Kesihatan Otak dan Saraf

4 Perkara Yang Boleh Mempengaruhi Tahap Kesedaran •

Kesedaran adalah keadaan apabila anda dapat merasakan, mengetahui, dan memahami keadaan anda sendiri. Menurut definisi perubatan, tahap kesedaran normal ditentukan ketika seseorang terjaga dan responsif terhadap rangsangan. Sama ada rangsangan taktil, cahaya, atau suara. Seseorang juga dikatakan sedar jika mereka tahu di mana dia, siapa dia, dan waktu.

Perkara yang mempengaruhi kesedaran

Pada asasnya apa sahaja yang boleh mengganggu fungsi otak akan memberi kesan yang signifikan terhadap tahap kesedaran anda. Ini kerana otak anda mempunyai fungsi untuk menjaga kesedaran.

Nah, fungsi otak itu sendiri dapat dipengaruhi oleh banyak perkara. Sebahagian daripadanya seperti:

1. Makanan dan minuman

Sebenarnya, terdapat banyak zat dalam makanan atau minuman yang boleh mempengaruhi bahan kimia di otak. Bahan-bahan ini dapat membantu mengekalkan atau bahkan menurunkan kesedaran anda.

Contohnya, kafein. Minuman seperti kopi, teh, soda, coklat, dan minuman tenaga mengandungi kafein yang dapat meningkatkan aktiviti otak. Hasilnya, minuman ini dapat membuat anda lebih terjaga.

Sedangkan jenis minuman yang dapat mengurangkan kesedaran adalah alkohol. Alkohol adalah bahan yang boleh mempengaruhi sistem saraf pusat, saraf yang bertanggungjawab untuk menjalankan pelbagai fungsi tubuh yang penting. Meminum alkohol berlebihan dikaitkan dengan gejala kesukaran berfikir seperti ketidakhadiran, pemikiran tidak logik, dan ketidakmampuan untuk membuat keputusan.

Dalam jangka masa panjang, kesan alkohol juga boleh mengganggu fungsi kesihatan dan otak yang lebih serius.

2. Ubat-ubatan tertentu

Nampaknya, kesedaran seseorang juga dipengaruhi oleh ubat-ubatan yang dimakan. Ya, ubat seperti ubat tahan sakit dan ubat penenang dapat mengurangkan kesedaran dan membuat anda mengantuk. Tidak hairanlah bahawa setelah pesakit mengambil ubat tersebut, doktor melarang mereka memandu atau menjalankan mesin untuk sementara waktu

3. Tahap glukosa dalam badan

Salah satu kunci yang kuat untuk memastikan tahap kesedaran anda berada pada tahap normal adalah dengan memenuhi pengambilan oksigen dan glukosa yang mencukupi. Mengapa mesti oksigen dan glukosa?

Jawapannya adalah kerana otak anda memerlukan oksigen untuk memetabolisme glukosa (gula darah). Kedua-dua proses memberikan tenaga kepada sel-sel di dalam badan anda, jadi anda lebih peka dan terjaga.

4. Syarat-syarat tertentu

Keadaan tertentu yang merosakkan sel otak juga boleh mempengaruhi kesedaran anda. Ya, beberapa keadaan seperti strok atau kecederaan kepala yang teruk boleh menyebabkan tahap kesedaran anda menurun.

Selain itu, kehadiran pembengkakan atau pendarahan pada tisu otak juga dapat menyebabkan kesedaran anda menurun. Sekiranya keadaan ini tidak mendapat rawatan yang betul, seseorang boleh mengalami koma. Koma adalah kehilangan kesedaran yang paling teruk.

Tahap penurunan kesedaran dalam bidang perubatan

Tahap kesedaran yang tidak normal menggambarkan keadaan di mana seseorang mengalami penurunan fungsi kognitif atau tidak bertindak balas terhadap rangsangan. Keadaan perubatan yang paling serius atau boleh mengancam nyawa boleh merosakkan otak dan mempengaruhi tahap kesedaran pesakit.

Selalunya, tahap kesedaran yang turun naik dapat merosot dengan cepat dari satu tahap ke tahap yang lain. Akibatnya, seseorang memerlukan diagnosis tepat pada masanya dan juga rawatan segera.

Berikut adalah beberapa tahap yang akan dilalui sehingga seseorang sebelum dia tidak sedarkan diri sepenuhnya.

  • Kekeliruan. Keadaan ini berlaku apabila seseorang merasa sukar untuk berfikir dengan jelas dan membuat keputusan. Orang yang mengalami keadaan ini biasanya bercakap curang atau tidak selaras.
  • Kecelaruan. Delirium adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan keadaan kekeliruan akut yang disertai oleh gangguan tingkah laku. Keadaan ini boleh menyebabkan seseorang mengalami kesukaran berfikir, tidur, hiperaktif (pergolakan), hipoaaktif (apatis), halusinasi, dan khayalan.
  • Kelesuan Kelesuan adalah penurunan kesedaran yang ditandai dengan rasa mengantuk yang teruk, kelemahan, kelesuan, dan kekurangan tenaga, menjadikannya sukar untuk melakukan aktiviti. Keadaan ini mempengaruhi kemampuan berfikir dan emosi seseorang.
  • Penipu. Keadaan ini berlaku apabila seseorang tidak dapat bertindak balas terhadap rangsangan, kecuali kesakitan. Pada tahap ini seseorang dianggap tidak sedarkan diri, tetapi masih dapat memberikan sedikit tindak balas ketika tangannya dicubit atau matanya bersinar.
  • Koma. Koma adalah keadaan apabila seseorang tidak lagi dapat bertindak balas terhadap rangsangan, termasuk kesakitan. Koma tidak sama dengan mati. Orang yang berada dalam keadaan koma sebenarnya masih hidup, tetapi mereka tidak dapat bergerak, berfikir, atau bertindak balas terhadap keadaan persekitaran.

Cara mengukur tahap kesedaran

Skala Coma Glasgow atau lebih dikenali sebagai GCS adalah salah satu kaedah penilaian yang paling biasa digunakan oleh doktor untuk mengukur tahap kesedaran seseorang. GCS mempunyai kaedah penilaian yang agak mudah.

Walau bagaimanapun, jangan membuat kesilapan. Sejak pertama kali ditemui hingga sekarang, kaedah yang satu ini masih dianggap berkesan dan objektif untuk menilai tahap kesedaran seseorang. Doktor biasanya menggunakan penilaian GCS pada orang yang baru-baru ini mengalami kecederaan kepala akut atau terdedah kepada pelbagai keadaan kecemasan perubatan, seperti strok iskemia, abses otak, keracunan, kecederaan fizikal umum, hingga koma bukan trauma.

Kaedah penilaian GCS akan memerhatikan tindak balas mata, kemampuan bertutur, dan pergerakan badan orang yang mengalami keadaan ini. Walaupun dapat digunakan untuk menentukan tahap kesedaran seseorang, penilaian CGS tidak dapat digunakan untuk mengetahui mengapa seseorang mungkin mengalami kehilangan kesedaran atau bahkan koma.