Kanser

Punca dan Faktor Risiko Kanser Serviks -

Kanser serviks adalah salah satu daripada beberapa jenis barah, yang tepat menyerang serviks atau serviks wanita. Kanser jenis ini agak biasa. Untuk mengurangkan faktor risiko yang anda ada, penting bagi anda untuk mengetahui perkara-perkara apa yang boleh menyebabkan barah serviks. Di samping itu, kehadiran satu atau lebih faktor risiko juga dapat meningkatkan potensi anda untuk barah serviks. Mari lihat maklumat lengkap di bawah.

Apa yang menyebabkan barah serviks?

Serviks, atau serviks, adalah bahagian bawah rahim wanita (rahim), jadi boleh dikatakan sebagai penghubung antara rahim dan vagina. Pertumbuhan barah serviks bermula dari adanya sel-sel abnormal (abnormal) di serviks.

Sel-sel ini kemudian tumbuh dan berkembang dengan cepat dan tidak terkawal. Akibatnya, sel yang tidak normal akan berkembang dan membentuk tumor pada serviks. Tumor ini kemudian dapat berkembang dan menjadi penyebab barah serviks.

Bukan hanya di serviks, tumor yang berpotensi menyebabkan barah juga dapat tumbuh ke tisu serviks yang lebih dalam, dan bahkan merebak ke pelbagai organ tubuh yang lain (metastasize). Contohnya, paru-paru, hati, pundi kencing, dan vagina.

Punca barah serviks tidak boleh dipandang rendah. Kerana barah serviks berada di kedudukan ke-4 sebagai salah satu barah yang paling biasa pada wanita, menurut data Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO). Oleh itu, anda mesti terus berhati-hati dengan semua keadaan yang berpotensi menjadi penyebab barah ini.

Namun, yang sering menjadi persoalan adalah mengenai penyebab barah itu sendiri. Dalam kebanyakan kes, barah serviks disebabkan oleh virus HPV ( papillomavirus manusia ).

Jenis virus HPV yang menyebabkan barah serviks

Terdapat kira-kira 100 jenis virus HPV, tetapi hanya jenis tertentu yang boleh menyebabkan barah serviks. Dua jenis HPV yang paling biasa yang menyebabkan barah serviks adalah HPV-16 dan HPV-18.

Ringkasnya, dapat dikatakan bahawa HPV adalah sekumpulan virus, dan bukan hanya satu jenis virus. Virus HPV pada umumnya merebak melalui hubungan seksual. Sebagai contoh, terdapat hubungan langsung antara kulit kemaluan, selaput lendir atau pertukaran cecair badan, dan melalui seks oral.

Pada tahun 2012, WHO menyatakan bahawa terdapat lebih dari 270 ribu kes kematian pada populasi wanita akibat barah. Sementara jumlah kes barah serviks baru berjumlah hampir 445,000 pada tahun 2012.

Semua wanita dari semua peringkat usia berisiko mendapat barah serviks. Walau bagaimanapun, penyakit ini cenderung berlaku pada wanita yang aktif secara seksual, termasuk wanita muda berusia 20-an yang sudah aktif secara seksual.

Penting untuk difahami terlebih dahulu. Dengan dijangkiti virus HPV tidak bermaksud anda akan mendapat barah serviks. Sistem imun bertanggungjawab untuk memerangi kemasukan virus HPV.

Tidak semua jangkitan HPV akan menyebabkan barah ini. Kadang-kadang, ada juga virus HPV yang tidak menyebabkan gejala.

Anda mungkin mendapati ketuat kelamin, atau kelainan kulit yang tidak normal. Sebenarnya, virus HPV bukan sahaja boleh menjadi penyebab barah serviks.

Virus HPV juga boleh menyebabkan pelbagai barah lain, baik pada lelaki dan wanita. Bermula dari barah faraj, barah zakar, barah dubur, barah tekak, barah lidah, dan sebagainya.

Oleh itu, jika anda mula merasakan pelbagai gejala barah serviks, seperti keputihan yang tidak normal, tidak ada salahnya berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya. Jangan berlengah berjumpa doktor, kerana semakin lama rawatan untuk barah serviks dijalankan, tahap barah serviks mungkin menjadi lebih teruk.

Apakah faktor risiko barah serviks?

Selain virus HPV yang menyebabkan barah serviks, ada beberapa faktor risiko lain yang dapat meningkatkan peluang wanita untuk menghidap barah serviks.

Faktor risiko ini boleh berlaku dari pelbagai perkara. Kedua-duanya kerana persekitaran, dan gaya hidup yang tidak sihat. Tanpa satu atau lebih faktor risiko barah serviks, seorang wanita mungkin tidak menghidap penyakit ini.

Berikut adalah pelbagai faktor risiko barah serviks:

1. Mempunyai kebiasaan menukar pasangan seks

Hobi mempunyai beberapa pasangan semasa melakukan hubungan seks memberi anda risiko tinggi untuk dijangkiti virus HPV yang membawa kepada barah serviks. Semakin banyak jumlah orang yang telah melakukan hubungan seksual dengan anda atau pasangan anda, semakin besar peluang anda mendapat virus HPV.

Secara tidak langsung, inilah yang boleh menjadi penyebab munculnya barah serviks atau serviks di dalam badan anda.

2. Melakukan hubungan seks terlalu awal

Selain mempunyai banyak pasangan dalam hubungan seks, aktiviti seksual yang dilakukan terlalu awal juga dapat meningkatkan risiko anda terkena virus HPV yang nantinya akan menjadi penyebab barah serviks.

