Kesihatan mata

Pembedahan Katarak: Dari Persiapan, Prosedur, dan Kesan Sampingan

Katarak adalah salah satu penyebab utama kebutaan, baik di Indonesia maupun di dunia. Seperti yang diketahui, penyebab katarak yang paling biasa adalah penuaan. Oleh itu, jumlah kes penyakit ini akan terus meningkat seiring dengan peningkatan populasi warga tua. Satu-satunya cara untuk menyembuhkan penyakit ini sepenuhnya adalah dengan melakukan pembedahan katarak. Namun, tidak ramai yang tahu apa yang berlaku semasa pembedahan katarak. Berikut adalah langkah dan prosesnya.

Apa itu pembedahan katarak?

Pembedahan katarak adalah prosedur untuk membuang lensa mata anda dan - dalam kebanyakan kes - untuk menggantinya dengan lensa buatan. Rawatan katarak biasanya merupakan prosedur pesakit luar yang memakan masa sekitar 15 minit hingga 1 jam.

Sebelum operasi, doktor akan memberikan titisan mata untuk melebarkan anak murid pesakit. Pesakit juga akan menerima ubat bius tempatan untuk menghilangkan rasa sakit di bahagian mata yang akan dikendalikan. Semasa operasi, pesakit akan sedar, tetapi mati rasa di kawasan mata.

Setelah operasi selesai, doktor akan meminta pesakit berehat selama kira-kira 30-60 minit. Sekiranya tidak ada aduan, doktor akan membenarkan pesakit pulang.

Terdapat tiga sebab seseorang dinasihatkan untuk menjalani pembedahan katarak:

 • Ingin meningkatkan ketajaman penglihatan, terutamanya jika gejala katarak yang muncul mempengaruhi aktiviti harian.
 • Sekiranya terdapat keadaan perubatan berbahaya yang lain kerana katarak, seperti glaukoma.
 • Sebab estetik. Pesakit katarak akan mempunyai murid (pusat mata yang biasanya berwarna hitam) yang berwarna kelabu. Mereka boleh menjalani pembedahan katarak walaupun peningkatan ketajaman penglihatan tidak begitu ketara.

Apakah jenis pembedahan katarak?

Terdapat beberapa jenis kaedah dalam menjalankan prosedur pembedahan katarak, doktor akan menentukan jenis terbaik dengan mengambil kira kesihatan anda. Berikut adalah pelbagai kaedah pembedahan yang boleh digunakan untuk menghilangkan katarak:

1. Phacoemulsification

Kaedah ini paling sering dilakukan dengan membuat sayatan kecil ke dalam zat lensa di mana katarak terbentuk. Doktor kemudian akan memasukkan alat kecil menggunakan gelombang ultrasound untuk memecahkan katarak dan mengeluarkannya. Lensa belakang dibiarkan utuh untuk menampung lensa buatan.

2. Laser

Pilihan lain untuk pembedahan katarak adalah menggunakan teknik laser canggih. Ini adalah jenis laser yang digunakan dalam prosedur pembedahan LASIK. Pakar oftalmologi menggunakan laser untuk membuat semua sayatan dan mematahkan katarak agar lebih mudah dihancurkan dan dikeluarkan.

3. Pembedahan katarak ekstrapsapsular

Tidak seperti kaedah sebelumnya, pembedahan ini dilakukan dengan sayatan yang lebih besar pada mata. Doktor akan melepaskan bahagian depan kapsul dan lensa keruh sepenuhnya. Prosedur ini secara amnya ditujukan untuk mereka yang katarak menutupi sebahagian besar lensa mata dan mengalami komplikasi tertentu.

4. Pembedahan katarak intrakapsular

Kaedah ini melibatkan melepaskan lensa katarak, kapsul utuh, melalui sayatan besar. Jenis pembedahan katarak ini agak jarang berlaku.

Apakah kesan sampingan pembedahan katarak?

Pembedahan mata katarak jarang menyebabkan kesan sampingan atau komplikasi yang serius. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu memakai cermin mata atau kanta lekap sebentar selepas pembedahan.

Kesan sampingan yang paling biasa dari pembedahan katarak setelah berlaku termasuk:

 • Penglihatan kabur
 • Mata menjadi lebih sensitif terhadap cahaya
 • Gatal di mata

Beberapa pesakit mungkin pulih sepenuhnya setelah dua bulan menjalani pembedahan. Walau bagaimanapun, proses penyembuhan ini akan berbeza bagi setiap orang. Selain kesan sampingan, terdapat beberapa kemungkinan komplikasi dari pembedahan katarak, iaitu:

 • Keradangan
 • Berdarah
 • Jangkitan
 • Bengkak
 • kelopak mata yang terkulai
 • Kehelan kanta buatan
 • Detasmen retina
 • Glaukoma
 • Katarak sekunder
 • Kehilangan penglihatan

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya selepas pembedahan anda mengalami mata kemerahan, sakit berterusan di kawasan mata, loya dan muntah, dan kehilangan penglihatan.

Apa yang perlu disediakan sebelum pembedahan katarak?

