Kehidupan yang sihat

Membersihkan keldai tidak boleh sembarangan, ini adalah cara yang betul

Punggung atau punggung adalah salah satu bahagian peribadi badan yang juga perlu dijaga kebersihannya, tetapi malangnya ia sering dilupakan. Sebenarnya, menjaga kebersihan pantat adalah penting, anda tahu. Terutama setelah membuang air besar, anda mesti membersihkan bahagian bawah dengan betul untuk mengelakkan bakteria tumbuh dan berbau busuk. Jadi, adakah benar anda membersihkan pantat anda? Ayuh, lihat panduan berikut.

Mengapa anda mesti membersihkan pantat anda dengan betul?

Kotoran aka kotoran yang dikeluarkan semasa buang air besar mengandungi ribuan kuman. Sekiranya anda mengalami cirit-birit dan tidak membersihkan bahagian bawah dengan betul, bakteria penyebab cirit-birit ini boleh melekat di tangan anda dan meningkatkan risiko pencemaran silang. Terutama jika anda menyentuh makanan secara langsung, bakteria di tangan anda akan berpindah ke makanan dan menyebabkan keracunan makanan.

Selain menyebarkan penyakit, pantat juga dapat menjadi jengkel jika tidak dibersihkan dengan baik. Dr. Joel Krachman, MD, ketua gastroenterologi di Pusat Perubatan Serantau AtlantiCare yang berpusat di New Jersey, memberitahu Kesihatan Lelaki bahawa kerengsaan pada punggung atau punggung boleh mencetuskan buasir (buasir) dan abses dubur. Lama kelamaan, ini boleh menyebabkan pendarahan dan bahagian bawah yang gatal.

Ini adalah kaedah yang betul untuk membersihkan pantat anda

Berikut adalah panduan pembersihan pantat yang betul dan selamat, iaitu:

1. Lap dari depan ke belakang

Sebilangan besar orang sering tersalah langkah ketika membersihkan kawasan pantat, iaitu mengelapnya dari belakang ke depan. Walaupun lebih mudah dilakukan, kaedah ini sebenarnya boleh menyebabkan pemindahan bakteria dari dubur ke vagina dan mencetuskan jangkitan saluran kencing.

Sekiranya anda salah seorang dari mereka, maka mulai sekarang ubahlah dengan segera dengan meleret ke arah yang bertentangan, iaitu dari depan ke belakang. Anda boleh menggunakan tisu basah untuk memudahkan mengelap kawasan di sekitar punggung.

Namun, perhatikan bahan kimia yang terdapat di tisu basah. Elakkan kandungan methylisothiazolinone yang boleh menyebabkan reaksi alahan pada sesetengah orang.

Pilih tisu basah yang mengandungi bahan semula jadi, seperti lidah buaya atau witch hazel, yang cenderung selamat untuk kulit pantat sensitif dan mencegah kerengsaan.

2. Gunakan sabun tanpa wangian

Kunci yang paling penting untuk menjaga kebersihan pantat anda ialah membilasnya dengan air. Tapi tunggu, ini sebenarnya tidak semudah memercikkan antara pantat dengan air, menggosoknya dengan sabun, kemudian mengeringkannya begitu sahaja, ya.

Perhatikan jenis sabun yang anda gunakan sebelum mula membersihkan pantat anda. Sebabnya, tidak semua sabun selamat untuk pantat sensitif. Pilih sabun tanpa wangian, kemudian gosokkan perlahan ke dubur untuk membersihkan sisa bakteria yang melekat.

3. Bilas dengan air

Setelah menggosok perlahan kawasan pantat dengan sabun, segera bilas dengan air. Pastikan tidak ada jejak sabun yang melekat pada lipatan punggung yang boleh mencetuskan pertumbuhan bakteria.

Tepuk kawasan punggung dengan tisu kering atau tuala lembut untuk mengeringkannya. Ingat, pastikan seluruh punggung kering sepenuhnya di antara. Punggung lembap adalah persekitaran kegemaran bakteria membiak dan menyebabkan pantat gatal.

4. Basuh tangan anda dengan bersih

Setelah selesai mengeringkan kawasan di sekitar punggung dengan baik, jangan lupa mencuci tangan dengan sabun sehingga bersih sepenuhnya. Sekali lagi, ini untuk mengelakkan pencemaran silang yang mungkin berlaku semasa anda menyentuh makanan atau berjabat tangan dengan orang lain setelah buang air besar.

Sekiranya boleh, gunakan air suam yang lebih berkesan untuk membunuh sisa bakteria yang masih berkumpul di permukaan tangan anda. Jangan lupa mengeringkan tangan anda terlebih dahulu sebelum anda mula menjamah makanan atau memulakan aktiviti lagi, okey?