Kesihatan mata

Adakah Twitching Normal Atau Sekiranya Anda Berjumpa Doktor?

Adakah anda pernah mengalami masalah mata? Kadang kala, penglihatan mata boleh mengganggu aktiviti harian anda kerana tidak selesa. Jadi, adakah keadaan ini sebenarnya normal atau tidak? Adakah saya perlu berjumpa doktor untuk berhenti berkedut? Untuk menjawabnya, kenali terlebih dahulu apa penyebab biasa berkedut mata. Lihat penjelasan yang lebih lengkap dalam artikel di bawah.

Apakah penyebab berlakunya penglihatan mata?

Berikut adalah pelbagai penyebab kerutan mata.

1. Mikokimia Orbicularis

Orbicularis myokomia adalah keadaan di mana mata berkedut secara berterusan dan tiba-tiba.

Secara amnya, kedutan hanya berlaku pada satu sisi mata dan lebih kerap berlaku di kawasan kelopak mata bawah.

Berkedut tidak akan begitu ketara bagi orang lain, tetapi akan mengganggu mereka yang mengalaminya. Jenis kedutan ini tidak berbahaya dan biasanya akan hilang dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba sedikit menarik kelopak mata yang berkedut untuk mengurangkan gejala kedutan yang anda rasakan.

Sekiranya perkara ini sering berlaku, cubalah atasi tekanan dan kurangkan pengambilan kopi dan minuman beralkohol kerana jenis berkedut ini sering diperburuk oleh perkara-perkara ini.

2. Blepharospasm

Tidak seperti orbicularis myokimia, yang biasanya hanya mempengaruhi satu sisi mata, blepharospasme sering mempengaruhi kedua mata sekaligus.

Kerutan mata tidak disertai dengan rasa sakit dan lebih kerap mempengaruhi kelopak mata atas.

Secara amnya, kedutan hanya akan berlangsung selama beberapa saat hingga 1-2 minit, jadi tidak berbahaya.

Walau bagaimanapun, jika kedutan berlangsung lebih lama (jam hingga minggu) atau kedutan membuat mata anda ditutup sepenuhnya.

Anda perlu diperiksa oleh doktor untuk mengesahkan jangkitan mata, keadaan mata kering, atau kelainan lain pada saluran saraf wajah.

3. Sindrom Tourette

Tidak seperti dua jenis kedutan di atas, yang dapat hilang sendiri, kedutan akibat sindrom Tourette tidak dapat dihentikan. Anda hanya dapat mengurangkan simptomnya.

Kedutan mata sering dijumpai pada usia dini yang tidak hanya dikaitkan dengan kedutan di kawasan mata, tetapi juga dengan gangguan lain.

Contohnya, gerakan tiba-tiba atau sentakan anggota badan atau mengeluarkan bunyi yang tidak terkawal.

Keadaan ini dikaitkan dengan kelainan pada sistem saraf sehingga memerlukan rawatan lebih lanjut oleh pakar neurologi.

4. Gangguan tahap elektrolit

Gangguan elektrolit dalam badan boleh berupa tahap elektrolit (natrium, kalium, magnesium, dll.) Yang terlalu tinggi atau terlalu rendah.

Secara amnya, penurunan kadar kalium menyebabkan kelemahan otot anggota badan dan juga kemunculan kedutan mata atau otot kecil di kawasan badan seperti jari.

Pengurangan kadar kalium dalam badan boleh berlaku jika anda mengalami cirit-birit, muntah, atau luka bakar yang meluas.

Oleh itu, rawatan dan pemeriksaan menyeluruh diperlukan untuk mengatasi kelemahan dan kelemahan otot yang dirasakan.

Oleh itu, adakah kedutan mata berbahaya?

Secara umum, kedutan di kawasan mata dalam masa yang singkat dan tidak disertai dengan kelainan pada bahagian badan yang lain adalah keadaan yang tidak membahayakan kesihatan.

Namun, kedutan di kawasan mata disertai dengan gangguan pada bahagian badan yang lain memerlukan perhatian khusus kerana mungkin merupakan tanda bahaya.

Jangan berlengah untuk berjumpa doktor jika kedutan mata mengganggu atau jika anda mempunyai kebimbangan tertentu.