Kesihatan ENT

7 Keadaan Yang Boleh Menyebabkan Pekak Tiba-tiba

Sebilangan daripada anda mungkin mengalami pekak secara tiba-tiba sekurang-kurangnya sekali dalam hidup anda. Apabila anda mengalami pekak tiba-tiba, suara di sekitar anda tiba-tiba menjadi teredam seolah-olah kedengaran dari kejauhan. Biasanya keadaan ini hanya mempengaruhi satu telinga dan boleh kembali normal dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, pekak secara tiba-tiba tidak boleh dipandang rendah. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan tuli tiba-tiba di telinga. Ada apa-apa? Lihat jawapannya di sini.

Apakah penyebab pekak tiba-tiba?

Pekak tiba-tiba atau kehilangan pendengaran sensorineural secara tiba-tiba (SSHL) merangkumi kehilangan pendengaran yang disebabkan oleh kerosakan pada sel rambut telinga dalam atau saluran saraf yang menuju dari telinga dalam ke otak.

Kadang-kadang selain pekak secara tiba-tiba, ada beberapa gejala lain yang timbul ketika seseorang mengalami hal ini, iaitu telinga yang ringan, dan berdering di telinga.

Selain daripada memasukkan air, berikut adalah beberapa penyebab kebutaan secara tiba-tiba:

1. Anemia kekurangan zat besi

Kajian dari Pennsylvania State University College of Medicine mendapati bahawa orang yang mengalami anemia kekurangan zat besi lebih daripada dua kali lebih mungkin untuk mengalami kehilangan pendengaran daripada orang yang sihat.

Para penyelidik telah membuktikan bahawa telinga dalam sangat sensitif terhadap perubahan bekalan darah. Besi juga sangat diperlukan untuk memastikan sistem pendengaran berfungsi dengan normal. Darah dan zat besi yang terlalu sedikit akhirnya boleh mengganggu kerja sel dan bahkan membunuhnya. Ini boleh menyebabkan kehilangan pendengaran sekiranya kerosakan atau kematian berlaku pada sel rambut di telinga dalam.

Jadi, ada kemungkinan bahawa anemia kekurangan zat besi dapat menyebabkan pekak secara tiba-tiba kerana aliran darah beroksigen yang tidak mencukupi ke telinga dalam. Pekak mendadak yang disebabkan oleh anemia kekurangan zat besi biasanya berkembang dalam masa 72 jam.

2. Jangkitan virus

Jangkitan yang disebabkan oleh virus adalah salah satu penyebab yang paling biasa untuk pekak secara tiba-tiba. Dilaporkan dari mendengar, satu dari empat orang yang mengalami pekak tiba-tiba diketahui mengalami jangkitan saluran pernafasan atas satu bulan sebelum gangguan pendengaran berlaku.

Virus yang berkaitan dengan pekak tiba-tiba termasuk penyakit gondok, campak, rubela, serta meningitis, sifilis dan AIDS.

3. Gendang telinga pecah

Gendang telinga pecah disebabkan oleh koyakan membran nipis yang memisahkan telinga tengah dari telinga luar. Keadaan ini boleh mengakibatkan kehilangan pendengaran sensorineural.

4. Trauma kepala atau akustik

Kerosakan pada telinga dalam anda juga boleh disebabkan oleh pukulan ke kepala atau terkena bunyi yang sangat kuat, seperti letupan.

5. Ketumbuhan

Tumor yang tumbuh di bahagian otak yang mengatur kemampuan mendengar (lobus parietal), boleh menyebabkan kehilangan pendengaran.

6. Ubat-ubatan

Terdapat ubat-ubatan tertentu yang boleh merosakkan telinga anda dan akhirnya mengganggu kemampuan anda untuk mendengar. Biasanya, gejala awal yang dialami adalah penampilan bunyi dering, vertigo berlaku, dan lama kelamaan kemampuan mendengar akan hilang atau pekak.

Ubat ini secara langsung mempengaruhi organ di telinga yang berfungsi untuk menerima dan memproses bunyi yang kemudian akan dihantar ke otak untuk diterjemahkan.

Menurut Persatuan Pidato-Bahasa-Pendengaran Amerika, terdapat sekurang-kurangnya 200 jenis ubat-ubatan bebas dan resep yang boleh menyebabkan gangguan pendengaran.

7. Sklerosis berganda (MS)

Gangguan sistem saraf yang disebabkan oleh multiple sclerosis (MS) boleh mempengaruhi sel saraf di otak dan saraf tunjang. Lapisan otak (myelin) juga boleh terjejas dan menyebabkan kerosakan pada gentian saraf di pangkal otak. Biasanya, orang dengan keadaan ini akan menunjukkan gejala seperti kehilangan pendengaran secara tiba-tiba.