Kehamilan

Ultrasound Semasa Kehamilan: Apa Yang Ia Lakukan dan Adakah Ia Selamat? •

Ultrasound biasanya dilakukan semasa anda berjumpa doktor untuk memeriksa keadaan kehamilan anda. Pemeriksaan ultrabunyi semasa kehamilan bukan hanya dilakukan untuk mengetahui jenis kelamin bayi anda, tetapi juga untuk melihat keadaan bayi dalam kandungan secara keseluruhan. Ya, melalui ultrasound, anda dapat menerima banyak maklumat mengenai pertumbuhan, perkembangan, dan kesihatan bayi anda dalam kandungan. Melalui ultrasound juga, doktor dapat menentukan apa yang harus anda lakukan semasa mengandung untuk menyokong kesihatan bayi anda.

Mengapa wanita hamil memerlukan ultrasound?

Ultrasound kehamilan adalah ujian yang menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk menggambarkan perkembangan janin dan juga organ pembiakan wanita hamil. Apabila anda menjalani ultrasound, perut anda akan dibasahi gel, dan kemudian doktor akan mengalihkan transduser ke atas perut anda. Transduser ini akan menghantar gelombang bunyi frekuensi tinggi ke rahim anda, kemudian gelombang suara ini akan menghantar isyarat kembali ke mesin yang akan mengubahnya menjadi gambar. Anda dapat melihat gambar janin di rahim anda di skrin monitor.

Anda boleh melakukan ultrasound pertama ketika anda mencapai usia 6-8 minggu kehamilan, tetapi gambar yang anda dapatkan mungkin tidak jelas. Anda mungkin akan mendapat gambaran yang lebih jelas ketika hamil 13 minggu.

Mengikut usia kehamilan, ultrasound boleh digunakan untuk pelbagai tujuan, untuk tujuan perubatan dan bukan perubatan, seperti melihat seks bayi dalam kandungan.

Ultrasound pada trimester pertama

Pemeriksaan ultrabunyi pada trimester pertama kehamilan yang boleh anda lakukan untuk tujuan berikut:

 • Pastikan bahawa anda sebenarnya mengandung
 • Memeriksa kadar degupan jantung janin
 • Menentukan usia kehamilan bayi dan meramalkan bila bayi akan dilahirkan
 • Memeriksa sama ada anda mempunyai banyak kehamilan
 • Memeriksa keadaan plasenta, rahim, ovari, dan serviks (serviks)
 • Mendiagnosis kehamilan ektopik (apabila telur yang disenyawakan tidak melekat pada dinding rahim)
 • Mendiagnosis keguguran awal
 • Pantau sama ada janin mengalami pertumbuhan yang tidak normal

Ultrasound pada trimester kedua dan ketiga

Apabila usia kehamilan memasuki trimester kedua dan ketiga, anda boleh melakukan ultrasound untuk lebih banyak tujuan, seperti:

 • Pantau pertumbuhan janin
 • Mengetahui kedudukan janin, sama ada janin dalam keadaan selekoh, melintang, kepala ke bawah (cephalic), atau kedudukan normal
 • Menentukan jantina bayi
 • Mengesahkan sama ada anda mengandung anak kembar
 • Memeriksa plasenta untuk masalah, seperti plasenta previa dan gangguan plasenta
 • Memeriksa sama ada bayi anda berpotensi menghidap sindrom Down (biasanya dilakukan pada 13 dan 14 minggu kehamilan)
 • Memeriksa sama ada bayi berpotensi untuk kelainan kongenital atau kecacatan kelahiran
 • Periksa sama ada bayi dalam kandungan mempunyai kelainan struktur atau masalah dengan aliran darah
 • Pantau keadaan cecair amniotik
 • Pantau sama ada bayi mendapat cukup oksigen dan nutrien
 • Mendiagnosis masalah dengan ovari atau rahim, seperti tumor
 • Mengukur panjang serviks
 • Mengetahui sama ada anda memerlukan ujian lain, seperti amniosentesis
 • Pastikan bayi anda sihat dan tidak mati dalam kandungan

Adakah ultrasound semasa kehamilan selamat?

