Pemakanan

Kelebihan Granola, Menu Sarapan Sihat yang menjadi Kegemaran Ramai Orang

Granola adalah sejenis makanan yang sedang popular sekarang. Granola sangat popular, terutama untuk sarapan dan sebagai makanan ringan. Sebabnya, manfaat granola sangat pelbagai untuk kesihatan. Namun, apa sebenarnya granola? Apa faedah granola? Lihat penjelasan di bawah, ya.

Apa itu granola?

Granola terdiri daripada gandum gulung (biji gandum yang telah digiling menjadi rata), biji, madu, dan beras. Bahan-bahan ini kemudian dipanggang hingga garing. Terdapat juga beberapa jenis granola yang dicampurkan dengan kismis, buah kering, kurma, badam, dan lain-lain.

Sebilangan besar orang makan granola dalam bungkusan yang senang dibawa. Namun, ada juga yang memakan granola dengan yogurt, madu, strawberi, pisang, dan buah-buahan lain. Granola juga boleh dicampurkan dengan bijirin untuk meningkatkan nilai pemakanannya.

mengikut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA), satu cawan granola mengandungi 600 kalori, 28 gram lemak, 18 gram protein, 65 gram karbohidrat, 24.5 gram gula, dan 11 gram serat. Walau bagaimanapun, kandungan nutrisi ini boleh berbeza-beza, bergantung pada produk atau persembahan granola itu sendiri.

Manfaat kesihatan granola

Dipercayai, granola dapat membantu menurunkan berat badan, menurunkan kolesterol, dan mencegah penyakit kronik seperti penyakit jantung dan barah. Sebabnya, makanan yang mengandungi biji-bijian seperti granola mempunyai lebih banyak mineral dan vitamin dalam setiap hidangan jika dibandingkan dengan bijirin. Berikut adalah pelbagai faedah granola untuk kesihatan anda.

Memerangi radikal bebas penyebab barah

Granola mengandungi vitamin B1, vitamin E, dan asid folik. Vitamin E terdapat dalam biji, minyak, dan kacang-kacangan dalam granola. Kandungan ini berfungsi sebagai antioksidan yang akan melindungi tubuh anda dari radikal bebas yang dapat menyebabkan kerosakan sel dan pertumbuhan sel barah.

Melindungi sistem saraf

Folat dan vitamin B1 mempunyai fungsi untuk melindungi fungsi saraf. Nutrien ini juga baik untuk metabolisme dan pertumbuhan sel, dan mencegah kecacatan tiub saraf pada bayi baru lahir.

Mengekalkan kekuatan tulang

Sementara mineral juga terdapat dalam granola seperti fosfor, magnesium, selenium, besi, dan tembaga. Magnesium mempunyai banyak fungsi yang baik untuk badan anda. Fosforus membantu mengekalkan keseimbangan badan. Selenium, tembaga, dan zat besi penting untuk mengekalkan kekuatan dan perkembangan tulang.

Mineral juga sangat diperlukan untuk penghasilan sel darah merah dan tisu penghubung. Oleh kerana itu, mineral ini membantu menjaga kesihatan tubuh anda, mengekalkan imuniti anda, dan fungsi jantung dan saraf anda.

Apa yang perlu diambil kira sebelum makan granola

Walaupun terdapat banyak faedah granola, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan setelah anda memahami apa itu granola. Granola adalah karbohidrat yang dimasak dalam lemak. Teknik pemprosesan ini akan menghasilkan beberapa molekul kimia dalam tubuh yang tidak dapat dicerna. Selain itu, beras yang terdapat dalam granola tidak mempunyai kandungan nutrien yang terlalu banyak.

Oleh itu, anda harus mempertimbangkan perkara di bawah sebelum membeli dan makan granola.

  • Periksa kandungan gula.
  • Perhatikan kalori di dalamnya.
  • Jangan makan granola terlalu banyak. Walaupun mempunyai banyak faedah, granola masih mengandungi kalori, gula, dan lemak yang dapat membuat anda menambah berat badan.
  • pilih topping yang paling sihat, seperti buah segar. Elakkan susu tinggi lemak atau sirap coklat dengan kandungan gula tinggi.