Pemakanan

5 Khasiat Minyak Kedelai yang Tidak Kurang Berkhasiat

Daripada banyak minyak untuk memasak, minyak kacang soya dianggap paling sihat. Bersaing dengan minyak zaitun dan kanola yang lebih dikenali, minyak kacang soya nampaknya mengandungi pelbagai nutrien dengan pelbagai faedah.

Kandungan pemakanan minyak kacang soya

Minyak kacang soya adalah minyak sayuran yang dibuat dengan mengekstrak kacang soya. Kacang soya yang telah dipisahkan dari sekam akan dihaluskan, kemudian dipisahkan dari kandungan minyak.

Minyak separuh siap kemudian melalui proses penapisan dan penapisan untuk membuang bahan yang boleh mempengaruhi rasa, warna dan aroma produk akhir. Hasil akhirnya adalah minyak kedelai jernih dengan warna kekuningan.

Berikut adalah kandungan nutrien satu sudu besar (kira-kira 13.6 gram) minyak kacang soya.

  • Tenaga: 120 kcal
  • Jumlah lemak: 13.6 gram
  • Protein: 0 gram
  • Karbohidrat: 0 gram
  • Kalium: 0.1 miligram
  • Vitamin E: 1.1 miligram
  • Asid lemak tepu: 2.12 gram
  • Asid lemak tak jenuh: 11 gram
  • Lemak trans: 0,07 gram

Manfaat minyak kacang soya untuk kesihatan

Berikut adalah pelbagai kelebihan minyak kacang soya berbanding dengan varian minyak sayuran yang lain.

1. Titik asap tinggi

Titik asap adalah suhu di mana minyak atau lemak mula terurai dan teroksida. Pada titik inilah radikal bebas terbentuk, yang merupakan bahan berbahaya yang dapat menyebabkan kerosakan pada sel dan meningkatkan risiko pelbagai penyakit.

Titik asap minyak kacang soya adalah 230 darjah Celsius, bahkan lebih tinggi daripada minyak zaitun yang hanya 191 darjah Celsius. Ini bermaksud bahawa jika anda ingin memasak pada suhu tinggi, minyak kacang soya adalah pilihan yang lebih selamat dan sihat.

2. Kaya dengan asid lemak omega-3

Sebilangan besar kelebihan minyak kacang soya berasal dari kandungan asid lemak omega-3nya. Asid lemak ini mempunyai banyak faedah, termasuk menyokong perkembangan janin, membangun sel otak, menjaga kesihatan jantung, dan memperkuat sistem imun.

Makanan kaya omega-3 seperti minyak kacang kedelai juga berpotensi untuk mencegah penyakit kronik seperti aterosklerosis, barah, dan diabetes. Di dalam badan, omega-3 berfungsi dengan mengurangkan keradangan yang merupakan pendahulu pelbagai penyakit.

3. Melembapkan kulit

Tidak sedikit produk penjagaan kulit yang menggunakan minyak kacang soya sebagai bahan utama. Nampaknya, ini kerana minyak kacang soya mampu menguatkan lapisan pelindung semula jadi kulit. Lapisan ini memastikan tisu yang mendasari lembap.

Kelebihan minyak kacang soya untuk kulit juga berasal dari kandungan vitamin E yang tinggi. Selain bertindak sebagai antioksidan yang melindungi kulit dari sinar matahari, vitamin E juga membantu menghilangkan keluhan yang disebabkan oleh jerawat dan eksim.

4. Menjaga kesihatan jantung

Lemak tidak hanya berkaitan dengan penyakit, asalkan anda memilih jenis lemak yang sihat. Minyak kedelai kaya akan lemak, tetapi kebanyakannya adalah asid lemak tak jenuh yang membantu mengekalkan jantung dan saluran darah yang sihat.

Menurut beberapa kajian, risiko penyakit jantung dapat dikurangkan sebanyak 10% jika anda mengganti lemak tepu dari diet harian anda dengan lemak tak jenuh. Sebabnya, lemak tak jenuh dapat menurunkan kolesterol jahat dan melegakan keradangan.

5. Mengekalkan ketumpatan tulang

Minyak kacang soya menyediakan vitamin K yang dapat membantu mengekalkan kepadatan tulang anda. Ini terbukti dalam kajian tahun 2014. Para penyelidik mendapati bahawa minyak kacang soya membantu menyeimbangkan jumlah mineral dalam tulang.

Selain itu, vitamin K juga mengurangkan tanda-tanda keradangan yang dapat mempercepat proses kehilangan tulang. Walaupun menjanjikan, penyelidikan ini masih terbatas pada haiwan sehingga pakar perlu mempelajarinya lebih jauh.

Perhatikan ini sebelum memakan minyak kacang soya

Minyak kacang soya adalah alternatif yang sihat. Produk ini mengandungi asid lemak omega-3, bermanfaat untuk jantung, bebas kolesterol dan serba boleh. Titik asap juga tinggi sehingga selamat digunakan pada suhu tinggi.

Namun, ingat bahawa minyak kacang soya mengandungi lebih banyak asid lemak omega-6 daripada omega-3. Mengonsumsi sejumlah besar omega-6 dapat menyebabkan keradangan dan meningkatkan risiko sejumlah penyakit kronik.

Beberapa penyelidik dari University of California - Riverside, AS, juga mengatakan bahawa penggunaan minyak kacang soya dalam jumlah besar boleh membahayakan kesihatan. Kesan ini merangkumi kegemukan, diabetes, dan gangguan yang berkaitan dengan fungsi saraf.

Anda masih boleh mendapatkan faedah minyak kacang soya dengan mengehadkan pengambilannya. Jangan lupa untuk mengimbangkannya dengan memakan sumber omega-3 yang lain dan lengkapkan menu harian anda dengan sayur-sayuran dan buah-buahan.