarnya adalah bahagian g-spot, titik rangsangan wanita yang terletak di dalam vagina.

Walaupun masih menjadi bahan perdebatan, banyak yang percaya bahawa saraf di klitoris terhubung dengan yang ada di dinding vagina depan. Titik ini disebut titik-g.

Kemungkinan lokasi g-spot pada setiap wanita berbeza. Namun, tidak ada salahnya mencuba merangsang perkara ini untuk menambahkan kesenangan pada pasangan anda.

5. Cuba posisi seks tertentu

Cara lain untuk merangsang klitoris wanita adalah dengan mengamalkan kedudukan seks tertentu.

Beberapa posisi seks ternyata membolehkan zakar menggosok pada klitoris dengan kuat, sehingga memudahkan wanita mendapat orgasme.

Kedudukan ini merangkumi wanita di atas dan gaya anjing. Selain meningkatkan rangsangan pada klitoris, posisi ini juga memudahkan zakar untuk mengakses g-spot di dalam vagina.

Sensasi akan terasa lebih kuat ketika menembus, anda juga mengurut kelentit dengan jari anda. Dijamin teknik ini akan membuatkan pasangan tergila-gila.

Itulah pentingnya merangsang klitoris dalam kehidupan seks anda dan pasangan anda dan petua untuk melakukannya. Berminat untuk mencuba?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found