Kesihatan mental

15 Ciri-ciri Orang yang Mental Kuat -

Apa yang anda fikirkan untuk menggambarkan seseorang yang mempunyai mentaliti yang kuat? Adakah orang itu mempunyai mentaliti yang kuat kerana mereka tidak pernah menangis? Atau, mereka yang tidak mudah meratapi nasib mereka ketika menghadapi cobaan hidup?

Tidak selalu. Terdapat sebilangan ciri lain yang dapat membezakan orang-orang ini dari kumpulan lain dalam masyarakat. Dan, anda juga boleh mula menggunakannya pada diri anda sebagai strategi untuk meningkatkan kekuatan mental anda.

Apakah ciri-ciri orang yang mempunyai mentaliti yang kuat?

Berikut adalah sebilangan ciri orang yang mempunyai mentaliti yang kuat, dipetik dari apa yang Dr. Travis Bradberry, pengarang bersama Emotional Intelligence 2.0, dan Amy Morin, LCSW, psikologi klinikal berlesen dan pakar psikoterapi yang pakar dalam kekuatan mental.

1. Mempunyai kecerdasan emosi yang tinggi

Kecerdasan emosi (EQ) adalah asas kekuatan mental. Anda tidak boleh kuat secara mental tanpa kemampuan untuk memahami dan bertolak ansur dengan emosi negatif yang kuat, dan mengambil tindakan tegas sekiranya anda berjaya melakukannya.

EQ adalah kemahiran fleksibel yang boleh anda praktikkan dengan pemahaman dan usaha. Tidak menghairankan bahawa 90% orang yang berjaya di dunia mempunyai EQ yang tinggi dan orang yang mempunyai EQ tinggi memperoleh pendapatan tahunan purata yang lebih tinggi daripada orang EQ yang rendah. Malangnya, mempunyai EQ sahaja tidak cukup untuk anda kuat mental seperti baja.

2. Mempunyai keyakinan diri yang tinggi

Orang yang kuat dari segi mental percaya bahawa mentaliti mempunyai pengaruh yang kuat terhadap kemampuan seseorang untuk berjaya. Dan ini disokong oleh fakta. Satu kajian baru-baru ini di University of Melbourne menunjukkan bahawa orang yang yakin terus mendapat gaji yang lebih tinggi dan mendapat kenaikan pangkat lebih cepat daripada rakan sebaya mereka.

Keyakinan diri sejati berbanding terbalik dengan keyakinan diri yang salah, yang sering ditimbulkan oleh seseorang untuk menutup kerisauan batinnya. Mereka tidak membiarkan orang lain mengawal kehidupan mereka, dan mereka tidak mempengaruhi mereka. Mereka faham bahawa mereka berhak mengawal emosi mereka sendiri. Kepercayaan mereka memberi inspirasi kepada orang lain dan menolong mereka mewujudkan sesuatu.

3. Mereka berani mengatakan "Tidak"

Penyelidikan yang dilakukan di UC Berkeley menunjukkan bahawa semakin sukar untuk menolak melakukan sesuatu apabila anda mengetahui bahawa anda tidak mempunyai cukup waktu atau kemampuan, semakin besar kemungkinan anda mengalami tekanan, keletihan, dan juga kemurungan. Orang yang kuat dari segi mental tahu bahawa mengatakan "tidak" adalah baik untuk kesihatan mereka, dan mereka mempunyai keyakinan dan pandangan jauh untuk menjelaskan perkara mereka dengan jelas.

Apabila tiba masanya untuk mengatakan tidak, orang yang kuat mental mengelakkan ungkapan seperti "Saya rasa saya tidak boleh" atau "Saya tidak pasti." Mereka mengatakan "tidak" dengan yakin kerana mereka tahu bahawa mengatakan tidak pada komitmen baru sama dengan menghormati komitmen yang ada, dan memberi mereka peluang untuk berhasil melaksanakannya.

