Kesihatan Pencernaan

Ubat PPI (Proton Pump Inhibitor), apa yang mereka buat?

Perencat pam Proton atau perencat pam proton (PPI) adalah sejenis ubat ulser untuk melegakan asid perut. Ubat ini membantu mengatasi aduan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria H. pylori, ulser perut, dan gangguan pencernaan lain yang berkaitan dengan asid perut.

Seperti jenis ubat ulser yang lain, ada peraturan minum yang perlu dipatuhi agar ubat PPI dapat berfungsi dengan optimum dengan kesan sampingan yang lebih sedikit. Berikut adalah pelbagai perkara yang perlu anda ketahui mengenai ubat yang satu ini.

Apa itu perubatan perencat pam proton?

Perencat pam Proton (PPI) adalah kelas ubat yang bertindak secara langsung pada sel-sel perut untuk mengurangkan pengeluaran asid. Terdapat lima jenis ubat yang termasuk dalam kumpulan ini, iaitu omeprazole, lansoprazole, rabeprazole, pantoprazole, dan esomeprazole.

Omeprazole adalah ubat pertama yang diluluskan untuk penggunaan klinikal pada tahun 1988 di Eropah dan dua tahun kemudian di Amerika. Omeprazole juga cepat menyamai ketenaran ubat tersebut Blok H2ker (cimetidine, ranitidine) dalam pengurusan gejala yang berkaitan dengan refluks asid.

Pada tahun 1996, omeprazole dengan nama jenama Losec menjadi ubat terlaris di dunia. Sehingga tahun 2004, lebih daripada 800 juta pesakit di seluruh dunia telah dirawat dengan ubat ini.

Kisah kejayaan omeprazole tidak membuat pesaing berdiam diri. Serangkaian ubat kelas PPI baru juga dikembangkan oleh industri farmaseutikal yang berbeza, seperti lansoprazole, pantoprazole, rabeprazole, esomeprazole, dan dexlansoprazole.

Dari semua itu, adakah yang lebih baik daripada yang lain? Pada tahun 2003, hasil kajian meta-analisis membandingkan pelbagai ubat PPI diterbitkan. Akibatnya, tidak ada perbezaan yang signifikan untuk rawatan jangkitan GERD dan H. pylori.

Walaupun begitu, esomeprazole sedikit lebih unggul daripada omeprazole. Ini kerana esomeprazole hanya menggunakan bentuk aktif, sementara omeprazole menggunakan campuran bahan aktif dan tidak aktif.

Manfaat untuk sistem pencernaan

Kelas ubat perencat pam proton umumnya digunakan untuk masalah kesihatan yang berkaitan dengan pengeluaran asid perut yang berlebihan. Walau bagaimanapun, kegunaan PPI tidak berhenti di situ.

Secara amnya, PPI digunakan untuk merawat dan / atau mencegah keadaan berikut.

 • Ulser di perut dan duodenum.
 • Mengurangkan kenaikan asid perut ke dalam esofagus yang boleh menyebabkan rasa sakit dan rasa terbakar di lubang perut (pedih ulu hati). Ini adalah gejala utama penyakit refluks gastroesophageal (GERD).
 • Jangkitan bakteria H. pylori yang boleh menyebabkan ulser gastrik.
 • Rawatan dan pencegahan bisul yang disebabkan oleh ubat anti-radang bukan steroid (NSAID).
 • Dalam keadaan lain yang perlu dirawat dengan mengurangkan pengeluaran asid perut.
 • Sindrom Zollinger-Ellison, yang merupakan keadaan yang jarang berlaku di mana terdapat tumor di pankreas. Tumor ini, yang disebut gastrinoma, menghasilkan banyak hormon gastrin, yang mencetuskan pengeluaran asid perut yang berlebihan.
 • Terapi rawatan pada GERD berulang, terutamanya pada esofagitis (radang kerongkongan) darjah II dan III.
 • Komplikasi GERD seperti ketegangan esofagus, Esofagus Barrett, dan gejala di luar esofagus atau sakit dada.

Bagaimana ubat PPI berfungsi?

Sel perut secara semula jadi menghasilkan asid perut untuk membantu proses pencernaan. Walau bagaimanapun, pengeluaran asid perut yang berlebihan boleh menyebabkan keradangan dan kerengsaan pada perut, esofagus, dan usus.

Ubat ulser jenis PPI berfungsi dengan menghalang tindak balas kimia antara hidrogen, kalium, dan enzim adenosin trifosfatase. Sistem ini, juga dikenali sebagai 'proton pump', terdapat dalam sel-sel yang membentuk dinding perut yang menghasilkan asid.

Perencatan pam proton menghalang asid perut dilepaskan ke lapisan lumen perut. Dengan cara itu, penghasilan asid perut menurun secara drastik sehingga gejala gangguan pencernaan juga menurun.

Berkat cara kerjanya, ubat PPI tidak hanya berkesan untuk melegakan GERD. Ubat ini juga dipercayai untuk merawat ulser gastrik dan usus (penyakit ulser peptik) dan kerosakan pada esofagus yang disebabkan oleh pendedahan kepada asid gastrik.

Jenis ubat yang ada

Dadah perencat pam proton terdiri daripada ubat preskripsi dan bukan preskripsi. Di banyak negara, omeprazole boleh dibeli di kaunter tanpa preskripsi. Walau bagaimanapun, pada bungkusan terdapat maksimum 14 hari penggunaan dan hanya untuk tanda-tanda pedih ulu hati atau bisul.

Beberapa jenama lansoprazole dan pantoprazole juga terdapat di farmasi. Sementara itu, rabeprazole hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor. Perkara yang sama berlaku jika anda tidak sesuai untuk menggunakan ubat tanpa resep

Sekiranya ubat-ubatan di kaunter tidak berfungsi, doktor anda boleh menetapkan PPI preskripsi. Anda juga perlu berhenti mengambil ubat sebelum satu bulan. Segera berjumpa doktor sehingga anda boleh mendapatkan pilihan rawatan lain.

Kesan sampingan ubat PPI

Boleh dikatakan bahawa perencat pam proton adalah ubat ulser yang boleh diterima dengan baik dan selamat. Walaupun begitu, PPI tidak berbeza dengan ubat lain yang mempunyai risiko kesan sampingan.

Kesan sampingan yang biasanya muncul adalah:

 • sembelit,
 • cirit-birit,
 • sakit kepala,
 • loya atau muntah,
 • sering kentut, dan
 • sakit perut.

Walaupun agak selamat, perencat pam proton mungkin tidak sesuai untuk sebilangan orang. Walaupun omeprazole dianggap selamat, ia tidak boleh dimakan oleh orang yang mempunyai penyakit hati, wanita hamil, dan ibu yang menyusui.

Di samping itu, ingat bahawa pengeluaran asid perut yang menurun secara drastik dapat memudahkan percambahan bakteria. Contoh bakteria ini ialah Clostridium difficile yang menyebabkan cirit-birit dan bakteria yang menyebabkan radang paru-paru di paru-paru.

Penggunaan PPI jangka panjang juga boleh mengganggu penyerapan beberapa nutrien seperti magnesium, kalsium, vitamin B12, dan zat besi. Oleh itu, penggunaan ubat PPI harus selalu dilakukan di bawah pengawasan doktor.