Kecergasan

6 Teknik Asas Penjaga Gol Futsal untuk Dipercayai dalam Bersaing •

Penjaga gol futsal bertugas memastikan gol dari rembatan lawan. Selain bertahan, penjaga gawang futsal juga dapat membantu serangan untuk mencipta serangan balas mematikan. Kali ini ada beberapa panduan yang boleh anda lakukan untuk mengasah kemahiran dan teknik asas penjaga gol futsal untuk menjadikannya lebih dipercayai di lapangan.

Teknik asas penjaga gawang futsal yang mesti dikuasai

Sama ada dalam bola sepak atau futsal, peranan penjaga gol sering diremehkan kerana mereka tidak selalu terlibat secara aktif dalam strategi pasukan untuk menjaringkan gol. Sebenarnya, untuk menjadi penjaga gol yang berkaliber Manuel Neuer anda perlu melakukan perjalanan yang tidak mudah.

Penjaga gol adalah bidak yang mudah cedera jika mereka tidak melatih ketangkasan mereka dan bagaimana menjatuhkan dengan betul. Lebih-lebih lagi, penjaga gawang juga bertanggungjawab mempertahankan gawang dari serangan pasukan lawan dengan segala kemampuannya.

Nah, beberapa teknik futsal asas untuk kedudukan penjaga gol atau penjaga gol yang perlu anda kuasai merangkumi yang berikut.

1. Latihan refleks

Mempunyai refleks pantas adalah salah satu petua penting yang mesti dimiliki oleh penjaga gawang futsal. Refleks yang buruk seperti melompat ke air ketika anda tidak dapat berenang. Walau bagaimanapun, anda boleh melatih dan mempertajam refleks dengan latihan biasa.

Salah satu petua untuk mengasah refleks penjaga gol futsal adalah dengan meminta dua penyerang (A dan B) pasukan anda secara bergiliran menembak bola ke arah gawang anda. Minta pemain A untuk menembak bola dari separuh bulatan luar kotak penalti dan pemain B untuk menendang bola dari tempat penalti. Pemain B mesti berlutut dengan punggungnya ke gawang menghadap pemain A.

Minta pemain A menendang bola dengan teknik separuh tampar ke arah pemain B. Pemain B mesti menggunakan tangannya untuk menyekat bola. Tugas anda sebagai penjaga gawang adalah bertindak balas secepat mungkin terhadap perubahan arah bola agar tidak kebobolan gol. Lakukan teknik latihan ini untuk 3-5 set pengulangan, dengan setiap set enam tangkapan.

Latihan penjaga gawang futsal ini meningkatkan kemampuan anda untuk mengantisipasi dan bertindak balas terhadap tembakan berbelok, jadi anda bersedia untuk menukar arah dengan kepantasan dan menjimatkan masa semasa bermain.

2. Lindungi semua sudut

Untuk menjadi penjaga gawang futsal yang baik, anda perlu mengetahui teknik asas untuk melindungi setiap sudut gawang. Ini bermakna bahawa semakin dekat lawan anda ke wilayah anda, semakin sukar bagi mereka untuk mencari jaringan.

Sekiranya pemain lawan berjalan tanpa halangan tepat ke arah anda, jangan berdiri di garisan gol. Apabila lawan menendang bola ke dalam kotak anda dari jarak 10 meter, anda mesti cuba menangkap atau memukul bola. Pilihan lain, tunggu pasukan anda memenangkan bola atau membuangnya.

Anda boleh berlari pantas ke arah mereka untuk mencabar keberanian mereka. Tetapi juga jangan melompat ke tanah untuk menangkap bola. Lawan yang cerdik akan menanti anda untuk membiarkan penjaga anda jatuh dan menggunakan kecerobohan semacam ini untuk memudahkan dia menjaring bola melewati anda. Satu strategi yang baik yang dapat anda gunakan adalah menunggu lawan membuat gerakan pertama dan kemudian segera menyelam untuk mencengkam bola.

Semasa latihan, buat dua gol kecil dengan Kon di setiap sisi anda. Tanya dua orang penyerang untuk berdiri 5 meter di hadapan setiap gol sementara ini dengan stok bola. Kemudian minta jurulatih anda berdiri di antara dua orang penyerang dan tunjuk kepada pemain yang dia mahu menembak bola ke gawang

Anda bertindak balas secepat mungkin di mana dan di mana bola ditembak. Tetapi jurulatih dapat mengubah fikirannya dan menunjuk langsung pelayan yang lain sebaliknya, memaksa anda untuk menukar arah dengan cepat.

Anda mungkin perlu menyelam untuk membuat berjimat , pukulan bola sejauh mungkin, atau hancurkan dengan tangan anda. Lakukan teknik latihan ini untuk 3-5 set pengulangan, dengan setiap set 8 tangkapan.

