Kesihatan

Anoxia adalah keadaan badan kekurangan oksigen. Apa Bahaya?

Sesak nafas atau sesak nafas mungkin merupakan perkara pertama yang boleh melintas di fikiran anda apabila anda membayangkan badan anda tidak dapat mendapat oksigen. Kita memerlukan oksigen untuk bernafas. Walau bagaimanapun, peranan oksigen dalam badan bukan hanya itu. Anoxia adalah keadaan kecemasan yang berlaku apabila badan sama sekali tidak menerima oksigen. Anoxia boleh membawa maut dalam masa yang singkat.

Anoxia adalah keadaan badan yang kekurangan oksigen

Anoxia adalah keadaan ekstrem yang berlaku apabila tubuh telah kehilangan simpanan oksigen sepenuhnya. Anoxia biasanya tidak berlaku secara tiba-tiba, tetapi berkembang dari keadaan hipoksia yang tidak dirawat. Hypoxia sendiri adalah keadaan tisu badan yang kurang pengambilan oksigen.

Setiap sel, tisu, dan organ dalam tubuh memerlukan oksigen untuk berfungsi dengan baik. Apabila badan kekurangan oksigen sepenuhnya, organ-organnya boleh mengalami kecederaan yang dikenali sebagai kerosakan hipoksia-anoksik.

Apa bahayanya?

Anoxia adalah keadaan yang sangat berbahaya bagi otak. Otak akan mengalami kerosakan teruk kerana sel-sel yang mati kerana tidak mendapat oksigen. Kerosakan otak yang serius boleh membawa maut jika tidak dirawat. Hanya memerlukan masa sekitar 4 minit dari keadaan sifar oksigen untuk menyebabkan kerosakan otak kekal, bahkan mungkin berfungsi sepenuhnya.

Bukan hanya otak yang boleh dirosakkan oleh anoxia. Pelbagai organ yang fungsinya bergantung pada kerja otak, seperti jantung dan ginjal, juga boleh berfungsi apabila pemilik badan mengalami anoksia.

Tanda dan gejala ketika badan mengalami anoxia

Anoxia tidak berlaku dengan segera, kerana biasanya didahului oleh gejala hipoksia dan anoksia ringan. Anoxia ringan dapat muncul beberapa saat setelah tubuh kekurangan oksigen sepenuhnya, dengan gejala seperti:

 • Perubahan mood dan keperibadian yang sangat pantas
 • Kesukaran membuat keputusan dan kesukaran membaca situasi, menilai sesuatu. atau membuat kesimpulan
 • Hilang ingatan
 • Disorientasi (keliru, bingung)
 • Tidak dapat mengingati kata-kata dan menghadapi masalah untuk bercakap
 • Rasa pening dan rasa lemah
 • Mengalami sakit kepala yang tidak biasa
 • Sukar menumpukan perhatian

Pada pandangan pertama, gejala awal anoksia ringan mungkin tidak begitu jelas, mirip dengan keletihan biasa atau dehidrasi. Namun, tepat pada masa ini adalah sangat penting untuk mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin.

Setelah badan kehabisan oksigen, gejala anoxia mula muncul yang ditandai dengan kejang, halusinasi, sehingga tubuh runtuh dan kehilangan kesedaran.

Apa yang menyebabkan anoksia?

Bagaimana hipoksia pada awalnya dapat berkembang menjadi anoksia bergantung pada jenis anoksia yang dialami. Anoxia boleh disebabkan oleh faktor dalaman badan, misalnya berkaitan dengan kesihatan jantung dan saluran darah, atau dari faktor luaran seperti tahap oksigen yang rendah di udara atau penyedutan toksin.

Apakah jenis anoxia yang biasa?

Anoxia anemia

Penyebab anoxia anemia adalah kekurangan hemoglobin dalam saluran darah untuk mengedarkan oksigen ke seluruh badan. Anoxia anemia dikaitkan dengan anemia kekurangan zat besi atau gangguan darah talasemia.

Anoxia toksik

Anoksia toksik berlaku apabila toksin yang disedut masuk ke dalam badan menyebabkan gangguan aliran darah, mengakibatkan kekurangan oksigen yang serius di dalam badan. Jenis anoxia ini umumnya disebabkan oleh keracunan dengan gas karbon monoksida dari sisa bahan bakar kenderaan atau menyedut asap api.

Anoxia yang tersekat

Jenis anoksia ini dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung, strok, aritmia, dan kegagalan jantung. Anoxia yang disebabkan oleh jantung yang tidak dapat mengepam darah dengan betul boleh menyebabkan otak dan organ tubuh lain kekurangan oksigen.

Anoxia anoksik

Anoxia anoxia adalah sejenis anoxia yang berlaku kerana tahap oksigen yang rendah, sehingga udara yang anda hirup tidak mengandungi cukup oksigen yang diperlukan oleh tubuh.

Anoxia anoxia adalah salah satu masalah kesihatan yang biasa dialami oleh pendaki gunung. Semakin tinggi pendakian anda, semakin sedikit oksigen di udara. Walau bagaimanapun, badan memerlukan lebih banyak oksigen semasa melakukan aktiviti fizikal yang berat. Perbezaan antara penawaran dan permintaan ini dapat menyebabkan tubuh akhirnya kekurangan oksigen.

Jenis anoksia ini juga boleh berlaku apabila seseorang mati lemas, lemas, mengalami serangan asma, dan masalah pernafasan lain.

Apa yang boleh dibuat?

Langkah mengatasi anoksia akan disesuaikan dengan penyebabnya dan berapa lama badan mengalami kekurangan oksigen.

Sekiranya ia telah menyebabkan kehilangan kesedaran, badan akan dipulihkan melalui cardiopulmonary resusitasi (CPR) dan pemasangan alat pernafasan ventilator. Gejala kejang akibat anoxia juga harus dirawat secepat mungkin untuk memudahkan proses pemulihan.

Setelah mengalami anoksiia badan juga cenderung mengalami penurunan fungsi. Atas sebab ini, diperlukan beberapa terapi yang dapat mempercepat pemulihan sel-sel otak, seperti:

 • Terapi pertuturan dengan menggerakkan mulut untuk memudahkan komunikasi dan menelan makanan
 • Terapi fizikal yang memfokuskan pada terapi berjalan dan kemampuan untuk mengawal badan
 • Terapi pekerjaan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan hidup harian
 • Terapi kaunseling untuk membantu menyesuaikan diri dengan perubahan
 • Terapi rekreasi, termasuk mendengar muzik, membuat seni, bermain permainan dan bersenam untuk mengembalikan kecergasan.

Terlepas dari kesan anoxia, tujuan terapi adalah untuk meningkatkan kualiti hidup setelah mengalaminya. Oleh itu, terapi rutin adalah penting untuk memperbaiki corak aktiviti seseorang setelah pulih dari anoxia.