Pemakanan

Minyak Jagung Lebih Sihat daripada Minyak Masak Biasa?

Ramai orang mula beralih menggunakan minyak yang lebih sihat dan bukannya minyak sayuran biasa untuk memasak. Salah satu pilihan adalah minyak jagung. Jadi, adakah benar minyak yang satu ini lebih sihat?

Apakah perbezaan antara minyak jagung dan minyak masak biasa?

Sama seperti minyak masak biasa, minyak jagung juga mempunyai kandungan lemak yang tinggi.

Jagung itu sendiri tidak mempunyai kandungan lemak yang tinggi, jadi mesti melalui proses yang panjang untuk dijadikan minyak.

Pertama, biji jagung ditekan dengan mesin untuk mengeluarkan minyak. Kemudian ekstrak minyak akan melalui serangkaian proses kimia untuk menghilangkan kotoran, bau, dan rasa yang tidak diingini.

Sesungguhnya, proses ini dapat membuang sebahagian nutrien yang terdapat dalam jagung. Walau bagaimanapun, masih ada komponen yang baik, seperti vitamin E dan fitosterol yang mempunyai sifat anti-radang.

Pada masa penyulingan, asid lemak bebas dalam minyak akan hilang. Hasilnya, minyak jagung mempunyai kualiti menggoreng yang lebih baik. Minyak ini tidak mudah dibakar atau berubah warna sehingga sesuai untuk teknik memasak goreng.

Manfaat kesihatan minyak jagung

Sumber: Petua Pantas dan Kotor

Berikut adalah pelbagai faedah kesihatan yang boleh diperolehi dari minyak jagung.

1. Membantu mencegah risiko penyakit kronik

Minyak ini dapat membantu mencegah anda dari risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung, diabetes, dan beberapa jenis barah kerana kandungan fitosterolnya.

Phytosterols adalah sebatian dari tumbuhan yang serupa dengan kolesterol pada haiwan. Sebatian ini mempunyai sifat anti-radang, jadi kehadirannya dapat mencegah atau bahkan mengurangi risiko penyakit kronik ini.

Kandungan fitosterol dalam minyak jagung adalah yang tertinggi apabila anda membandingkannya dengan minyak lain seperti minyak kacang tanah, minyak zaitun, dan minyak canola.

2. Membantu memberi tenaga

Siapa sangka bahawa minyak jagung juga berguna untuk membekalkan tenaga untuk tubuh? Ya, kandungan minyak pati yang terdapat dalam minyak ini sangat diperlukan oleh tubuh.

Ini kerana lemak ini akan disimpan di lapisan subkutan di bawah kulit dan menjadi bekalan tenaga yang akan digunakan oleh badan apabila diperlukan.

3. Membantu mengekalkan tahap kolesterol

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, minyak ini berpotensi untuk menjauhkan anda dari risiko penyakit kronik, salah satunya adalah penyakit jantung.

Beberapa kajian menunjukkan keberkesanan minyak ini dalam menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL). Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2018 melakukan eksperimen untuk menguji keberkesanannya.

Hasilnya, 25 peserta yang menggunakan empat sudu minyak setiap hari selama empat minggu berjaya menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida LDL.

Minyak jagung lebih sihat, tetapi ...

Walaupun minyak ini dapat memberikan sejumlah manfaat kesihatan untuk tubuh anda, minyak ini mempunyai kesan sampingan apabila anda mengambilnya secara berlebihan.

Anda perlu tahu, lemak yang terdapat dalam minyak ini adalah lemak omega-6. Walaupun berguna, penggunaannya tidak boleh terlalu banyak. Tahap omega-6 yang berlebihan boleh menyebabkan ketidakseimbangan antara asid lemak omega-6 dan omega-3.

Ketidakseimbangan ini boleh menyebabkan pelbagai masalah dalam tubuh seperti kegemukan, fungsi otak terganggu, penyakit jantung, atau kemurungan.

Selain itu, minyak ini telah melalui proses pemprosesan yang sangat lama. Proses ini menjadikan minyak lebih mudah dioksidakan. Sebatian pengoksidaan yang tinggi malah akan meningkatkan risiko penyakit tertentu.

Pemanasan semasa proses pembuatan juga menghasilkan antinutrien yang disebut acrylamide. Acrylamide adalah sebatian reaktif dan mempunyai karsinogen yang berpotensi menyebabkan barah dan masalah saraf.

Oleh itu, amalkan minyak jagung dengan bijak. Labelnya lebih sihat tidak bermaksud anda boleh makan dengan bebas.