Orang yang kuat dari segi mental juga tahu bagaimana mengawal diri dengan mengatakan tidak pada diri mereka sendiri. Mereka menangguhkan kesenangan buat sementara waktu dan mengelakkan tindakan impulsif yang boleh menyebabkan bahaya.

4. Mereka tidak merasa perlu untuk menyenangkan semua orang

Dengan berani mengatakan "tidak", orang yang kuat mental menyedari bahawa mereka tidak perlu menyenangkan semua orang sepanjang masa. Mereka tidak takut untuk mengatakan tidak atau bersuara apabila perlu. Mereka berusaha untuk bersikap baik dan adil, tetapi dapat mengatasi orang lain yang kecewa jika tidak membuat orang-orang itu bahagia.

Ketika mereka harus berhadapan dengan orang-orang negatif di sekitar mereka, mereka mendekati situasi secara rasional. Mereka mengenal pasti emosi mereka dan tidak membiarkan kemarahan atau kekecewaan mencetuskan kekacauan.

Mereka juga mempertimbangkan sudut pandang orang negatif dan dapat mencari jalan penyelesaian dan penyelesaian masalah. Walaupun keadaan terus huru-hara, orang yang kuat mentalnya tidak membiarkannya tenggelam dalam kebencian.

5. Mereka tidak cepat marah ketika bertembung dengan perkara yang tidak dapat mereka kendalikan

Anda tidak akan mendengar orang yang kuat mental mengeluh kehilangan barang atau tersekat dalam kesesakan lalu lintas. Sebaliknya, mereka memberi tumpuan kepada apa yang dapat mereka kendalikan dalam kehidupan mereka. Mereka menyedari bahawa kadang-kadang, satu-satunya perkara yang dapat mereka kendalikan adalah sikap mereka dalam situasi tertentu.

6. Mereka tidak takut mengambil risiko

Orang yang kuat dari segi mental tidak takut untuk mengambil risiko, tetapi juga tidak menghadapi sebarang risiko. Mereka tidak mengambil risiko ruam atau bodoh, tetapi mereka tidak keberatan mengambil risiko yang dikira dengan baik. Orang yang kuat dari segi mental menghabiskan masa menimbang risiko dan faedah sebelum membuat keputusan besar, dan mereka menyedari potensi kerugian sebelum mereka bertindak.

7. Mereka tidak terjebak pada masa lalu

Orang yang kuat dari segi mental tidak membuang masa mengenangkan masa lalu dan berharap perkara itu berbeza. Mereka mengakui masa lalu mereka dan dapat mengatakan apa yang telah mereka pelajari darinya. Namun, mereka tidak selalu menghidupkan pengalaman buruk atau berfantasi tentang hari-hari kegemilangan. Sebaliknya, mereka hidup untuk masa sekarang dan merancang masa depan.

8. Mereka berani berubah

Orang yang sukar mental tidak cuba mengelakkan perubahan. Sebaliknya, mereka mengalu-alukan perubahan positif dan bersedia menjadi fleksibel. Mereka memahami bahawa perubahan tidak dapat dielakkan dalam hidup, dan percaya pada kemampuan mereka untuk menyesuaikan diri.

8. Mereka tidak takut akan kegagalan

Orang yang kuat dari segi mental memeluk kegagalan kerana mereka tahu bahawa jalan menuju kejayaan dibina berdasarkan kesilapan dan kesalahan. Tidak ada yang pernah mengalami kejayaan sejati tanpa merangkul kegagalan terlebih dahulu.

Dengan mengakui bahawa anda berada di landasan yang salah, kegagalan anda akan membuka jalan untuk anda berjaya. Kekecewaan demi kegagalan inilah yang mendorong anda untuk berfikir agar berfikir secara berbeza, melihat sesuatu dari perspektif baru, dan mencari jalan keluar yang anda cari.

9. Tetapi, mereka tidak menyerah setelah kegagalan pertama

Mereka tidak melihat kegagalan sebagai alasan untuk menyerah. Orang yang kuat dari segi mental tahu bahawa di mana anda memusatkan perhatian anda adalah yang menentukan keadaan emosi anda. Artinya, jika anda terus memikirkan masalah yang anda hadapi, anda akan membuat dan memanjangkan emosi dan tekanan negatif, yang menghalang prestasi.

