Kesihatan wanita

Kesan tidak memakai coli setiap hari untuk kesihatan wanita

Manfaat menghilangkan coli atau coli ketika tidur sudah diketahui oleh anda, malah menjadi kebiasaan bagi kebanyakan wanita. Sebabnya, memakai coli ketika tidur boleh membuat dada terasa sesak dan membuat wanita tidak selesa. Lalu, bagaimana jika anda tidak memakai coli sepanjang hari? Adakah kesan sampingan jika anda tidak memakai coli setiap hari? Inilah penjelasan lengkapnya.

Kesan sampingan jika anda tidak memakai coli setiap hari

Bra mempunyai peranan penting yang sama seperti pakaian. Tetapi kadang-kadang, wanita juga merasa selesa apabila tidak memakai coli setiap hari, adakah kesannya?

Anda mungkin pernah mendengar mitos bahawa payudara yang kendur adalah akibat dan akibat tidak memakai coli sepanjang hari.

Namun, memetik dari Skeptical Inquirer, tidak memakai bra sepanjang hari tidak menghalang wanita dari payudara kendur.

Sebabnya, payudara masih boleh kendur walaupun wanita secara rutin membuang atau memakai coli.

Sejauh ini belum ada kajian yang menunjukkan kesan buruk atau bahaya tidak memakai coli setiap hari.

Cuma, beberapa wanita mungkin merasa tidak selesa jika tidak memakai coli sepanjang hari, terutama di kawasan tropika dan ketika mereka melakukan aktiviti di luar rumah.

Sebabnya, peluh dapat melekat pada lipatan di bawah payudara dan membuat anda tidak selesa.

Peluh yang berpeluh terlalu lama boleh mencetuskan masalah kulit, seperti ruam dan panas.

Namun, memakai bra setiap hari tetap memberi kesan yang baik terhadap kesihatan. Contohnya, menggunakan coli sukan yang dapat menyokong dan menguatkan otot dada dan memperbaiki postur badan.

Memakai coli setiap hari tidak memberi kesan kepada barah payudara

Terlalu kerap menggunakan coli juga sering dikaitkan dengan risiko barah payudara, sehingga membuat beberapa wanita memutuskan untuk tidak memakai coli sepanjang hari.

Sekiranya wanita tidak memakai coli setiap hari untuk mengelakkan kesan sampingan seperti barah payudara?

Persatuan Kanser Amerika menafikan perkara ini. Memetik dari laman web rasmi, belum ada penyelidikan yang menemukan hubungan antara memakai coli dengan risiko barah payudara dan kelenjar getah bening.

Biomarker Epidemiol Kanser melakukan kajian terhadap 469 wanita pascamenopause, dalam lingkungan umur 55-74 tahun.

Hasilnya, ukuran lilitan dada pada bra, cawan, dan penggunaan bra setiap hari tidak dikaitkan dengan karsinoma duktal dan karsinoma lobular, yang merupakan jenis barah payudara.

Bra adalah barang peribadi yang wanita perlu bentuk badan agar kelihatan berkadar. Gunakan dan pilih coli sesuai dengan saiz payudara anda sehingga anda selesa sepanjang hari semasa menggunakannya.

Sekiranya anda merasa selesa dengan tidak memakai coli setiap hari, tidak perlu memikirkan kesan sampingan kerana belum terbukti oleh penyelidikan perubatan.

Kelebihan memakai coli

Memakai coli adalah salah satu cara untuk merawat dan menjaga kesihatan payudara.

Memetik dari Humanitas University, bra dapat mencegah masalah tulang belakang, sakit belakang, dan memperbaiki postur tubuh.

Bra mampu mengekalkan postur dan kedudukan kelenjar susu dan otot dada di tempatnya.

Untuk masalah kendur, payudara akan kendur kerana penuaan dan gaya hidup yang tidak sihat. Sebut saja, merokok, minum minuman beralkohol, dan tidak kerap bersenam.