Kesihatan kulit

Adakah benar bahawa kita tidak dapat menangkap angin semasa cacar air?

Apabila menghidap cacar air, lepuh merah akan muncul di kulit yang dipenuhi cecair yang sangat gatal. Ada beberapa orang yang mengatakan bahawa kita tidak boleh menahan angin semasa cacar air. Nanti kulit lebih cacar dan gatal. Bagaimanapun, lebih baik tinggal di rumah. Adakah anda pernah mendengarnya? Adakah benar bahawa jika seseorang yang menghidap cacar air terdedah kepada angin, rasa sakit akan bertambah teruk? Lihat ulasannya di bawah.

Apa itu cacar air?

Cacar air adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Varicella zoster. Biasanya virus ini menyerang hanya sekali seumur hidup dan paling kerap berlaku semasa kecil.

Virus ini terkenal kerana menjadikan kulit anda gatal, lemas, dan demam. Jangkitan virus ini adalah penyakit yang sangat menular.

Adakah benar bahawa anda tidak dapat menahan angin ketika anda menghidap cacar air?

Ya betul. Orang yang menghidap cacar air harus mengurangkan pendedahan kepada angin. Kerana, virus yang menyebabkan cacar air akan merebak dengan mudah kepada orang di sekitar anda. Cacar air mudah disebarkan, salah satunya melalui udara. Batuk dan bersin dari orang yang dijangkiti cacar air juga dapat menyebarkan tetesan air yang mengandung virus cacar air.

Orang yang dijangkiti virus cacar air dapat menyebarkan virus ini kepada orang lain sehingga 5 hari sebelum dan selepas ruam muncul di kulit. Tempoh paling mudah berjangkit adalah hari-hari sebelum ruam muncul dan hari-hari pertama ruam muncul.

Itulah sebabnya anda tidak boleh selesema dengan cacar air. Angin akan membawa virus dengan mudah kepada orang di sekitar yang tidak pernah mengalami cacar air.

Orang yang menghidap cacar air juga semestinya mungkin tidak menghabiskan waktu di bilik yang sama dengan orang lain yang tidak mempunyai cacar air. Kerana penghantaran juga akan berlaku dengan mudah.

Oleh itu, kanak-kanak yang dijangkiti cacar air juga tidak dibenarkan pergi ke sekolah terlebih dahulu, kerana ini akan dengan mudah menyebarkan virus kepada rakan-rakan di sekolah yang belum pernah mengalami cacar.

Sekiranya anda mengalami gejala demam semasa cacar air, anda juga perlu mengurangkan pendedahan anda kepada angin untuk menghilangkan demam. Sebabnya, angin sejuk boleh membuat badan menggigil, terutama ketika anda demam.

Orang yang menghidap cacar air harus mengurangkan pendedahan kepada angin, tetapi ini tidak bermaksud bahawa jika mereka terdedah kepada angin, keadaan cacar mereka akan meningkat. Ini belum terbukti secara saintifik. Cuma orang yang menghidap cacar air perlu banyak berehat agar badan dapat melawan virus. Oleh itu, anda tidak boleh menghabiskan banyak masa di luar rumah dan terdedah kepada angin.

Adakah virus itu hanya akan dibawa angin?

Selain angin, virus cacar air juga dapat menyebar secara langsung jika seseorang yang tidak pernah dijangkiti menyentuh luka atau kulit dengan cacar air.

Objek yang telah dijangkiti virus seperti mainan, pakaian, cadar, tuala, dan benda lain yang terkena virus juga sangat mungkin menyebarkan virus ini kepada orang lain yang sehat. Jadi selain mengelakkan terjebak angin ketika cacar air, perkara-perkara ini juga perlu diberi perhatian.

Bagaimana rawatan cacar air boleh dilakukan di rumah?

Walaupun berjangkit, cacar air dalam banyak kes adalah penyakit ringan. Sekiranya anda menghidap cacar air, anda mesti berehat dengan banyak. Rawatan untuk cacar air biasanya bergantung pada usia dan keparahan penyakit. Beberapa langkah yang boleh dilakukan di rumah supaya cacar air cepat sembuh adalah:

  • Minum banyak cecair seperti air, jus, atau sup sup. Terutama jika anda menghidap demam. Sekiranya bayi mempunyai cacar air, maka susu ibu harus lebih kerap diberikan.
  • Elakkan menggaru luka atau cacar air. Pastikan kuku pendek dan bersih. Untuk menghilangkan refleks gatal, pakai sarung tangan atau kaus kaki sehingga anda tidak dapat menggaru dan mencegah calar semasa tidur.
  • Gunakan ubat gatal untuk mengurangkan kegatalan. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit di Amerika Syarikat mengesyorkan penggunaan losyen calamine, ubat antihistamin, atau hidrokortison.