Kesihatan ENT

4 Gejala batu amandel khas, dari bau mulut hingga sakit tekak

Amandel (amandel) adalah kelenjar di bahagian belakang tekak dan berperanan dalam sistem imun. Apabila terdapat bakteria atau virus yang masuk melalui mulut dan melalui tekak, amandel akan menyaring bahan-bahan asing ini. Selain radang amandel (tonsilitis), ada keadaan perubatan lain yang boleh mengganggu prestasi amandel, iaitu: Batu tonsil atau batu amandel.

Walaupun menyerang tonsil, banyak pesakit tidak menyedari bahawa mereka mempunyai penyakit ini. Untuk itu, ketahui apa itu batu amandel berikut.

Batu amandel, boleh terbentuk kerana sisa makanan

Tonsilllites atau juga dikenali sebagai Batu tonsil adalah batu putih atau kuning yang melekat pada amandel. Pembentukan batu amandel disebabkan oleh sel mati, lendir, air liur, atau makanan yang menyumbat bukaan amandel yang disebut crypt tonsil. Secara beransur-ansur, semakin banyak kotoran akan tersekat, terkumpul, membentuk batu dan mengeras.

Orang yang mempunyai kebersihan mulut yang teruk, masalah resdung, saiz amandel besar atau radang amandel kronik berisiko mengalami tonsilolit. Malangnya, penyakit ini sering tidak mempunyai gejala (asimtomatik).

Walaupun jarang menyebabkan komplikasi teruk, batu itu dapat tumbuh dengan ukuran sebiji beras hingga sebiji anggur. Akibatnya, amandel dapat membengkak dan menyebabkan rasa tidak selesa.

Pelbagai gejala batu amandel yang perlu anda perhatikan

Beberapa simptom yang mungkin berlaku jika anda mempunyai batu amandel adalah:

1. Nafas berbau

Nafas berbau (halitosis) adalah gejala umum batu amandel. Satu kajian mendapati bahawa pada pesakit yang mengalami batu amandel kronik, mereka mempunyai sebatian sulfur di mulut mereka. Sulfur boleh menyebabkan bau mulut.

Dari semua pesakit, 75 peratus orang dengan kandungan sebatian sulfur yang tinggi di dalam mulut mereka mempunyai Batu tonsil. Bakteria dan kulat yang memakan timbunan batu mengeluarkan bahan yang membuat nafas dari mulut berbau.

2. Sakit tekak kerana bengkak

Kehadiran batu di amandel membuatkan tekak merasa tidak selesa ketika menelan atau menelan yang menyakitkan. Kemungkinan kesakitan akan berlaku ketika batu mula membesar.

Apabila batu amandel dan radang amandel terjadi bersamaan, sukar untuk menentukan apakah sakit di tekak disebabkan oleh jangkitan atau keradangan. Nasib baik, batu empedu asimtomatik biasanya dapat dikesan dengan lebih mudah kerana adanya tonsilitis.

3. Kehadiran ketulan putih di kerongkong

Batu di amandel kelihatan seperti ketulan pepejal yang berwarna putih atau kekuningan. Benjolan itu kelihatan di bahagian belakang tekak. Walau bagaimanapun, ada juga yang mudah dilihat, misalnya, berlaku di lipatan amandel.

Dalam kes ini, batu amandel hanya akan dilihat dengan bantuan teknik imbasan non-invasif, seperti imbasan CT atau pencitraan resonans magnetik.

4. Kesukaran menelan dan sakit telinga

Amandel bengkak kerana adanya batu, boleh menyebabkan kesukaran atau kesakitan ketika menelan makanan dan minuman. Walau bagaimanapun, permulaan kesakitan bergantung pada lokasi atau ukuran batu amandel.

Selain sukar menelan, pesakit juga dapat merasakan sakit di telinga. Walaupun batu yang terbentuk tidak menyentuh kawasan telinga secara langsung, tekak dan telinga mempunyai saluran saraf yang sama sehingga rasa sakit dapat merebak.