Kehamilan

Bentuk Rahim yang Tidak Normal Kerana Septate Uterus Meningkatkan Risiko Keguguran

Rahim adalah organ penting untuk menampung kehamilan selama sembilan bulan. Secara umum, rahim mempunyai bentuk seperti pir. Tetapi sebenarnya, ada segelintir wanita yang mengalami kelainan pada rahim. Ini juga boleh menyebabkan kemandulan dan sukar hamil. Lihat penjelasan lengkap mengenai 5 kelainan rahim pada wanita di bawah!

Apakah keabnormalan rahim?

Ragi yang dalam dunia perubatan disebut sebagai rahim adalah organ pembiakan wanita yang terletak di rongga pelvis. Organ ini diperlukan sebagai tempat persenyawaan dan juga tempat untuk janin semasa mengandung.

Namun, terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan kelainan, gangguan, atau ciri rahim menjadi bermasalah. Dipetik dari Medline Plus, anda dapat mengesyaki tanda-tanda keadaan ini apabila pendarahan luar biasa berlaku semasa haid atau selepas hubungan seks.

Beberapa keadaan rahim tidak menimbulkan masalah semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, terdapat juga kelainan rahim yang boleh menyukarkan anda hamil serta masalah lain seperti keguguran atau kelahiran pramatang.

Jenis kelainan pada rahim

Masalah dengan kelainan atau penyakit rahim boleh berlaku sebelum atau semasa kehamilan. Yang mengatakan, keadaan ini kerap berlaku.

Lebih-lebih lagi, beberapa jenis gangguan pada rahim berlaku kerana keturunan. Berikut adalah beberapa jenis kelainan pada rahim, termasuk:

1. Serviks

Serviks adalah keradangan, kerengsaan, atau sakit pada serviks. Lapisan serviks yang cedera atau jengkel ini dapat menyebabkan pembengkakan, kemerahan, dan keluarnya lendir atau nanah pada serviks.

Beberapa penyebab keradangan serviks atau serviks adalah:

  • Jangkitan kelamin, seperti klamidia, gonorea, dan herpes.
  • Tindak balas alahan, biasanya dari spermisida atau lateks pada kondom. Juga kerana produk penjagaan wanita seperti douche.
  • Pertumbuhan bakteria pada faraj. Keadaan ini boleh mencetuskan jangkitan vagina yang disebut vaginosis bakteria.

Ketidaknormalan pada rahim jenis ini apabila dibiarkan boleh merebak ke organ pembiakan yang lain. Bermula dari rahim, tiub fallopio, ke rongga pelvis dan perut.

Kesannya, anda terdedah kepada masalah kesuburan dan akhirnya sukar hamil.

Walaupun anda boleh hamil, keadaan serviks yang meradang akan mengganggu perkembangan bayi di dalam rahim dan menyekat saluran kelahiran.

2. Kedudukan rahim terbalik

Rahim terbalik atau istilah perubatan rahim terbaliks adalah keadaan apabila rahim wanita condong sedikit ke arah belakang pelvis.

Sebenarnya, biasanya rahim wanita cenderung condong ke arah perut atau tegak ke atas pelvis. Kira-kira 20 peratus wanita di seluruh dunia dianggarkan mempunyai rahim terbalik.

Selalunya, kesedaran untuk mengalami kelainan rahim ini ketika melakukan pemeriksaan kesihatan untuk menjalani program kehamilan.

Walau bagaimanapun, terdapat gejala-gejala tertentu seperti tanda-tanda seperti jangkitan saluran kencing, sakit semasa hubungan seksual, bonjolan di perut bawah, dan kerap membuang air kecil.

Jadi, sebenarnya kemungkinan wanita hamil tidak ditentukan dari kedudukan rahim, sama ada normal atau terbalik.

Walau bagaimanapun, sama ada anda boleh hamil semasa rahim terbalik lebih banyak dipengaruhi oleh gangguan atau penyakit organ pembiakan

Sekiranya doktor anda menemui tanda-tanda masalah kesuburan sehingga sukar hamil, maka doktor anda mungkin akan mengesyorkan prosedur perubatan.

3. rahim condong ke hadapan

Uterus anteverted adalah sejenis kelainan ketika rahim membongkok atau condong ke depan ke arah serviks (bahagian bawah rahim). Kedudukan ini menjadikan rahim lebih condong ke arah perut.

Sebilangan besar wanita dilahirkan dengan rahim anteverever. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku kerana kehamilan dan melahirkan anak.

Selain itu, kecondongan rahim yang melampau boleh berlaku apabila tisu parut berkembang selepas pembedahan atau disebabkan oleh endometriosis.

Kedudukan rahim secara anteverated atau miring ke depan tidak benar-benar mempengaruhi kemampuan sperma untuk mencapai telur di rahim. Jadi, ia tidak mempengaruhi masalah kesuburan atau kemandulan.

4. sindrom MRKH

Sindrom MRKH adalah singkatan sindrom Mayer Rokitansky Kuster Hauser. Sindrom ini berlaku dalam sistem pembiakan seorang wanita.

