Kesihatan mental

6 Petua Permulaan Perbualan untuk Orang yang Pemalu dan Tenang

Memulakan perbualan untuk orang yang pemalu atau orang yang pendiam, tidak mudah. Memulakan perbualan terasa seperti mengambil ujian atau melamar pasangan di hadapan ibu bapanya. Malangnya, sukar sekali! Walaupun sebelum memulakan, anda mungkin berpeluh sejuk kerana terlalu gugup. Kemudian, bagaimana neraka petua yang boleh dilakukan untuk memulakan perbualan bagi orang yang pemalu dan pendiam?

6 petua untuk memulakan perbualan untuk orang yang pemalu dan pendiam

Memulakan perbualan mungkin tidak mudah bagi orang yang pemalu dan pendiam. Namun, itu tidak bermakna ia tidak dapat dilakukan. Mari kita lihat beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk memulakan perbualan dengan orang yang pemalu dan pendiam.

1. Ikuti banyak aktiviti

Sekiranya anda ingin membiasakan diri dengan memulakan perbualan dengan orang lain, anda harus mempraktikkan kemahiran anda terlebih dahulu. Bagaimana untuk? Ikuti banyak aktiviti di mana anda bertemu dengan banyak orang.

Sebagai orang yang pemalu atau pendiam, anda harus bersikap kuat terhadap ketakutan anda untuk memulakan perbualan dengan orang lain. Sebenarnya, semakin banyak aktiviti yang anda lakukan, semakin mudah anda melatih diri untuk membuka sembang.

Jangan menjauhkan diri dari jemputan atau jemputan untuk aktiviti atau hanya bergaul dengan rakan-rakan, jika anda benar-benar ingin mengatasi rasa malu dan malu ini. Semakin banyak orang yang anda temui, semakin mudah bagi anda untuk membuat orang lain bercakap terlebih dahulu.

2. Meningkatkan keyakinan diri

Sebagai cara untuk memulakan perbualan dengan orang yang pemalu atau pendiam, anda perlu lebih yakin. Meningkatkan keyakinan diri dapat dibentuk melalui latihan. Mungkin agak sukar pada mulanya dan anda harus berusaha lebih keras. Secara beransur-ansur, anda akan terbiasa dengan keyakinan bahawa anda melatih dan memupuk.

Oleh itu, jangan sekali-kali mengelakkan diri daripada berinteraksi dengan orang lain. Gunakan peluang ini untuk melatih keyakinan anda untuk memulakan perbualan. Anda juga dapat melatih keyakinan diri dengan melakukan latihan otak agar lebih yakin.

3. Meningkatkan rasa ingin tahu terhadap orang lain

Bersikap ingin tahu tentang orang lain adalah cara yang baik untuk memulakan perbualan, termasuk memulakan perbualan dengan orang yang pemalu atau pendiam. Gunakan perasaan itu untuk mendorong anda memulakan perbualan dengan orang lain. Sebabnya, jika anda tidak ingin tahu tentang orang lain, anda mungkin tidak tergerak untuk membuka sembang. Jangan terlalu fokus pada diri sendiri.

Apabila anda bertemu dengan orang lain, timbul rasa ingin tahu tentang orang itu. Anda boleh mengemukakan soalan mengenai hobi atau minat mereka. Dari sana, anda mungkin dapat memulakan perbualan mengenai perkara lain yang sama menarik bagi anda dan orang lain. Selain itu, setiap orang mempunyai kisah mereka sendiri, dan setiap orang suka bercerita. Namun, tetap perhatikan hadnya, ya.

Cara terbaik untuk menjadi orang yang paling menarik adalah dengan berminat mendengar cerita orang lain dan tidak menumpukan perhatian kepada diri sendiri. Cuba cari cerita setiap orang dengan memulakan perbualan mengenai orang itu.

4. Buat peranan untuk diri sendiri

Umumnya, orang yang pemalu dan pendiam tidak berani memulakan perbualan kerana merasakan mereka tidak berminat atau berperanan dalam situasi sosial. Sebagai salah satu cara untuk memulakan perbualan dengan orang yang pemalu atau pendiam adalah dengan merasakan hal yang sama, berikan diri anda peranan dalam konteks sosial itu.

Dengan peranan ini, anda mungkin merasa berminat, dan anda akan tahu apa yang harus dilakukan. Sekiranya anda bersama orang lain, berikan tugas kepada diri anda untuk membuat orang itu merasa selesa dengan memulakan perbualan terlebih dahulu.

Anda juga boleh memberikan tugas-tugas tertentu yang sesuai dengan keadaan dan situasi jika anda berada dalam keadaan sosial di mana anda sebenarnya tidak mempunyai peranan tertentu. Ini akan mempercepat usaha anda untuk memulakan perbualan, jika anda berdua pemalu dan pendiam.

5. Bercakap lebih aktif

Sebagai orang yang pemalu dan pendiam, anda mungkin kurang bercakap daripada rakan anda, terutamanya jika anda harus memulakan perbualan terlebih dahulu. Oleh itu, salah satu cara untuk memulakan perbualan dengan orang yang pemalu atau pendiam dengan lebih mudah adalah dengan lebih aktif dalam bercakap dalam pelbagai situasi.

Cuba ceritakan kejadian di hadapan rakan semasa anda berseronok melepak di dalam kafe. Anda juga boleh mencuba lelucon kepada saudara anda, misalnya. Kemudian, cuba bersikap lebih terbuka dengan peluang untuk bercakap, baik dengan orang yang sudah anda kenal, atau dengan orang asing yang anda temui di jalan atau di tempat awam.

Anda tidak perlu risau bagaimana reaksi orang lain terhadap apa yang anda katakan. Perkara yang paling penting ialah anda dapat menyuarakan pendapat anda kepada orang lain. Ini akan menjadikan anda lebih yakin untuk bercakap dengan orang lain. Akhirnya, anda telah mengatasi rasa malu dan segan dan lebih bersedia untuk memulakan perbualan terlebih dahulu.

6. Kurangkan penilaian diri yang buruk

Tidak jarang, orang yang mempunyai sifat pemalu atau pendiam sebenarnya sering mengkritik diri mereka sendiri. Sebenarnya, kadang kala kritikan menggunakan kata-kata yang mustahil disampaikan kepada orang lain. Sekiranya anda melakukan perkara yang serupa, cubalah mengurangkan kebiasaan tersebut.

Kebiasaan memberikan penilaian buruk terhadap diri sendiri, secara beransur-ansur membuat anda merasa bahawa orang lain akan menilai anda sama seperti anda menilai diri sendiri. Walaupun begitu, itu tidak semestinya berlaku. Sebenarnya, penilaian diri anda boleh merosakkan mental anda, mengurangkan harga diri dan membuat diri anda tidak selesa.

Tingkah laku ini juga akan menghalang anda daripada berani memulakan perbualan dengan orang lain. Sebaliknya, kebiasaan ini menjadikan anda lebih pemalu dan pendiam di hadapan orang lain. Oleh itu, kurangkan penilaian diri dan tingkatkan keyakinan diri anda. Dengan cara itu, anda mungkin lebih berani memulakan perbualan dengan banyak orang.

Memulakan perbualan dengan orang yang pemalu atau pendiam mungkin Anda harus percaya bahawa anda boleh melakukannya. Kemudian, lakukan cara di atas untuk memulakan perbualan, agar kemudian anda dapat menikmati perbualan yang anda jalani.