Kesihatan lelaki

Mengapa Benjolan Boleh Muncul di Payudara Lelaki? •

Sekiranya benjolan pada payudara wanita kebanyakannya dikenal pasti menghidap barah, penyebab ketulan pada payudara lelaki sering dipersoalkan. Tumor atau barah payu dara pada lelaki mungkin berlaku, cuma masalahnya jarang berlaku. Lalu, apa yang menyebabkan ketulan pada payudara lelaki?

Penyebab ketulan pada payudara lelaki

Payudara lelaki terdiri daripada pelbagai jenis tisu. Tisu-tisu ini dapat membengkak sehingga membentuk benjolan. Ketulan pada payudara lelaki tidak biasa. Namun, sebilangan lelaki mengalami perkara ini. Benjolan ini dapat menunjukkan gangguan payudara bukan barah atau juga disebabkan oleh gangguan sistem hormon. Berikut adalah beberapa penyebab ketulan pada payudara lelaki.

1. barah payudara

Kes barah payudara pada lelaki sangat jarang berlaku. Menurut Institut Kanser Nasional, angka itu kurang dari satu peratus daripada semua kes. Kanser ini secara amnya mengembangkan tisu yang terletak di belakang puting, dalam bentuk benjolan keras tanpa rasa sakit. Lelaki yang mengalaminya cenderung mengalami perubahan warna dan tekstur kulit pada puting.

Sebilangan besar kes dijumpai pada lelaki yang berumur, iaitu sekitar 60 tahun ke atas. Namun, kemungkinan barah ini akan berkembang pada usia yang lebih muda.

Pakar belum dapat menentukan apa yang menyebabkan barah payudara pada lelaki. Walau bagaimanapun, beberapa perkara ini dapat meningkatkan risiko lelaki untuk mendapat barah payudara, iaitu:

  • Pendedahan radiasi yang berlebihan
  • Mempunyai sejarah barah payudara yang menimpa keluarga wanita
  • Mewarisi mutasi gen tertentu seperti gen BRCA2
  • Mempunyai gangguan genetik yang disebut sindrom Klinefelter di mana seorang lelaki mempunyai kromosom X kromosom tambahan
  • Menghidap penyakit hati atau sirosis hati yang teruk

2. Ginekomastia

Ginekomastia adalah gangguan bukan barah yang dicirikan oleh peningkatan dan pembengkakan tisu payudara pada lelaki kerana ketidakseimbangan hormon estrogen dan testosteron. Benjolan biasanya muncul di satu atau kedua payudara, kadang-kadang bahkan tidak rata. Kadang-kadang ia menyakitkan, tetapi kadang-kadang anda tidak merasakan apa-apa.

Ginekomastia biasanya berkembang pada masa baligh dan kemudiannya. Penyakit ini sering disebabkan oleh kesan hormon dan ubat-ubatan tertentu. Lelaki dengan ginekomastia umumnya mempunyai latar belakang perubatan tertentu seperti sirosis hati, penyakit buah pinggang kronik, tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme) atau tiroid yang kurang aktif (hipotiroidisme), dan tumor testis.

Ginekomastia boleh hilang dengan sendirinya. Sekiranya keadaan ini berterusan untuk jangka masa yang panjang, anda boleh berjumpa doktor dan memulakan proses rawatan hingga pembedahan untuk membuangnya.

3. Fibroadenoma

Fibroadenoma adalah pertumbuhan bukan kanker yang biasanya terasa lembut dan lembut ketika disentuh. Secara amnya, fibroadenoma berlaku pada wanita berusia 20 tahun. Tumor ini terdiri daripada tisu payudara dan stroma yang boleh mempengaruhi satu atau kedua payudara.

Pakar belum menemui sebab pasti penyakit ini pada lelaki. Ketidakseimbangan hormon boleh menjadi salah satu penyebabnya. Gaya hidup yang tidak sihat biasanya mendorong pertumbuhan tumor ini. Peratusan kejadian pada lelaki adalah kecil, tetapi ada kemungkinan lelaki mengalaminya.

Bagaimana untuk mendiagnosis benjolan di payudara lelaki?

Semasa pemeriksaan pertama, doktor boleh menanyakan beberapa perkara seperti berapa lama benjolan itu dimasukkan, sama ada sakit atau tidak, atau ubat apa yang anda ambil. Doktor juga akan melakukan beberapa siri pemeriksaan, termasuk:

  • Biopsi lebam
  • Mamogram (ultrasound payudara)
  • Penilaian mikroskopik sel pada puting
  • MRI untuk memeriksa kelenjar getah bening dan tisu sekitarnya
  • Tahap hormon dalam darah

Sekiranya anda atau orang yang berdekatan dengan anda mengesan benjolan di sekitar payudara, ada baiknya segera berjumpa doktor.