Keadaan ini menyebabkan vagina, serviks (serviks), dan rahim tidak berkembang sebagaimana mestinya. Oleh itu, wanita yang mengalami gangguan ini biasanya tidak mengalami haid kerana tidak mempunyai rahim

Satu daripada 5,000 wanita boleh menghidap sindrom MRKH. Itulah sebabnya sindrom ini dikelaskan sebagai jarang dan jarang dijumpai.

Terdapat dua jenis kelainan atau gangguan rahim ini. Pada jenis pertama, hanya organ pembiakan wanita yang terkena sindrom ini.

Pada jenis kedua, wanita juga mengalami kelainan lain seperti ginjal yang kurang berkembang, kelainan tulang belakang, atau kehilangan pendengaran.

Walaupun seorang wanita dengan sindrom MRKH tidak dapat hamil kerana ketiadaan rahim dan saluran vagina, masih ada peluang untuk mempunyai anak.

Salah satunya adalah pembiakan dibantu di luar rahim seperti kehamilan pengganti atau ibu pengganti.

5. uterus unicorniate

Kelainan atau masalah rahim yang satu ini juga jarang berlaku. Biasanya, keadaan ini juga boleh disebut sebagai rahim bertanduk tunggal atau rahim bertanduk tunggal.

Ini adalah keadaan di mana rahim pada wanita hanya separuh terbentuk sehingga lebih kecil daripada biasa.

Bukan hanya itu, rahim unicorniate juga hanya mempunyai satu tiub fallopio. Kemudian, ada kemungkinan kelainan ini pada rahim mempunyai rahim kedua dengan ukuran lebih kecil yang disebut hemi-uterus.

Walau bagaimanapun, hemi-uterus tidak tersambung ke rahim yang lain, mengakibatkan darah haid tidak mengalir keluar. Oleh itu anda dapat merasakan kesakitan yang cukup sengit.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian adalah bahawa wanita dengan kelainan rahim seperti rahim unicorniate berisiko mengalami komplikasi pembiakan dan mungkin mengalami kesukaran untuk hamil.

Pilihan rawatan untuk kelainan atau gangguan rahim

Berunding dengan doktor adalah perkara yang betul apabila anda didiagnosis dengan kelainan pada rahim.

Sekiranya kedudukan rahim perlu diperbetulkan untuk hamil, berikut adalah beberapa cadangan rawatan yang berkaitan dengan kecacatan rahim.

1. Kedudukan rahim terbalik

pesisir

Pessary adalah alat yang dapat membantu membalikkan kedudukan rahim untuk menjadikannya lebih selesa untuk melakukan hubungan seks dan hamil tidak lama lagi.

Walau bagaimanapun, alat ini hanya sementara sehingga apabila alat dikeluarkan, rahim akan kembali ke kedudukan asalnya.

Operasi

Dalam beberapa kes, pembedahan mungkin diperlukan untuk memposisikan semula rahim dan mengurangkan kesakitan akibat kelainan rahim. Terdapat beberapa prosedur yang berbeza dalam pembedahan ini.

  • Prosedur penggantungan rahim, iaitu pembedahan yang dilakukan secara laparoskopi, melalui faraj atau di luar perut.
  • Prosedur mengangkat, yang merupakan prosedur laparoskopi yang mengambil masa sekitar 10 minit untuk mengangkat kedudukan rahim.

Kemudian, anda boleh melakukan kaedah semula jadi seperti latihan Kegel, yoga, atau jenis senaman lain yang dapat membantu menguatkan otot-otot dasar pelvis dan mengatasi kecondongan rahim.

2. rahim condong ke hadapan

Sekiranya anda seorang wanita yang mempunyai rahim dengan kedudukan bersahaja, tidak perlu risau. Ini cenderung normal dan tidak memerlukan rawatan khusus.

Tidak ada ubat atau prosedur khusus untuk memperbaiki keadaan ini. Jadi, anda boleh terus menjalani kehidupan normal tanpa rasa sakit.

3. sindrom MRKH

Pembedahan seperti pemindahan rahim adalah cara mengatasi kelainan rahim ini.

Walau bagaimanapun, prosedur pembedahan ini masih dalam ujian klinikal kerana risikonya cukup tinggi. Prosedur lain yang boleh dilakukan adalah:

Pelebaran diri

Prosedur ini didakwa memungkinkan untuk melebarkan faraj tanpa pembedahan. Ini kerana menggunakan batang khas.

Vanginoplasti

Dalam prosedur ini, pakar bedah dapat membuat faraj berfungsi menggunakan cantuman dari kulit punggung atau bahagian usus. Kemudian, diperlukan dilator atau pelincir buatan semasa hubungan seksual untuk mengekalkan fungsi vagina.

4. Rahim unicorniate

Rawatan untuk kelainan atau gangguan rahim pada yang satu ini dapat diatasi dengan laparoskopi. Prosedur ini adalah untuk membuang hemi-uterus yang tidak bersambung untuk mengelakkan kesakitan daripada tidak mengalir darah haid.