Ya, ultrasound selamat dilakukan semasa kehamilan selagi ia dilakukan dengan betul. Ultrasound tidak melibatkan sinaran, seperti sinar-X. Walau bagaimanapun, lebih baik melakukan ultrasound hanya dengan doktor atau profesional kesihatan yang dijamin berkualiti. Sebenarnya, banyak pakar mengesyorkan agar ultrasound dilakukan hanya dengan alasan perubatan yang jelas, seperti memantau pertumbuhan dan perkembangan bayi anda dalam kandungan.

Ultrasound tidak menyakitkan untuk anda. Sekiranya anda merasa tidak selesa semasa ultrasound, anda harus memberitahu doktor anda. Doktor anda mungkin meminta anda mengosongkan pundi kencing anda terlebih dahulu. Pundi kencing yang penuh biasanya akan membuat anda tidak selesa apabila transduser (alat yang digunakan untuk ultrasound) menekan perut anda.

Apabila anda menjalani ultrasound pertama pada awal kehamilan, anda mungkin perlu mengisi pundi kencing anda. Cecair berfungsi sebagai medium untuk gelombang suara menyebar, sehingga pundi kencing penuh semasa awal kehamilan dapat meningkatkan kualiti ultrasound anda. Sementara itu, ketika kehamilan anda sudah tua, anda tidak perlu mengisi pundi kencing anda sebelum melakukan ultrasound. Semasa anda hamil sepenuhnya, cecair ketuban di sekitar bayi anda cukup untuk membantu membuat gema (bunyi) untuk menghasilkan gambar ketika anda menjalani ultrasound.

Jenis ultrabunyi yang berbeza semasa kehamilan

Terdapat pelbagai jenis ultrasound yang boleh anda pilih untuk melihat gambar bayi anda dalam kandungan, termasuk:

Ultrasound transvaginal

Ultrasound transvaginal dapat dilakukan pada awal kehamilan ketika rahim anda masih kecil dan ketika gambar yang jelas mungkin sukar dihasilkan. Ultrasound jenis ini dapat menghasilkan gambar yang lebih jelas daripada ultrasound lain ketika rahim anda masih kecil. Ultrasound ini dilakukan dengan memasukkan probe ultrasound ke dalam vagina. Oleh itu, ultrasound ini mungkin membuat anda sedikit tidak selesa ketika dilakukan.

Ultrasound 3D

Ultrasound 3D membolehkan doktor dan anda melihat imej janin dan organ dalaman anda yang lebih luas, lebih tinggi dan lebih mendalam. Kerana menghasilkan gambar yang lebih jelas, ultrasound sangat membantu untuk mendiagnosis masalah semasa kehamilan.

Ultrasound 4D

USD 4D dapat menghasilkan video janin yang bergerak. Jadi, melalui ultrasound 4D, anda dapat melihat pelbagai aktiviti janin di dalam rahim. Ultrasound 4D juga lebih mampu menghasilkan gambar wajah dan bahagian badan janin yang lebih jelas. Ultrasound ini dilakukan sama seperti ultrasound lain, tetapi dengan peralatan khas.

Ekokardiografi

Ekokardiografi biasanya dilakukan sekiranya doktor mengesyaki bayi anda mungkin mengalami kecacatan jantung kongenital. Ujian ini memerlukan masa yang lama untuk dilakukan. Walau bagaimanapun, ujian ini dapat menunjukkan gambaran yang lebih mendalam mengenai jantung bayi anda, termasuk ukuran, bentuk, dan struktur jantung.

BACA JUGA

 • Perkara Yang Harus Dilakukan oleh Ibu Sekiranya Kedudukan Bayi Breech
 • 10 Perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Trimester Pertama Kehamilan
 • 9 Keadaan Kesihatan Yang Boleh Memudaratkan Kehamilan