Setelah anda dan pakar oftalmologi anda bersetuju untuk melakukan pembedahan katarak, anda perlu menyiapkan beberapa perkara sebelum melakukannya.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebelum melakukan pembedahan katarak:

 • Seminggu atau lebih sebelum pembedahan, doktor anda akan melakukan beberapa ujian ke atas anda. Ujian ini merangkumi pemeriksaan kesihatan umum, ujian fungsi visual, pemeriksaan mata luaran, pemeriksaan fizikal lampu celah, pemeriksaan bahagian dalam mata, dan pengukuran biometrik dan topografi kornea.
 • Anda juga mungkin diminta untuk berhenti mengambil beberapa ubat yang dapat meningkatkan risiko pendarahan selama prosedur pembedahan.
 • Gunakan titisan mata untuk mengurangkan risiko jangkitan seperti yang disarankan oleh doktor anda selama satu hingga dua hari sebelum pembedahan.
 • Anda juga akan diminta berpuasa selama 12 jam sebelum pembedahan.
 • Pakai pakaian yang selesa dan bawa cermin mata hitam semasa anda pergi ke hospital untuk menjalani pembedahan.
 • Jangan gunakan minyak wangi, krim selepas bercukur , atau wangian lain. Tidak mengapa jika anda ingin menggunakan pelembap wajah, tetapi elakkan solekan dan bulu mata palsu.
 • Bersedia untuk fasa penyembuhan.

Setiap orang yang menjalani pembedahan katarak akan diberikan lensa buatan yang disebut lensa intraokular. Kanta ini dapat meningkatkan penglihatan anda dengan memfokuskan cahaya di bahagian belakang mata anda. Berikut adalah beberapa jenis lensa yang tersedia untuk pesakit katarak:

 • Monofokal fokus tetap: Lensa ini mempunyai daya fokus tunggal untuk penglihatan jarak jauh. Semasa membaca, anda mungkin masih memerlukan cermin mata membaca.
 • Monofocal fokus-menampung: Walaupun kekuatan fokus juga tunggal, lensa ini dapat bertindak balas terhadap pergerakan otot mata, dan fokus bergantian pada objek yang jauh atau dekat.
 • Pelbagai fokus: Lensa jenis ini mempunyai fungsi yang hampir sama dengan lensa bifocal atau progresif. Titik berbeza pada lensa juga mempunyai kekuatan fokus yang berbeza, beberapa untuk jarak dekat, jauh, dan sederhana.
 • Pembetulan Astigmatisme (torik): Lensa ini biasanya ditujukan untuk anda yang mempunyai mata berbentuk silinder. Menggunakan lensa ini dapat membantu penglihatan anda.

Apa yang berlaku semasa pembedahan katarak?

Pada mulanya, doktor akan memberikan suntikan anestetik untuk menghilangkan rasa sakit semasa prosedur pembedahan. Titisan mata juga akan diberikan supaya murid menjadi lebih lebar. Tidak ketinggalan, kulit di sekitar mata dan kelopak mata juga dibersihkan untuk menjadikannya lebih steril semasa proses operasi.

Seterusnya, operasi dimulakan dengan membuat sayatan kecil di kornea mata sehingga lensa mata yang legap akibat katarak akan dibuka. Doktor kemudian memasukkan probe ultrasound ke mata, dengan tujuan mengeluarkan lensa katarak.

Probe, yang memberikan gelombang ultrasound, menghancurkan lensa katarak dan membuang bahagian yang tinggal. Implan lensa baru kemudian dimasukkan ke dalam mata melalui sayatan kecil.

Dalam sebilangan besar kes, sayatan dapat ditutup dengan sendirinya sehingga tidak diperlukan jahitan ke kornea. Akhirnya, mata anda akan ditutup dengan pembalut untuk menandakan selesai operasi.

Sebenarnya, anda akan diberi suntikan anestetik semasa operasi. Sebilangan besar orang tidak merasakan banyak kesakitan semasa dan selepas pembedahan ini. Walau bagaimanapun, beberapa orang lain mungkin merasa sakit. Ini mungkin kerana kemampuan setiap orang untuk menahan kesakitan adalah berbeza.

Apa yang berlaku selepas prosedur?

Doktor anda mungkin meminta anda memakai penutup mata atau pelindung mata pada hari pembedahan sehingga beberapa hari kemudian. Mereka juga digunakan untuk melindungi mata anda ketika tidur selama tempoh pemulihan. Tujuannya adalah untuk mengelakkan anda menggosok mata secara tidak sengaja.

Anda mungkin mengalami gatal di mata anda selama satu hingga dua hari selepas prosedur pembedahan katarak. Sebenarnya, penglihatan biasanya kelihatan kabur kerana berada dalam tempoh penyesuaian semasa proses penyembuhan.

Semua syarat ini wajar dan normal. Anda boleh mengemukakan semua aduan yang berkaitan dengan masalah pasca operasi semasa lawatan ke doktor yang biasanya dijadualkan beberapa hari selepas pembedahan. Doktor juga akan memantau keadaan mata anda dan kualiti penglihatan anda.

Di samping itu, anda akan diberi ubat tetes mata untuk mencegah jangkitan, mengurangkan keradangan, dan mengawal tekanan mata. Elakkan menyentuh atau menggosok mata anda sebentar.

Adakah penglihatan saya akan kembali normal selepas pembedahan katarak?

Dipetik dari Mayo Clinic, prosedur penyingkiran katarak berjaya memulihkan penglihatan pada kebanyakan orang yang menjalani prosedur ini. Institut Mata Nasional mengatakan bahawa kira-kira 9 daripada 10 orang yang menjalani pembedahan katarak melihat lebih baik selepas itu, tetapi penglihatan anda mungkin kabur pada peringkat awal pemulihan.

Sebilangan orang mengalami keupayaan untuk melihat warna yang kelihatan lebih cerah selepas prosedur penyingkiran katarak. Ini kerana lensa tiruan yang masih jelas menggantikan lensa asli yang keruh kerana katarak.

Setelah mata anda sembuh sepenuhnya, anda mungkin memerlukan preskripsi untuk cermin mata baru atau kanta lekap agar dapat melihat dengan jelas mengikut ketajaman mata anda.