Kesihatan jantung

Bolehkah Aritmia Jantung Disembuhkan? •

Aritmia adalah salah satu jenis penyakit jantung (kardiovaskular) yang paling biasa. Keadaan ini dicirikan oleh degup jantung yang lebih cepat atau lebih perlahan daripada degupan jantung biasa. Malah, ia juga boleh dicirikan oleh degupan jantung yang tidak teratur. Oleh itu, bolehkah orang yang mengalami aritmia jantung pulih? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Bolehkah aritmia jantung disembuhkan?

Fungsi organ jantung adalah untuk mengepam darah sehingga dapat terus beredar ke semua sel, tisu, dan organ dalam tubuh. Darah yang mengalir mengandungi oksigen dan nutrien. Anda dapat merasakan kerja jantung dalam mengepam darah ini melalui degupan jantung di dada kiri.

Biasanya, orang yang sihat mempunyai degupan jantung 60-100 denyut seminit. Anda boleh memeriksa degupan jantung ini melalui pergelangan tangan dan leher. Sekiranya anda merasakan jantung anda bekerja lebih cepat, lebih perlahan, atau tidak teratur daripada biasa, ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami aritmia.

Selain degupan jantung yang tidak normal, aritmia juga dapat menyebabkan sesak nafas, sakit kepala, keletihan badan dan berpeluh, kadang-kadang juga menyebabkan perasaan pengsan. Namun, persoalan yang sering timbul ialah, bolehkah seseorang yang mengalami aritmia jantung pulih?

Sebenarnya pulih atau tidak seseorang dari gangguan irama jantung, sebenarnya bergantung kepada sebab dan keparahan keadaan.

Melaporkan dari laman web Mayo Clinic, aritmia boleh disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat, seperti tabiat merokok, minum terlalu banyak alkohol atau kopi, atau menggunakan ubat atau makanan tambahan tertentu.

Cara merawat dan mencegah berulang aritmia jantung

Jika dilihat dari sebab-sebab gaya hidup yang tidak sihat, anda boleh merawat aritmia dan mencegahnya berulang di masa hadapan. Ia bermula dengan berhenti merokok. Sebabnya, bahan kimia rokok adalah penyebab penyakit jantung, yang juga boleh mencetuskan perubahan kadar jantung yang normal.

Selain itu, pengambilan alkohol dan kopi juga harus dibatasi. Kandungan kafein dalam kopi yang apabila dikonsumsi secara berlebihan dapat menyebabkan kesan sampingan, iaitu jantung berdegup lebih cepat. Sementara itu, alkohol boleh mengganggu aktiviti elektrik jantung, menyebabkan aritmia.

Sekiranya penyebab aritmia adalah disebabkan oleh ubat-ubatan, adalah perlu untuk menukar ubat-ubatan yang mencetuskan perubahan degupan jantung dan lebih berhati-hati dalam memilih ubat-ubatan bebas untuk selesema atau alergi. Berunding dengan doktor supaya cara mengatasi aritmia yang anda pilih lebih sesuai.

Oleh itu, bolehkah aritmia jantung yang disebabkan oleh faktor lain dapat disembuhkan? Menurut penjelasan University of Iowa, fibrilasi atrium dapat disembuhkan dengan prosedur pembedahan MAZE. Fibrilasi atrium adalah jenis aritmia yang paling biasa yang dicirikan oleh degupan jantung lebih daripada 400 degupan seminit.

MAZE itu sendiri dilakukan dengan membuat corak tisu parut (labirin) di ruang atas jantung dengan bantuan tenaga panas dan sejuk. Tahap kejayaan rawatan ini sekitar 70 hingga 95 peratus. Agar tidak menyerang lagi, beberapa orang perlu minum ubat untuk memastikan irama jantung tetap normal.

Ketahui risiko komplikasi aritmia jantung

Walaupun persoalan 'apakah aritmia jantung dapat disembuhkan' telah dijawab, para penyelidik masih membuat pemerhatian lebih lanjut. Salah satunya adalah kajian yang dilakukan oleh University of Birmingham pada tahun 2018.

Dari kajian ini, para penyelidik menyimpulkan bahawa pesakit aritmik mempunyai risiko strok yang tinggi, jadi mereka perlu menjalani rawatan lebih lanjut. Walaupun irama jantung mereka kembali normal. Risiko strok yang tinggi nampaknya kerana mereka terdedah kepada pembekuan darah.

Sekiranya pesakit yang pulih mengalami gangguan irama jantung, doktor biasanya akan mengesyorkan rawatan lebih lanjut, iaitu ablasi kateter. Ablasi kateter atau fibrilasi atrium bertujuan untuk mengelakkan isyarat elektrik yang tidak normal memasuki jantung, sehingga aritmia tidak berlaku.

Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan kateter ke dalam saluran darah yang bersambung dengan jantung. Kemudian, tenaga panas atau sejuk dihantar.

Penjagaan susulan bagi pesakit dengan aritmia jantung yang telah pulih

Adakah pesakit aritmia jantung yang pulih memerlukan rawatan? Ya, ini sangat diperlukan untuk mengelakkan aritmia berulang pada bila-bila masa. Rawatan tersebut merangkumi pemeriksaan kesihatan jantung dan pemeriksaan tekanan darah secara berkala dan mengambil ubat yang ditetapkan.

Di samping itu, orang yang mengalami aritmia harus menghindari pencetus dan mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat. Berikut adalah pelbagai perkara yang harus dilakukan dan dielakkan oleh orang yang pernah mengalami gangguan degupan jantung.

  • Makan makanan yang sihat untuk jantung, seperti sayur-sayuran, buah, kacang, dan daging tanpa lemak.
  • Kekal aktif secara fizikal dan mengekalkan berat badan yang ideal.
  • Berhenti merokok dan anda juga harus mengelakkan kopi dan alkohol.
  • Fahami bagaimana menangani tekanan.
  • Sentiasa berhati-hati dalam menggunakan ubat-ubatan tertentu.