Kesihatan

Kipas atau AC, yang mana lebih baik untuk kesihatan?

Udara panas menjadikan badan tidak selesa untuk bergerak. Kipas dan AC (penghawa dingin) jadi penyelesaian terbaik untuk menghilangkan kepanasan ini. Kipasnya lebih murah berbanding penghawa dingin. Namun, adakah lebih baik untuk kipas atau AC untuk kesihatan? Mari lihat ulasan di bawah.

AC dapat menghilangkan haba dengan lebih kuat daripada kipas

AC atau penyaman udara dapat membantu badan berasa lebih segar walaupun persekitaran di luar panas. AC mempunyai kemampuan untuk menyejukkan udara berbanding dengan kipas.

Oleh itu, penghawa dingin menjadikan badan lebih selesa untuk melakukan aktiviti, dan suhu rendah di bilik berhawa dingin dapat mengurangkan kehadiran serangga. Biasanya bilik yang berhawa dingin akan ditutup, jadi kurang terdedah kepada pencemaran.

Ini berbeza dengan bilik yang berisi kipas. Peminat cenderung hanya memberikan aliran udara. Sekiranya udaranya panas, maka ia akan tetap terasa. Dari segi kesejukan, tentu saja, AC akan meraih kemenangan besar.

Namun, kualiti udara di bilik berhawa dingin tidak baik

Sumber: Pencernaan Pembaca

Peredaran udara terhad untuk pengguna AC

Masalah biasa dengan penghawa dingin adalah bahawa peredaran udara selalu sama di sekitar bilik. Ini bermaksud, jika seseorang batuk atau bersin, kuman akan tinggal di udara dan beredar di sekitar bilik sepanjang hari.

Sekiranya semakin ramai orang bersin dan batuk, jumlah kuman di bilik berhawa dingin akan bertambah dan berkumpul. Dengan cara itu, anda yang sistem imunnya merosot akan sangat mudah terkena kuman.

Tidak seperti kipas yang tidak menggunakan peredaran udara di satu tempat sahaja. Menggunakan kipas boleh dilakukan di ruangan yang tidak tertutup, jadi ini memungkinkan peredaran udara lebih baik dibandingkan dengan AC

AC mengurangkan kelembapan bilik

Penyaman udara juga boleh mempengaruhi kelembapan bilik. Bilik berhawa dingin akan menjadikan kelembapan lebih kering. Akibatnya, kulit menjadi lebih mudah dikeringkan semasa anda menggunakan penghawa dingin.

Sudah tentu lebih lama dan sering anda menghabiskan masa di bilik berhawa dingin, kulit akan menjadi lebih kering kerana kehilangan kelembapan.

Di bilik yang berhawa dingin sebenarnya dapat membuat badan menjadi kering tanpa menyedarinya. Ini agak berbahaya, jika anda jarang minum di bilik berhawa dingin.

Udara yang sejuk di penghawa dingin menjadikan tubuh tidak berpeluh dan lupa minum, walaupun peluh badan telah menguap lebih cepat tanpa menyedarinya. Bukan itu sahaja, anda juga sering kencing di bilik berhawa dingin, bukan?

Ini bermakna, cecair badan lebih senang keluar ketika berada di bilik berhawa dingin. Tanpa minum secukupnya, badan anda sangat mudah mengalami dehidrasi.

Ini berbeza dengan kipas. Kipas tidak mempengaruhi kelembapan bilik. Kelembapan bilik cenderung stabil semasa anda menggunakan kipas. Oleh itu, risiko kulit kering atau kering boleh dielakkan.

Jadi yang mana yang harus anda pilih, kipas atau AC?

Sebenarnya, menggunakan penyaman udara atau kipas bergantung pada keperluan individu anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian semasa menggunakan kedua-duanya. Banyak perkara yang tidak disedari ketika menggunakan penyaman udara atau kipas angin, yang sebenarnya mempengaruhi kesihatan.

Menggunakan penghawa dingin mesti menggunakan pelembap dengan kerap

AC boleh menjadi pilihan yang tepat untuk cuaca yang sangat panas, kerana ia bukan sahaja memberikan angin tetapi juga memberikan sensasi sejuk.

Walau bagaimanapun, penggunaan penghawa dingin tetap harus diimbangi oleh beberapa perkara untuk mengurangkan kesan buruknya, seperti menggunakan losyen untuk mengekalkan kelembapan kulit, minum lebih banyak air, dan memastikan penghawa dingin yang digunakan mempunyai penapis udara yang baik dan berkesan.

Bagi kipas angin, apabila anda menggunakannya ketika cuaca panas, ia kurang berkesan. Kerana, kipas hanya meniup udara panas yang melekat pada kulit. Tiada kesan penyejukan.

Di bawah suhu sekitar 35 darjah Celsius, kipas dapat berfungsi dengan baik untuk penyejukan, tetapi jika suhu persekitaran lebih dari itu, kipas dapat membuat anda lebih banyak berpeluh.

Sekiranya anda memilih peminat, inilah yang mesti anda perhatikan

Walaupun menggunakan kipas kelihatan selamat, jangan arahkan kipas langsung ke badan anda. Pantulkan angin sehingga berputar di dalam bilik.

Dengan begitu ruangan akan menjadi sejuk dan peredaran udara akan lebih lancar, sehingga udara yang anda hirup tetap bersih.

Sekiranya anda ingin memilih AC atau kipas, sesuaikan mengikut keperluan anda. Yang penting ialah selalu membersihkan penghawa dingin atau kipas angin dengan kerap.

Zarah habuk yang terkumpul di penghawa dingin atau kipas akan menyebarkan pencemaran, dan kuman.

Itulah yang akan anda nafas kemudian. Keadaan ini dapat menjadikan sistem pernafasan badan berfungsi lebih banyak untuk menyaring kotoran dari kipas atau penghawa dingin yang kotor.