Kesihatan

Seberapa Berbahaya Kesan Penyakit Autoimun pada Tubuh Orang?

Penyakit autoimun adalah keadaan ketika sistem kekebalan tubuh, yang seharusnya melindungi sel-sel tubuh dari penyakit, menyerang sel-sel tubuh yang sihat. Ia masih jarang diketahui, padahal sebenarnya penyakit autoimun sering muncul dalam kehidupan seharian. Oleh itu, seberapa berbahaya kesan penyakit autoimun untuk kesihatan tubuh?

Seberapa berbahaya kesan penyakit autoimun?

Terdapat lebih daripada 80 jenis penyakit autoimun. Walau bagaimanapun, hanya beberapa penyakit yang biasa dan mungkin biasa di telinga anda, seperti diabetes jenis 1, rheumatoid arthritis (RA), psoriasis, multiple sclerosis, lupus, kolitis, myasthenia gravis, dan penyakit seliak.

Setiap penyakit autoimun ini pasti menimbulkan pelbagai gejala. Ini kerana sel-sel tubuh yang diserang oleh sistem imun pada penyakit autoimun tidak sama. Dengan kata lain, kesan penyakit autoimun bertindak balas dalam tubuh dengan cara yang berbeza bergantung pada jenis penyakit.

Contohnya, dalam multiple sclerosis bahagian tubuh yang diserang adalah sistem saraf pusat, sementara pada penyakit seliak bahagian tubuh yang mengalami masalah adalah saluran pencernaan.

Sebagai tambahan, risiko seseorang untuk menghidap penyakit autoimun pada amnya tidak selalu sama. Jantina, lingkungan, hingga keturunan, adalah beberapa faktor yang menentukan terjadinya penyakit autoimun, yang dilaporkan oleh laman Healthline.

Diungkapkan oleh Mary J. Shomon, seorang pengarang buku yang bertajuk Hidup Baik Dengan Penyakit Autoimun: Apa yang Doktor Anda Tidak Beritahu Anda Yang Perlu Anda Ketahui, walaupun sering kelihatan agak teruk dan diklasifikasikan sebagai kronik, kesan penyakit autoimun ini tidak membawa maut.

Hanya saja, seperti jenis penyakit lain, kesan penyakit autoimun pada tubuh tidak bergurau. Malah, ia boleh membuatkan penghidap merasa tidak dapat melakukan aktiviti harian.

Sekiranya kemudian didapati bahawa terdapat kes kematian yang disebabkan oleh penyakit autoimun, seperti dalam kajian yang diterbitkan dalam American Public Health Association, itu bergantung pada keadaan kesihatan dan keparahan penyakit yang dialami.

Oleh itu, adakah penyakit autoimun dapat disembuhkan?

Sayangnya, hingga kini tidak ada rawatan yang benar-benar menjamin semua jenis penyakit autoimun dapat disembuhkan sepenuhnya. Namun, jangan berkecil hati, kerana mendiagnosis penyakit ini lebih awal dan melakukan rawatan secara teratur, sebenarnya adalah langkah yang tepat untuk membantu mencegah dan mengawal gejala yang berulang.

Sambil mematuhi saranan doktor untuk mengobati penyakit ini, orang-orang dengan segala jenis penyakit autoimun juga disarankan untuk menghindari berbagai faktor pemicu yang dapat memperburuk perkembangan penyakit ini.

Dalam bukunya mengenai penyakit autoimun, Shomon juga mengatakan bahawa orang yang mempunyai penyakit autoimun dapat lebih memilih jenis makanan dan minuman yang dimakan. Sebabnya, terdapat beberapa makanan yang diramalkan akan mengganggu kerja sistem kekebalan tubuh dalam badan, seperti terlalu banyak gula, gandum, susu, jagung, kacang soya, dan kerang.

Itulah sebabnya penting untuk mengikuti diet harian yang disyorkan oleh doktor anda, sambil menjaga kebersihan badan dan persekitaran anda untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Jangan lupa, orang dengan penyakit autoimun juga harus selalu mematuhi dan menjalani semua rawatan mengikut jenis penyakit, untuk menjaga keadaan kesihatan tubuh mereka dan mengurangkan kemungkinan gejala berulang.