Kesihatan wanita

Apakah Bahaya Memakai Pantyliners Setiap Hari? -

Pantyliner adalah produk feminin yang biasanya digunakan ketika darah haid rendah. Namun, ada juga wanita yang menggunakannya setiap hari. Oleh itu, adakah berbahaya untuk memakai pantyliner setiap hari? Mari cari jawapannya di sini!

Apa itu pantyliner?

Pantyliner adalah produk feminin yang berbentuk seperti pembalut tetapi saiznya lebih kecil dan mempunyai kapasiti yang kurang.

Pada masa ini, banyak wanita memakai seluar dalam setiap hari dengan sebab-sebab tertentu seperti keputihan atau bintik-bintik yang sering muncul di luar jadual haid.

Namun, ternyata anda perlu berhati-hati sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan pantyliner setiap hari. Kerana terdapat sejumlah risiko yang mungkin anda hadapi. Untuk keterangan lebih lanjut, mari baca penjelasan seterusnya.

Adakah berbahaya memakai seluar dalam setiap hari?

Sebenarnya, terdapat sebilangan besar wanita yang mengaku memakai seluar dalam setiap hari. Oleh itu, perdebatan mengenai penggunaan produk yang satu ini sering timbul mengenai bahaya menggunakannya setiap hari.

Menurut dr. Jessica Shepherd, pakar obstetrik dan pakar sakit puan, menggunakan seluar dalam setiap hari tidak berbahaya selagi ia diganti secara berkala setiap 4 jam paling banyak.

Sama seperti pembalut, sebenarnya seluar dalam ia sendiri selamat untuk kesihatan faraj. Namun, yang perlu anda elakkan adalah penggunaannya terlalu lama dan jarang diganti.

Sebabnya, jarang diganti seluar dalam akan membawa pelbagai risiko kesihatan, termasuk yang berikut.

1. Kerengsaan faraj

Salah satu bahaya pemakaian seluar dalam setiap hari dan jarang diganti adalah risiko menyebabkan kerengsaan pada bibir vulva atau vagina yang bersentuhan dengan produk.

Ini biasanya berlaku kerana seluar dalam yang dijual di pasaran biasanya tidak diperbuat daripada 100% kapas yang lembut dan selamat untuk kulit.

Akibatnya, geseran dengan seluar dalam Apa yang berlaku sepanjang hari penuh lebih cenderung menyebabkan kerengsaan daripada geseran dengan seluar dalam yang lembut.

2. Alergi terhadap wangian dan peluntur

Lancarkan jurnal Alam Sekitar Antarabangsa, pelbagai produk seluar dalam Pada masa ini ia telah dicampurkan dengan beberapa ramuan wangian yang mengandungi sebatian organik yang tidak menentu (VOC)

Bagi orang yang peka terhadap bahan, malah menggunakan seluar dalam sekali ia boleh menyebabkan reaksi alahan pada kawasan faraj seperti gatal, terbakar dan kemerahan pada kulit.

3. Jangkitan faraj

Faraj yang sihat adalah yang dapat 'bernafas' dan mendapat peredaran udara yang mencukupi. Pori-pori dalam seluar dalam sebenarnya berfungsi untuk membantunya mendapatkan udara yang cukup.

Sementara itu jika anda menggunakan seluar dalam, liang-liang akan ditutup oleh bahagian plastik seluar dalam melekat pada seluar dalam.

Kesannya, kawasan wanita tidak mengalami peredaran udara yang baik, menjadikannya lembap dan hangat. Kawasan lembap dan hangat sangat disukai oleh bakteria dan kulat yang menyebabkan jangkitan faraj.

Petua untuk mengelakkan bahaya memakai pantyliner setiap hari

Untuk mengelakkan penggunaan berbahaya seluar dalam, pastikan anda memperhatikan perkara berikut.

  • Tukar secara berkala seluar dalam maksimum 4 jam.
  • Pastikan faraj anda kering sehingga tidak basah ketika memakainya.
  • Elakkan menggunakannya sepanjang hari, lepaskan sekali-sekala untuk memberi peluang kepada vagina untuk 'bernafas'
  • Pilih jenis yang tidak mengandungi wangian atau bahan kimia berbahaya yang lain.
  • Pakai seluar dalam kapas untuk mengelakkan kelembapan di kawasan feminin.
  • Semasa anda tidur, lepaskan seluar dalam dan seluar dalam. Pakai seluar, skirt atau sarung yang longgar supaya faraj lebih terdedah kepada udara.
  • Untuk mengelakkan jangkitan, bersihkan vagina dengan pembersih feminin khas yang berisi povidone-iodin supaya kulat, bakteria, dan parasit lain tidak bertengger di faraj.

Jadi, pakai seluar dalam setiap hari tidak berbahaya, selagi anda menjaga kebersihannya. Walau bagaimanapun, penggunaan sehari-hari tanpa sebab yang jelas tetap harus dielakkan sehingga vagina dapat bernafas.

Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mengalami keputihan dan bintik-bintik yang berlebihan

Biasanya, wanita memakai seluar dalam setiap hari untuk menyerap berlebihan keputihan dan bintik-bintik darah yang sering terjadi di luar haid. Walau bagaimanapun, ini bukan penyelesaian terbaik.

Sekiranya anda mengalami masalah di kawasan wanita, anda harus menghubungi doktor anda untuk memberikan diagnosis dan nasihat yang lebih tepat untuk masalah anda.

Keputihan yang berlebihan dan bintik-bintik darah yang tidak teratur boleh menjadi tanda penyakit tertentu seperti jangkitan atau barah rahim.