Pemakanan

Buat Kek Menggunakan Whipping Cream, Sihat atau Tidak?

Menghias kek adalah bahagian paling senang dalam proses pembuatan kek. Bahan-bahan yang paling kerap digunakan untuk mencantikkan kek adalah krim putar atau lebih dikenali sebagai krim disebat. Selalunya dianggap lebih sihat daripada krim mentega, krim putar dianggap lebih selamat untuk dimakan. Lalu, betul-betul? krim putar lebih sihat? Berapa banyak lemak atau kalori dalam krim disebat ini? Ketahui dalam artikel ini.

Apa itu whipping cream?

Bagi anda yang gemar membuat kek, anda mungkin biasa dengan krim pada kek hari jadi yang boleh dibentuk dengan pelbagai cara. Namun, kadang-kadang anda tidak tahu apa krim yang anda gunakan kerana terdapat banyak jenis krim. Salah satunya ialah krim putar.

Krim putar Krim disebat, juga dikenali sebagai krim disebat, adalah krim tebal yang terbuat dari 30 peratus lemak susu. Krim ini biasanya disebat menggunakan pengadun sehingga putih cerah dan kaku. Krim putar biasanya dijual dalam bentuk cecair dan serbuk yang kemudian dicampurkan dengan air ais sebelum digoncang.

Krim putar Cecair biasanya mempunyai rasa yang cenderung gurih dan tidak begitu manis, sementara krim putar Serbuknya cenderung manis. Dari segi ketahanan, krim putar serbuk lebih tahan lama dalam tekstur pada suhu bilik. Dari satu segi, krim tidak mudah mencairkan kembali. Manakala krim putar Cecair cenderung mencair dengan mudah pada suhu bilik.

Sumber: myfoodmixer.com

Adakah krim disebat adalah pilihan yang sihat?

Krim disebat lebih baik daripada krim mentega dari segi kandungan lemak. Walau bagaimanapun, dalam 100 gram krim disebat mengandungi 257 kalori dengan jumlah lemak 22 gram. Lemak tepu sahaja menyumbang 14 gram lemak total dalam krim disebat. Angka ini melebihi pengambilan lemak tepu harian yang disyorkan oleh American Heart Association, iaitu 13 gram sehari.

Seperti yang dilaporkan oleh Live Strong, satu sudu krim ini mengandungi 52 kalori, 5.5 gram lemak total dengan kandungan lemak tepu 3.4 gram. Semasa menghias kek, berapa ramuan krim yang anda gunakan? Mesti lebih dari tiga atau empat sudu kan? Bayangkan berapa banyak lemak yang dimakan semasa kek ini dipotong-potong dan dihidangkan. Mengonsumsi terlalu banyak lemak jenuh dapat meningkatkan kolesterol jahat dalam darah, yang dapat menyebabkan penyakit jantung dan strok.

Gantikan krim disebat anda dengan krim yang lebih sihat

Jangan takut kek anda tidak secantik kuih lain, anda masih boleh menghias kek anda dengan cara yang lebih sihat walaupun anda tidak menggunakan krim disebat.

Bagaimana untuk? Krim kek anda dengan campuran susu skim dan ais batu secukupnya dalam pengisar. Kristal di dalam ais boleh menjadikan tekstur susu skim lebih padat. Tambahkan vanila atau perisa lain secara sederhana untuk memberikan rasa sihat kepada krim sihat anda.