Diabetes

Daun Pahit untuk Diabetes, Apa Faedahnya? |

Sambiloto adalah tumbuhan herba yang telah lama digunakan dalam perubatan alternatif. Di sebalik rasa pahitnya, ekstrak daun pahit mengandungi zat aktif yang bermanfaat untuk penyakit metabolik seperti hipertensi, kegemukan, hingga diabetes mellitus.

Untuk diabetes mellitus, beberapa kajian menunjukkan potensi daun pahit yang bersifat antidiabetes sehingga dapat menurunkan kadar gula darah tinggi. Namun, adakah tumbuhan herba ini dapat diandalkan dalam rawatan diabetes?

Khasiat daun pahit untuk diabetes

Ekstrak dari daun pahit (Andrographis paniculata) mempunyai komponen fitokimia dalam bentuk andrographolide (AGL) yang sangat pahit, tetapi berkhasiat dalam mengawal kadar gula dalam darah.

Ini tidak dapat dipisahkan dari kemampuan AGL untuk meningkatkan pengeluaran insulin dan penyerapan glukosa sehingga dapat menurunkan kadar gula dalam darah.

Secara umum, berikut adalah faedah atau khasiat daun pahit untuk rawatan diabetes.

1. Meningkatkan penyerapan gula dalam darah

Lepaskan kajian Pharmaco Depan yang merangkum sejumlah kajian yang menyatakan bahawa ekstrak daun pahit dapat mengurangkan kepekatan glukosa dalam plasma darah tikus dengan diabetes.

Ini kerana komponen AGL dapat membantu penyerapan gula darah dalam sel otot haiwan.

Dalam kes ini, AGL merangsang reseptor pada sel otot untuk menukar glukosa dalam darah menjadi tenaga.

Hasil yang serupa juga ditunjukkan dalam kajian di Jurnal Farmakologi India.

Penyelidikan telah menunjukkan kesan AGL dari daun pahit untuk merangsang pemecahan glukosa dalam sel otot tikus dengan diabetes mellitus jenis 1.

2. Mengatasi prediabetes

Sementara itu, sebuah kajian baru-baru ini dari Universitas Indonesia menunjukkan kesan ekstrak daun pahit untuk merangsang pengeluaran hormon insulin dan juga pada orang yang menderita prediabetes.

Hormon insulin itu sendiri berfungsi untuk membantu penyerapan glukosa sehingga dapat menurunkan kadar gula dalam darah.

Penghasilan hormon ini dikawal oleh sel beta pankreas. Manfaat daun pahit untuk diabetes berpunca dari kesannya terhadap kerja hormon inkrentin.

Hormon ini merangsang sel beta pankreas untuk menghasilkan lebih banyak insulin.

Penyelidik memberikan ekstrak daun pahit kepada 35 peserta yang mempunyai prediabetes.

Komponen aktif dalam tumbuhan herba ini meningkatkan kepekatan enzim GLP-1 yang mencetuskan peningkatan incretin.

Dari hasil ini, daun pahit berpotensi untuk mencegah perkembangan diabetes pada pesakit pradiabetik.

3. Mengurangkan risiko komplikasi diabetes

Diabetes mempunyai risiko tinggi menyebabkan pelbagai komplikasi yang menyerang sistem kardiovaskular, saraf, dan penglihatan.

Komponen aktif daun pahit dapat membantu mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif, suatu keadaan yang boleh menyebabkan kerosakan sel.

Keadaan tekanan oksidatif akan lebih mudah berlaku kerana kadar gula dalam darah yang tinggi. Lama kelamaan, kerosakan sel akibat tekanan oksidatif pada pesakit diabetes akan menyebabkan komplikasi.

AGL dan kandungan antioksidannya, seperti flavonoid, dapat mengatasi tekanan oksidatif pada sejumlah tisu seperti saraf dan mata.

Maksudnya, tumbuhan herba ini dapat membantu melambatkan berlakunya komplikasi diabetes.

Adakah daun pahit berkesan untuk merawat diabetes?

Sebilangan kajian di atas menunjukkan sejumlah manfaat daun pahit dalam mempengaruhi kadar gula darah tinggi.

Walau bagaimanapun, setakat ini eksperimen ini terhad kepada sel haiwan di makmal.

Tidak ada kajian yang melibatkan pengujian pada sel manusia sehingga tuntutan ini masih memerlukan pengesahan lebih lanjut dari kajian yang berlainan.

Sebilangan besar kajian juga hanya menyampaikan kesan penggunaan daun pahit secara langsung tanpa menjelaskan mekanisme secara terperinci bagaimana komponen aktif dapat menurunkan kadar gula dalam darah.

Melihat bahawa masih banyak kekurangan dalam penyelidikan, daun pahit tidak dapat dinyatakan sebagai ubat herba yang berkesan untuk diabetes, apalagi menggantikan rawatan perubatan untuk diabetes.

Lebih-lebih lagi, kebanyakan hasil penyelidikan juga menunjukkan faedah yang menyebabkan penurunan kadar gula dalam darah dalam keadaan prediabetes.

Maksudnya, daun pahit mungkin lebih berkhasiat dalam mencegah diabetes.

Kesan sampingan daun pahit sebagai ubat semula jadi

Walaupun terdapat kekurangan dalam rawatan diabetes, anda masih boleh mendapatkan faedah daun pahit untuk menurunkan gula darah.

Hingga kini, belum diketahui dos dan kaedah pemprosesan daun pahit yang tepat sehingga selamat dan berkesan untuk kegunaan manusia.

Namun, pengambilan makanan tambahan yang mengandungi ekstrak daun pahit cukup selamat jika tidak diambil secara berlebihan dan tentu saja mengikut peraturan penggunaannya.

Sebabnya ialah pengambilan suplemen daun pahit dalam dos yang tinggi dan jangka panjang boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti berikut:

  • cirit-birit,
  • muntah,
  • sakit kepala,
  • keletihan, dan
  • hilang selera makan.

Wanita hamil dan menyusui juga boleh mengalami reaksi tertentu daripada mengambil makanan tambahan herba.

Sementara itu, bagi anda yang menjalani rawatan, kandungan suplemen daun pahit berisiko menyebabkan interaksi dengan ubat perubatan, termasuk ubat diabetes.

Oleh itu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum mengambil makanan tambahan untuk membantu menguruskan diabetes.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