Sebaliknya, mereka menggunakan kegagalan sebagai peluang untuk tumbuh dan berkembang. Mereka sanggup terus mencuba sehingga berjaya.

10. Mereka tidak melakukan kesalahan yang sama berulang kali

Mereka menerima tanggungjawab atas tingkah laku mereka dan belajar dari kesilapan lalu. Akibatnya, mereka tidak terus mengulangi kesilapan ini berulang kali. Sebaliknya, mereka terus maju dan membuat keputusan yang lebih baik pada masa akan datang.

11. Mereka tidak iri dengan kejayaan orang lain

Orang yang kuat dari segi mental dapat menghargai dan meraikan kejayaan orang lain. Mereka tidak cemburu atau merasa dikhianati ketika orang lain mengungguli mereka. Sebaliknya, mereka menyedari bahawa setiap kejayaan datang dengan kerja keras.

Orang yang kuat dari segi mental tidak menilai orang lain kerana mereka tahu bahawa setiap orang mempunyai sesuatu yang positif untuk ditawarkan kepada dunia, dan mereka tidak perlu berbicara buruk tentang orang lain untuk merasa baik terhadap diri mereka sendiri.

Membandingkan diri anda dengan orang lain mengehadkan potensi anda. Cemburu dan dendam menyedut tenaga dari kehidupan. Orang yang kuat dari segi mental tidak membuang masa atau tenaga untuk membandingkan diri mereka dengan orang lain, dan mereka sanggup bekerja keras untuk kejayaan mereka sendiri.

12. Mereka tidak mengharapkan hasil segera

Sama ada mereka bersenam untuk meningkatkan kesihatan mereka atau meningkatkan perniagaan mereka ke tahap baru, orang yang kuat dari segi mental tidak mengharapkan hasil segera. Sebaliknya, mereka menggunakan kemahiran dan masa mereka dengan sebaik mungkin dan memahami bahawa perubahan yang sebenarnya memerlukan masa.

13. Mereka tidak takut pada diri mereka sendiri

Orang yang kuat dari segi mental boleh bertolak ansur dengan kesunyian dan mereka tidak takut untuk berdiam diri. Mereka tidak takut untuk bersendirian dengan pemikiran mereka, dan mereka boleh menggunakan masa lapang ini sahaja untuk menjadi produktif. Mereka menikmati kesendirian mereka sendiri dan tidak bergantung pada orang lain untuk berseronok dan hiburan sepanjang masa tetapi boleh merasa senang dengan diri mereka sendiri.

14. Mereka bersenam

Kajian yang dilakukan di Institut Penyelidikan Ontario Timur mendapati bahawa orang yang berolahraga dua kali seminggu selama 10 minggu merasa lebih kompeten secara sosial, intelektual, dan atletik. Mereka juga mempunyai imej badan dan harga diri yang lebih tinggi.

Lebih-lebih lagi, latihan tidak hanya mendorong perubahan fizikal dalam badan mereka yang bertanggungjawab untuk meningkatkan keyakinan diri, tetapi juga pemikiran positif yang secara langsung didorong oleh endorfin dari latihan. Apabila digabungkan, kedua-duanya adalah kunci kekuatan mental.

15. Mereka mendapat tidur yang cukup

Tidur yang berkualiti berkait rapat dengan kesihatan mental yang baik. Semasa anda tidur, otak anda mengeluarkan protein beracun dari badan anda, yang merupakan produk sampingan aktiviti saraf semasa anda terjaga.

Malangnya, otak anda hanya dapat menghapuskan sebilangan besar semasa anda tidur. Oleh itu, apabila anda kurang tidur, sisa protein toksik ini tinggal di dalam sel otak anda, menyebabkan kekacauan pada keesokan harinya dengan mengganggu kemampuan anda untuk berfikir dengan jelas.