3. Sekat bola

Menyekat, menyekat, atau menangkis bola lebih kurang memainkan peranan penting dalam menentukan sama ada pasukan anda menang atau kalah. Andrew Sparkes, ketua jurulatih penjaga gawang di akademi bola sepak Swansea City, seperti dikutip oleh Four Four Two, mengatakan bahawa penjaga gawang memerlukan ketangkasan, kepantasan reaksi dan ketangkasan untuk menyelamatkan gol dari rembatan lawan.

Posisikan pemain A 5 meter di depan gawang dengan dua bola, kemudian minta pemain B berdiri di depan gawang sebaris (6 meter dari tiang terdekat) dengan 1 bola. Minta pemain A melepaskan bola sehingga anda dapat menangkapnya.

Seterusnya, anda mesti cepat bangun untuk menyiapkan pukulan berikutnya dari pemain A, yang akan melakukan tembakan sederhana atau tinggi dengan sekuat tenaga. Bola ketiga kemudian dilalui oleh pemain B dari sebaris kepada pemain A, supaya pemain A dapat melakukannya menembak ke arah gawang . Tugas anda sebagai penjaga gawang futsal adalah bertindak balas secepat mungkin terhadap perubahan aliran bola ini.

4. Menjatuhkan ke bawah

Salah satu teknik asas penjaga gawang futsal yang perlu anda perhatikan adalah kemahiran menjatuhkan. Dengan melakukan teknik yang betul, ia pasti akan mengurangkan kemungkinan kecederaan semasa melakukan latihan.

Anda boleh mengasah kemahiran menjatuhkan anda dengan meletakkan bola 5 meter di depan gawang, masih di kawasan penalti. Selepas itu meletakkan tangan anda di tiang jauh, ambil dua langkah ke sisi dan turun ke arah bola. Ini akan menempatkan anda dalam posisi menyerang ke arah bola dan belajar menjatuhkan dengan betul.

Apabila anda selesa dengan pergerakan ini, tambahkan lebih banyak bola untuk anda lompat, dan pelbagai penjimatan bola lain. Setelah satu sisi selesa, beralih ke sisi lain dan jatuhkan diri anda dengan cara yang lain.

5. Menangkap bola

Menangkap bola dengan betul dan selamat akan mengelakkan bola melambung atau tergelincir dari genggaman anda. Ini tentu saja dapat menjadi peluang keemasan bagi lawan untuk menyerang lagi, bahkan untuk menjaringkan gol.

Untuk melakukan latihan menangkap penjaga gawang futsal, minta satu pemain menendang bola ke arah anda. Kemudian pastikan kedudukan tangan menyerupai huruf "W", sehingga posisi tangan selalu siap menangkap bola dengan betul.

Setelah ditangkap, letakkan bola di dada anda dalam keadaan berpelukan. Untuk tembakan mendatar, anda perlu lebih aktif untuk menjatuhkan lengan anda dan kemudian menariknya ke arah dada anda untuk kembali ke bola.

6. Membaling bola

Dalam posisi menahan bola, penjaga gawang futsal juga dapat menyumbang kepada serangan balas atau serangan balas untuk menjaringkan gol. Mempraktikkan teknik membaling bola, penjaga gawang futsal perlu melakukannya dengan betul agar bola berjaya dilakukan oleh rakan sepasukan dan jangan biarkan pasukan lawan menerimanya.

Sebelum membaling bola, penjaga gawang mesti memperhatikan kedudukan rakan sepasukan dan pemain lawan untuk menentukan arah lontaran. Terdapat sekurang-kurangnya empat jenis teknik lemparan bola bergantung pada jarak. Balingan bawah ( gulung ) anda boleh lakukan dengan memutar bola untuk memberikan bola kepada rakan sepasukan yang berada di dekat gawang.

Semasa melempar lembing ( lontar lembing ) dan lontaran bola sisi ( balingan sisi ) boleh digunakan untuk melepasi rakan sepasukan yang berada di tengah-tengah padang permainan. Perbezaan antara kedua teknik ini ialah lemparan lembing bergerak ke bawah dan terus ke kaki pemain, dengan lemparan sisi menjadi rata dan mengarahkan dada pemain ke lutut.

Akhirnya, bola berlebihan ( lontaran overhand ) anda boleh lakukan untuk terus ke kawasan gol musuh. Walau bagaimanapun, teknik lontaran bola ini cenderung mempunyai ketepatan yang lebih rendah daripada teknik lemparan tiga bola yang lain.

Bukan hanya teknik penjaga gol futsal asas di atas, anda juga harus mempelajari teknik permainan lain, seperti menendang dan melewati bola, walaupun ini jarang dilakukan.

Penjaga gol futsal adalah posisi yang paling banyak bersentuhan dengan bola dan pemain lawan. Oleh itu, penting bagi anda untuk melindungi diri anda dengan peralatan penjaga gawang futsal, seperti penjaga shin , pad lutut dan siku , dan pita jari untuk mengelakkan risiko kecederaan.