Pemakanan

Minum Susu Terlalu Banyak Menyebabkan 4 Kesan Buruk Ini •

Susu yang baik atau buruk untuk badan kini menjadi kontroversi. Organisasi kesihatan menyokong pengambilan susu kerana ia baik untuk pertumbuhan dan kesihatan tulang. Namun, beberapa kajian menunjukkan bahawa susu memberi kesan buruk kepada tubuh. Di samping itu, terdapat juga keadaan tertentu pada orang yang tidak dapat mengambil susu. Apakah kesan negatif susu yang mungkin berlaku? Lihat penjelasan berikut.

Mengapa susu tidak semestinya baik untuk badan?

Selain fungsinya yang banyak, kadang-kadang susu juga memberi kesan negatif kepada tubuh. Sebilangan orang juga mungkin disarankan untuk tidak menjadikan susu sebagai sumber utama kalsium untuk tubuh. Terdapat beberapa sebab mengapa susu mungkin bukan sumber kalsium terbaik untuk semua orang, termasuk:

1. Toleransi laktosa (lsikap tidak bertoleransi)

Orang yang mengalami intoleransi laktosa tidak disarankan menjadikan susu sebagai sumber kalsium untuk badan mereka. Susu dan produk tenusu, seperti keju, yogurt, dan produk tenusu lain mengandungi laktosa (gula susu) yang akan dicerna oleh badan dengan bantuan enzim yang disebut laktase. Walau bagaimanapun, jumlah laktase dalam tubuh seseorang berbeza-beza. Sebilangan orang tidak dapat mencerna laktosa dari susu dengan betul kerana mereka hanya mempunyai sedikit enzim laktase di dalam badan mereka. Keadaan ini dikenali sebagai intoleransi laktosa.intoleransi laktosa).

Bagi orang yang tidak toleran laktosa, makan atau minum produk tenusu boleh menyebabkan kekejangan, kembung, gas, dan cirit-birit. Gejala ini boleh berkisar dari ringan hingga teruk.

Jadi bagaimana orang dengan intoleransi laktosa dapat memenuhi keperluan kalsium mereka? Salah satu cara adalah dengan mengambil sumber kalsium lain selain susu, termasuk sayur-sayuran berdaun hijau (seperti brokoli, lobak, dan pokcoy), ikan dengan duri (seperti sardin dan ikan teri), kacang (seperti kacang soya dan kacang almond).

Sekiranya anda masih mahu mengambil susu, cari susu yang telah menambahkan enzim laktase ke dalamnya, susu rendah laktosa, atau susu bebas laktosa. Bagi mereka yang mempunyai intoleransi laktosa, minum susu dalam bahagian yang lebih kecil boleh diterima oleh badan. Mereka juga masih boleh makan susu fermentasi, seperti yogurt, atau produk tenusu tinggi lemak, seperti mentega (de Vrese, et al., 2001). Walau bagaimanapun, keadaan ini berbeza dari orang ke orang.

2. Alergi terhadap susu

Bagi mereka yang mempunyai alahan susu, jelas susu mempunyai kesan negatif. Alergi terhadap susu lembu sering dijumpai pada bayi dan anak kecil. Alergi ini muncul pada kanak-kanak yang mempunyai kadar antibodi susu lembu yang tinggi dalam darah mereka. Sensitiviti terhadap susu lembu sangat berbeza antara kanak-kanak yang mempunyai alahan susu. Sebilangan kanak-kanak mengalami reaksi yang teruk setelah memakan sedikit susu. Orang lain mungkin mengalami reaksi yang lebih ringan setelah memakan susu yang lebih banyak.

Untuk mengelakkan kesannya, elakkan makanan dan minuman yang mengandungi susu lembu dan produk susu lembu yang lain. Anda boleh membaca label pada setiap bungkusan makanan atau minuman sebelum membelinya.

Apakah perbezaan antara alergi susu dan intoleransi laktosa? Alergi susu adalah tindak balas berlebihan sistem imun terhadap protein dalam susu. Apabila protein dalam susu dicerna, ia dapat merangsang reaksi alergi mulai dari reaksi ringan (seperti ruam, gatal-gatal, dan bengkak) hingga reaksi yang lebih teruk (seperti kesukaran bernafas dan kehilangan kesedaran). Tidak seperti alergi susu, intoleransi laktosa adalah reaksi yang disebabkan oleh kekurangan enzim laktase untuk mencerna susu, bukan sistem imun.

3. Menyebabkan jerawat

Sebilangan besar remaja pasti mempunyai jerawat di wajah mereka. Salah satu makanan atau minuman yang boleh menyebabkan jerawat adalah susu atau produk yang mengandungi protein whey. Susu mengandungi insulin dan hormon pertumbuhan IGF-1. Kedua-dua faktor ini boleh mencetuskan pertumbuhan jerawat. Peningkatan insulin atau IGF-1 dalam badan dapat memberi isyarat faktor-faktor yang boleh menyebabkan jerawat di wajah (Melnik, 2011).

4. Kemungkinan peningkatan risiko barah

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan susu yang tinggi dapat meningkatkan risiko barah, seperti barah ovari dan barah prostat. Analisis, yang disusun dari 12 kajian kohort prospektif yang melibatkan lebih daripada 500,000 wanita, mendapati bahawa wanita dengan pengambilan laktosa yang tinggi, yang setara dengan 3 gelas susu sehari, mempunyai risiko kanser ovari yang sedikit lebih tinggi berbanding wanita dengan pengambilan laktosa terendah. Kajian ini tidak menemui kaitan antara susu atau produk tenusu dengan barah ovari. Sebilangan penyelidik telah membuat hipotesis bahawa amalan pengeluaran susu industri moden telah mengubah komposisi hormon susu dengan cara yang boleh meningkatkan risiko barah yang berkaitan dengan ovari dan hormon lain (Genkinger, 2003). et al., 2006). Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengetahui kebenarannya.

Kajian lain mengaitkan susu dengan risiko barah prostat. Satu kajian di Harvard menunjukkan bahawa lelaki yang minum dua atau lebih gelas susu sehari mempunyai risiko kanser prostat hampir dua kali ganda berbanding mereka yang tidak minum susu sama sekali. Hubungan ini nampaknya timbul kerana kandungan kalsium dalam susu. Kajian lebih lanjut mendapati bahawa lelaki dengan pengambilan kalsium yang tinggi, iaitu sekurang-kurangnya 2000 mg sehari, mempunyai risiko hampir dua kali ganda untuk terkena kanser prostat daripada mereka yang mempunyai pengambilan terendah (kurang dari 500 mg sehari) (Giovannucci, et al., 1998; Giovannucci)., Et al., 2007).

Terdapat banyak jenis barah dan setiap jenis barah mempunyai hubungan yang berbeza dengan pengambilan susu. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan susu meningkatkan risiko barah. Namun, terdapat juga beberapa kajian yang menunjukkan bahawa pengambilan susu dapat mengurangkan risiko barah kolorektal (Aune, 2003). et al., 2012). Hubungan antara barah dan pengambilan susu adalah kompleks. Susu mungkin salah satu penyebab barah, tetapi ini berbeza bergantung pada setiap individu dan jenis susu yang diminum. Hubungan antara penggunaan barah dan susu jelas memerlukan kajian lebih lanjut.