Kesihatan wanita

5 makanan semasa haid yang sedap dimakan

Menstruasi memang menyebabkan pelbagai jenis perubahan pada tubuh wanita setiap bulan. Biasanya ketika haid tiba, wanita ingin mengunyah gula-gula seperti coklat, martabak, atau kek. Malangnya, ini tidak selalu baik untuk tubuh wanita semasa haid. Lalu, makanan apa yang baik semasa haid? Lihat pilihan di bawah.

Makanan semasa haid yang baik untuk wanita

Menstruasi atau haid biasanya akan menjadikan hormon wanita tidak stabil, alias naik turun. Dengan cara ini, keperluan pemakanan wanita juga berubah. Oleh itu, penting untuk menjaga dan memperhatikan makanan dan minuman yang dimakan oleh wanita sebelum, semasa, dan selepas haid. Berikut adalah senarai makanan semasa haid yang mesti anda ketahui.

1. Makanan ringan yang sihat

Snek adalah salah satu perkara yang tidak dapat dielakkan semasa haid. Baiklah, adalah idea yang baik untuk menyediakan makanan ringan yang sihat. Daripada makan martabak, makanan goreng, atau gula-gula, gantilah dengan makanan ringan yang rendah kalori. Dianjurkan untuk mengganti makanan ringan yang tidak sihat dengan yogurt, kacang, buah segar, atau bahkan selai kacang tidak boleh dimakan semasa haid.

2. Makanan yang mengandungi zat besi

Darah yang keluar semasa haid sebenarnya dapat meningkatkan risiko anemia, anda tahu. Ya, untuk mengatasi risiko terkena anemia, ada baiknya anda makan semasa haid yang dipenuhi dengan kandungan zat besi di dalamnya. Contohnya, anda boleh makan daging, susu, ikan, sayur-sayuran hijau, atau bijirin bijirin penuh untuk mengelakkan anemia daripada berlaku semasa haid.

3. Herba tradisional atau makanan yang kaya dengan rempah

Rempah tradisional Indonesia seperti kunyit dan halia baik untuk melegakan kesakitan PMS. Sebagai contoh, anda boleh mencampurkan ubat herba anda sendiri dengan satu kunyit yang dibasuh dan kemudian digiling sehingga sedikit halus. Campurkan sedikit air, peras dan minum air kunyit secara berkala untuk melegakan kesakitan PMS.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan halia. Halia diketahui mempunyai sifat anti-radang yang berkesan untuk menghilangkan sakit perut semasa atau sebelum haid. Untuk menggunakan halia, anda boleh merebus jahe dengan teh atau menambahkan jahe pada makanan.

4. Makanan berserat sebagai makanan semasa haid

Makanan yang kaya dengan serat seperti gandum, buah, dan sayur-sayuran hijau adalah beberapa jenis makanan semasa haid yang baik untuk dimakan oleh wanita. Kenapa? Semasa haid, pencernaan biasanya akan terganggu, jadi makanan serat adalah penyelesaian yang tepat. Ambil cukup serat untuk mengelakkan sembelit atau kembung semasa haid.

5. Makanan yang tidak terlalu masin

Biasanya kerepek kentang, makanan ringan masin, atau hidangan sampingan yang enak adalah salah satu makanan yang sangat diminati wanita semasa haid. Memang, makanan dengan rasa yang sedap memang menggoda, tetapi jenis makanan ini bukanlah makanan yang sesuai untuk dimakan.

Natrium dalam makanan masin ini dapat membuat perut anda terasa kembung, menjadikan haid anda semakin tidak selesa.