Pemakanan

Minum Kopi semasa Perut Kosong? Hati-hati, Inilah Risiko!

Salah satu perkara pertama yang dilakukan ramai orang pada waktu pagi adalah sarapan dengan secawan kopi panas. Sebilangan orang malah boleh melewatkan sarapan dan menghirup cawan mereka sebelum keluar dari rumah. Namun, anda mungkin terkejut mengetahui bahawa minum kopi ketika perut kosong pada waktu pagi adalah idea yang tidak baik.

Apakah akibatnya jika anda minum kopi ketika perut kosong pada waktu pagi?

Beberapa keadaan yang mungkin anda alami setelah minum kopi ketika anda belum sempat makan termasuk:

1. Asid perut naik

Asid perut mempunyai peranan penting dalam menyokong kelancaran pencernaan makanan, dan ia dihasilkan ketika anda makan, mencium makanan, atau memikirkan makanan. Sebaliknya, asid gastrik adalah cecair korosif yang kuat yang jika dibiarkan masuk ke dalam perut tanpa makanan diproses, boleh merosakkan lapisan perut setelah terdedah berulang kali.

Kopi, malah kopi tanpa kafein (kafeinwalaupun telah terbukti dapat merangsang pengeluaran asid. Oleh itu, minum kopi ketika perut kosong meningkatkan keasidan perut, yang kemudian akan menyebabkan pedih ulu hati dan gangguan pencernaan sepanjang hari.

2. Mudah tertekan dan cemas

Secara umum, minum kopi menyebabkan kegelisahan, tekanan, dan juga merangkumi perubahan mood. Di samping itu, tahap serotonin - hormon yang mencetuskan perasaan tenang dan bahagia - yang dihasilkan oleh otak pada dasarnya rendah sepanjang pagi. Apabila anda minum kopi pada waktu perut kosong pada waktu pagi, kesan negatif ini dipercayai akan meningkat.

Kafein merangsang sistem saraf anda, yang bermaksud terlalu banyak kopi dapat mempercepat degupan jantung anda dan meningkatkan tekanan darah anda. Ini akan memudahkan anda merasa cemas dan tertekan. Selain itu, kafein dapat membuat anda berulang-alik ke bilik mandi, berpotensi mencetuskan gejala dehidrasi, yang dapat menguras tenaga dan menyebabkan sakit kepala.

Sebaliknya, makanan diketahui mempunyai kesan menenangkan pada sistem pencernaan dan saraf. Oleh itu, makan sambil minum kopi dapat membantu mengurangkan kesan stres kopi.

3. Penurunan pengeluaran hormon kortisol

Minum kopi pada waktu perut kosong pada waktu pagi boleh mengganggu pengeluaran kortisol, komponen penting jam sirkadian, penggera semula jadi badan yang membantu kita bangun pada waktu pagi dan membuat kita mengantuk pada waktu malam. Pada waktu pagi, otak mengeluarkan begitu banyak pengeluaran kortisol untuk membangunkan kita. Apabila anda minum kopi segera setelah bangun tidur, ia menyebabkan pengeluaran kortisol menurun dan badan menjadi lebih bergantung pada kafein untuk membuatnya celik huruf.

Lama kelamaan, kebergantungan tubuh terhadap kafein sebenarnya menyebabkan tubuh menjadi kebal terhadap kesan kafein - yang kemudian menjadikan mereka terperangkap dalam satu siklus sia-sia usaha pengambilan kopi pada waktu pagi untuk membangunkan badan.

Seperti yang dinyatakan di atas, minum kopi dengan perut kosong pada waktu pagi bukanlah perkara yang baik. Tetapi memang, sukar untuk membuang tabiat ini. Bagaimana jika anda masih mahukan secawan kopi pada waktu pagi?

Cara selamat minum kopi pada waktu pagi

Bagi kebanyakan orang, kopi adalah bahagian penting dari ritual harian mereka dan perkara pertama yang mereka fikirkan pada waktu pagi. Ramai juga yang mengatakan bahawa memulakan hari tanpa kopi boleh mengubahnya menjadi raksasa yang sengit dan menjengkelkan.

Sekiranya anda ingin mendapatkan dos kafein harian anda tanpa perlu menghadapi pedih ulu hati, para pakar mengesyorkan minum kopi selepas makan yang padat. Minum secawan air suam sebaik sahaja anda bangun, dan kemudian makan sarapan anda sebelum akhirnya anda dapat menghirup kopi kegemaran anda.

Sekiranya sarapan pagi bukan penyelesaian yang baik untuk anda sekarang, tambahkan susu atau sesudu mentega ke kopi hitam anda untuk membantu badan anda mendapatkan cukup vitamin dan nutrien lain, sehingga mengurangkan kesan buruk kafein pada perut kosong.

Selain minum kopi ketika perut kosong, minum kopi sebelum tidur pada waktu malam juga tidak baik untuk kesihatan anda. Klik pada pautan berikut untuk mengetahui bagaimana masa terbaik untuk minum kopi.