Kesihatan wanita

Perubahan Ini Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa Menstruasi •

Semasa hendak memasuki "hari-hari merah", anda mungkin merasakan ada perubahan dalam badan anda dan juga perubahan mood. Sebilangan daripada anda mungkin tidak menyedarinya. Tetapi, secara amnya terdapat perubahan yang sama setiap kali anda akan haid. Ini dipengaruhi oleh perubahan hormon dalam badan kerana haid. Lalu, apakah perubahan yang berlaku di dalam badan semasa haid?

Apa yang berlaku pada badan semasa haid

Kitaran haid yang kerap dengan gejala haid yang biasa menunjukkan bahawa hormon dalam badan anda berfungsi dengan baik. Sementara itu, kitaran haid yang tidak teratur menunjukkan bahawa terdapat hormon di dalam badan yang bermasalah. Hormon ini bukan sahaja penting untuk sistem pembiakan tetapi juga penting untuk kesihatan jantung dan tulang. Hormon ini adalah hormon estrogen.

Bukan hanya hormon estrogen, hormon lain juga berperanan dalam kitaran haid, mempengaruhi mood, dan boleh menyebabkan perubahan atau gejala dalam tubuh. Apa yang berlaku semasa kitaran haid?

Pada hari 1-5 kitaran haid

Tubuh semasa haid akan mengalami perubahan. Pada hari pertama haid, tahap hormon estrogen dan progesteron berada pada tahap terendah. Anda mungkin merasa kekejangan atau sakit di perut anda, mulai dari ringan hingga berat.

Kekejangan ini disebabkan oleh hormon prostaglandin yang berperanan mencetuskan kontraksi pada rahim sehingga lapisan rahim terhakis dan dikeluarkan melalui darah haid. Ini kerana telur yang dikeluarkan oleh badan tidak disenyawakan oleh sperma (tidak berlaku kehamilan).

Pada sesetengah wanita, prostaglandin yang tinggi semasa haid juga dapat menyebabkan mual, muntah, cirit-birit, dan bahkan penyakit seperti selesema. Sementara itu, penurunan estrogen dan progesteron juga dapat menyebabkan anda mudah marah dan tidak merasa seperti diri sendiri.

Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kebersihan vagina anda, terutamanya pada "hari-hari merah" anda. Ini penting untuk mencegah jangkitan faraj. Cukup membersihkan faraj dengan air suam. Atau, anda juga boleh menggunakan produk kebersihan wanita yang mengandungi povidone-iodin (bukan sabun), jika diperlukan, terutamanya semasa haid.

Pada hari 6-13 kitaran haid

Ini adalah hari-hari terakhir haid, darah yang keluar akan hilang sedikit demi sedikit. Tahap estrogen mula meningkat lagi kerana ovari telah mula melepaskan telur lagi untuk kitaran haid berikutnya.

Peningkatan estrogen mempengaruhi peningkatan serotonin dan dopamin di otak dan juga meningkatkan aliran darah ke otak. Ini menjadikan anda berasa lebih sihat dari segi mental dan fizikal. Ini mungkin kerana estrogen dapat membantu otot menyerap glukosa dengan lebih baik, sehingga mereka dapat menggunakan tenaga dengan lebih baik.

Pada hari ke-14-15 kitaran haid

Ini adalah masa yang biasa untuk ovulasi (badan melepaskan telur). Pada masa ini, hormon estrogen anda berada di puncaknya dan anda mempunyai dorongan seks yang tinggi. Melakukan hubungan seks sekitar waktu ovulasi dapat meningkatkan peluang anda hamil.

Anda mungkin dapat menganggarkan masa ovulasi dari pelbagai tanda, seperti sedikit peningkatan suhu badan basal pada saat ovulasi dan perubahan lendir pada serviks. Apabila anda semakin dekat dengan ovulasi, lendir serviks akan kelihatan lebih tebal, telus, dan lebih anjal, seperti putih telur.

Sekitar masa ovulasi, anda harus berhati-hati. Ini kerana satu kajian mendapati bahawa sendi lutut wanita cenderung lebih longgar pada masa ini, menjadikannya lebih terdedah kepada kecederaan.

Pada hari 16-28 kitaran haid

Kali ini boleh dikatakan pramenstruasi. Biasanya, anda mungkin mula mengalami gejala yang tidak menyenangkan, seperti:

  • Kulit lebih berminyak, jadi anda mudah mendapat jerawat
  • Rasa penat
  • Payudara terasa sesak
  • Sakit kepala atau migrain
  • Mudah marah
  • Mengalami perubahan mood
  • Sakit belakang
  • Kembung
  • Selera makan meningkat atau keinginan makanan. Sekiranya tidak dikekang, ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Seperti yang dilaporkan oleh Everyday Health, penyelidikan menunjukkan bahawa wanita cenderung ingin makan makanan yang tinggi lemak dan karbohidrat selama fasa ini, di mana ini akan menyumbang lebihan kalori kepada tubuh.

Gejala pramenstruasi ini lebih kelihatan apabila masa haid semakin hampir. Ini biasa berlaku kerana hormon estrogen dan progesteron mulai berkurang jika telur tidak disenyawakan. Seterusnya, haid akan berlaku (dikira sebagai hari pertama haid).