Pemakanan

Pelbagai Minuman Mengisi, Sihat, dan Tidak Berlemak

Adakah anda jenis orang yang cepat lapar walaupun anda sudah makan? Atau adakah anda sering merasa lapar sebelum tiba masanya untuk makan? Hati-hati, itu mungkin kelaparan palsu. Salah satu cara yang paling berkesan untuk menghilangkan rasa lapar palsu adalah dengan minum minuman pengisian. Makan, tetapi bukan sekadar minuman. Terdapat enam jenis minuman sihat yang dapat melambatkan rasa lapar selain air. Apa pilihannya? Lihat senarai di bawah.

Pilihan minuman yang lazat dan sihat

Apabila rasa lapar melanda, dua gelas air boleh menjadi minuman yang mengisi perut dan menangguhkan rasa lapar. Namun, bukan sahaja air kosong dapat menyelamatkan anda dari kelaparan palsu. Berikut adalah enam jenis minuman yang mengenyangkan tetapi tetap menyihatkan badan.

1. Susu lembu rendah lemak

Sekiranya anda berasa lapar, anda boleh minum susu lembu rendah lemak. Satu kajian dalam American Journal of Clinical Nutrition menyatakan bahawa kandungan laktosa dan protein dalam susu lembu dapat menekan selera makan anda.

Selain rendah lemak, susu rendah lemak adalah pilihan yang baik kerana mengandungi pelbagai mikronutrien yang diperlukan oleh tubuh. Walau bagaimanapun, susu rendah lemak tinggi kalori sehingga anda tidak boleh minum susu secara berlebihan. Selain itu, susu yang diminum secara berlebihan dapat meningkatkan risiko barah ovari kerana tahap tinggi galaktosa di dalam badan dan juga meningkatkan risiko barah prostat.

2. Susu kacang

Bagi anda yang mengalami intoleransi laktosa, pilih susu yang diperbuat daripada kacang seperti susu badam dan susu kedelai. Susu kacang bebas laktosa juga lebih sihat kerana tidak mengandungi lemak tepu seperti susu lembu. Susu kacang sebenarnya kaya dengan protein dan serat yang mengisi.

3. Jus buah dan sayur

Untuk melambatkan rasa lapar, jus dari buah-buahan dan sayur-sayuran boleh menjadi pilihan yang bijak. Sebabnya, rasa lapar akan hilang jika tubuh telah menerima pelbagai jenis nutrien penting seperti vitamin, mineral, dan serat. Nutrien penting ini terdapat dalam banyak buah dan sayur-sayuran. Oleh itu, jika anda tergesa-gesa dan tidak mempunyai masa untuk makan, minum jus buah-buahan dan sayur-sayuran dapat mengisi perut anda dan menunda kelaparan.

Walau bagaimanapun, cuba jangan menambahkan gula atau pemanis ke dalam jus buah dan sayuran anda. Sekiranya anda mahu jus anda terasa lebih manis, tambah madu atau serbuk kayu manis.

4. Smoothie

Smoothie adalah minuman yang kaya dan kaya nutrien. Tidak seperti jus buah dan sayur, bahan utama dalam smoothie adalah yogurt. Untuk membuat smoothie pengisian, campurkan yogurt sederhana dan rendah lemak dengan buah-buahan dan sayur-sayuran kegemaran anda. Tekstur smoothie yang kaya dan padat akan menyusahkan sistem pencernaan anda seolah-olah anda telah makan berat.

5. Minuman coklat gelap

Minum coklat gelap yang terasa pahit di lidah dapat membantu menahan selera makan. Selain itu, coklat juga dapat menekan pengeluaran hormon ghrelin, yang membuat anda merasa lapar. Sebagai tambahan kepada, coklat gelap Ia juga kaya dengan serat, mineral, antioksidan dan nutrien penting lain.

6. Teh hijau

Minum teh hijau ketika lapar cukup mengenyangkan. Sama dengan minuman coklat gelap, Teh hijau juga mampu menekan hormon yang merangsang selera makan anda. Satu kajian dalam Journal of the American College of Nutrition pada tahun 2010 membuktikan bahawa minum teh hijau sebelum makan boleh membuat anda cukup kenyang. Anda tidak akan makan berlebihan walaupun anda merasa lapar.

Bolehkah anda minum tanpa makan sepanjang hari?

Ingat, pelbagai minuman pengisian di atas bukanlah pengganti makanan. Tubuh anda masih memerlukan pemakanan lengkap yang hanya dapat diperoleh daripada diet berkhasiat seimbang. Minum sahaja tidak akan memenuhi keperluan protein, kalori, vitamin, mineral, serat, dan nutrien lain dalam sehari. Anda berisiko mengalami gangguan pencernaan jika anda tidak makan sepanjang hari.