Mengapa ini boleh menjadi penyebab barah serviks? Sebabnya, pada usia yang cukup awal, struktur organ pembiakan, termasuk serviks, lebih rentan terhadap jangkitan HPV. Kanak-kanak akan lebih mudah dijangkiti virus yang boleh menyebabkan barah serviks sekiranya remaja tidak mendapat vaksinasi HPV.

3. Merokok

Rokok bukan sahaja menyebabkan orang yang merokok terdedah kepada bahan kimia yang menyebabkan barah paru-paru dan barah lain, termasuk barah serviks. Walau bagaimanapun, orang yang berada di sekitar perokok aktif juga mempunyai risiko yang sama untuk terdedah kepada bahan berbahaya ini. Masalahnya, bahan ini berpotensi menjadi penyebab barah serviks anda.

Bahan berbahaya dalam rokok akan diserap ke dalam paru-paru, dan dibawa ke seluruh badan melalui aliran darah. Tidak hairanlah jika kebiasaan ini meningkatkan risiko barah serviks wanita.

Ini kerana bahan berbahaya dalam rokok menyebabkan kerosakan DNA pada sel serviks, yang kemudian berpotensi mengembangkan penyebab barah serviks.

Tidak berhenti di situ, merokok juga dapat menjadikan sistem kekebalan tubuh kurang efektif dalam memerangi jangkitan HPV. Oleh itu, jika anda mempunyai tabiat ini, hentikan segera dan lakukan pengesanan awal kanser serviks, seperti pap smear atau ujian IVA untuk menentukan keadaan kesihatan anda.

4. Mempunyai sistem imun yang lemah

Tubuh setiap orang dilengkapi dengan sistem imun atau sistem imun yang tugasnya adalah untuk memerangi pelbagai virus, termasuk virus HPV. Apabila sistem ketahanan badan lemah, secara automatik akan memudahkan virus HPV masuk dan berkembang di dalamnya.

Biasanya, sistem imun yang lemah lebih mudah diserang orang dengan HIV / AIDS. HIV adalah singkatan dari virus imunodefisiensi manusia, yang juga boleh menyebabkan AIDS.

Wanita yang mempunyai HIV / AIDS mempunyai sistem imun yang lemah. Itulah sebabnya, mereka sangat rentan terhadap jangkitan dengan berbagai jenis virus, termasuk virus HPV.

Walaupun pada wanita dengan HIV, masa perkembangan virus HPV cenderung lebih cepat.

5. Mengalami jangkitan kelamin lain

Sekiranya sebelum ini anda terdedah kepada penyakit berjangkit yang menular, risiko anda mungkin lebih tinggi untuk barah serviks. Walaupun bukan penyebab utamanya, tetapi mempunyai penyakit menular seksual akan memudahkan jangkitan virus HPV, yang memicu perkembangan sel-sel abnormal yang menyebabkan barah serviks.

Contoh penyakit kelamin adalah klamidia. Chlamydia adalah sejenis bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan pada sistem pembiakan. Bakteria ini biasanya disebarkan melalui hubungan seksual.

Tetapi sayangnya, jangkitan klamidia yang dialami oleh wanita kadang-kadang tidak menyebabkan gejala yang mencolok. Kadang-kadang seorang wanita tidak tahu dia menghidap klamidia sehingga dia diuji.

Selain klamidia, ada penyakit kelamin lain yang boleh menyebabkan barah serviks, iaitu gonorea dan sifilis.

6. Penggunaan pil kawalan kelahiran jangka panjang

Mengambil pil kawalan kelahiran untuk jangka masa yang panjang, terutamanya lebih dari 5 tahun, boleh menjadi salah satu penyebab barah serviks. Risiko keadaan ini biasanya meningkat apabila anda menggunakan pil perancang atau pil kawalan kelahiran.

Tetapi setelah anda berhenti menggunakan pil kawalan kelahiran, risiko ini dapat berkurang. Sebenarnya, keadaannya boleh kembali normal setelah menghentikan pil kawalan kelahiran selama lebih kurang 10 tahun.

Sebagai penyelesaian terbaik, cubalah berunding dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan pil perancang. Terutama jika anda mempunyai satu atau lebih faktor risiko barah serviks.

7. Mempunyai sejarah keluarga mengenai barah serviks

Ada kemungkinan, kemungkinan anda menghidap barah serviks juga dapat berkurang dalam keluarga. Contohnya, jika ibu atau saudara perempuan anda menghidap barah serviks, anda lebih mudah terdedah daripada wanita lain yang tidak mempunyai sejarah perubatan keluarga.

Kecenderungan untuk mengalami keadaan ini disebabkan oleh keadaan yang diwarisi. Akibatnya, keadaan ini menjadikan seorang wanita kurang mampu melawan jangkitan dengan virus HPV yang boleh menyebabkan barah serviks.

8. Mempunyai tabiat makan yang tidak sihat

Tahukah anda bahawa diet yang tidak sihat boleh menyebabkan barah serviks? Ya, ada beberapa makanan yang mencetuskan keadaan ini berlaku pada kebanyakan wanita. Sebabnya, tabiat makan yang tidak sihat dapat memicu seseorang untuk mengalami kenaikan berat badan.

Sementara itu, orang yang mempunyai berat badan berlebihan mempunyai risiko kanser serviks yang lebih besar. Oleh itu, elakkan makanan yang berpotensi meningkatkan berat badan.

Sebagai contoh, makanan ringan atau makanan segera, makanan yang kaya dengan lemak tepu, daging merah, dan alkohol. Lebih baik mengkonsumsi banyak makanan pencegah barah serviks dan menjalani gaya hidup yang dapat membantu mencegah barah serviks.