Pemakanan

BHA dan BHT sebagai bahan tambahan makanan, adakah mereka selamat untuk dimakan?

Banyak makanan yang dibungkus di pasaran diproses dengan pelbagai bahan tambahan (aditif) untuk mengekalkan dan mencantikkan penampilan makanan. Dari banyak jenis bahan tambahan makanan, BHA dan BHT adalah dua daripadanya. Adakah terdapat risiko bahaya yang mungkin timbul daripada penggunaan ini?

Sebelum melangkah lebih jauh, pastikan anda memahami sepenuhnya apa yang dimaksudkan dengan BHA dan BHT.

Apa itu BHA dan BHT?

BHA (butylated hydroxyanisole) dan BHT (butylated hydroxytoluene) adalah antioksidan seperti vitamin E yang banyak digunakan oleh industri makanan sebagai pengawet. Fungsinya terutamanya untuk mencegah minyak dan lemak dalam makanan daripada mengoksidasi dan menjadi tengik. Pengoksidaan yang berlaku apabila bungkusan dibuka untuk waktu yang lama dapat mengubah rasa, warna, dan bau makanan dan mengurangkan sebahagian nutriennya.

Bijirin, kentang yang diproses, permen karet, makanan segera, dan mentega, adalah antara produk makanan yang biasanya diproses dengan BHA dan BHT. Dengan mudah, anda dapat mengetahui kandungan BHA dan BHT dengan membaca label makanan.

Adakah kedua-dua bahan tambahan makanan ini selamat untuk dimakan?

Setelah anda memahami mengenai kedua-dua jenis bahan tambahan ini, anda mungkin mula bertanya mengenai keselamatan BHA dan BHT dalam produk makanan. Seperti yang dilaporkan oleh halaman Sangat Baik, FDA, sebagai badan pengawas makanan dan ubat di Amerika Syarikat yang setara dengan BPOM, mengatakan bahawa BHA dan BHT selamat digunakan dalam produk makanan yang diproses.

Penyelidik menganggarkan bahawa jumlah purata BHA dalam diet harian masih boleh ditoleransi oleh tubuh kerana "dos" sangat kecil. Menurut para penyelidik, BHA hanya akan menyebabkan reaksi negatif apabila dimakan sekurang-kurangnya hingga 125 kali sehari.

Begitu juga dengan BHT yang dianggap selamat. Walau bagaimanapun, satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan BHT dalam jumlah yang sangat besar mencetuskan pelbagai interaksi dengan hormon kontraseptif dan juga hormon steroid.

Sebenarnya, makanan tambahan boleh dimakan selagi berada dalam had

Pada hakikatnya, FDA sebenarnya menyetujui penggunaan BHA dan BHT dalam produk makanan. Walau bagaimanapun, had yang disyorkan adalah hingga 0.002 peratus daripada jumlah kandungan lemak dalam makanan ini. Bagi makanan kering yang lain, FDA telah menetapkan had selamat untuk setiap jenis makanan yang berbeza.

Berdasarkan beberapa kajian yang dilakukan oleh Program Toksikologi Nasional, BHA boleh menjadi karsinogenik (pencetus barah) pada tikus. Walaupun begitu, setakat ini tidak ada bukti kukuh yang menyatakan bahawa bahan tambahan boleh mencetuskan barah pada manusia.

Jadi, BHA dan BHT dalam produk makanan pada dasarnya selamat semasa dimakan. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat berapa banyak makanan bungkusan dan makanan segera yang anda makan setiap hari. Akan lebih baik lagi, jika anda memilih pengambilan makanan yang mengandungi bahan tambahan dengan selalu makan makanan segar atau sekurang-kurangnya makanan yang bebas bahan pengawet.