Kesihatan wanita

Ternyata, ukuran payudara juga dipengaruhi oleh berat badan

Tahukah anda bahawa sebenarnya berat badan anda mempengaruhi ukuran payudara anda? Sebenarnya, perubahan yang berlaku di dalam badan juga akan memberi kesan pada payudara anda. Salah satu faktor yang memainkan peranan penting dalam perubahan ini adalah berat badan.

Berat badan anda mempengaruhi ukuran payudara

Menurut kajian tahun 2012, ada kaitan antara ukuran payudara dan berat badan. Kajian ini melibatkan 93 wanita yang tidak hamil dan menyusui dalam setahun, dan tidak pernah menjalani pembedahan payudara.

Mereka dipilih dan dikelompokkan berdasarkan berat badan, tinggi ideal, dan termasuk dalam kelompok rata-rata.

Pada akhir kajian, terbukti bahawa berat badan mempunyai kesan yang signifikan terhadap wanita. Contohnya, wanita yang mempunyai payudara besar cenderung lebih berat dan tinggi.

Oleh itu, semakin tinggi usia anda, semakin besar kemungkinan ukuran payudara anda juga akan meningkat. Ini juga berlaku sebaliknya. Sekiranya anda menderita penyakit dan menurunkan berat badan, ukuran payudara anda juga dapat menurun.

Dari kajian ini, dapat disimpulkan bahawa faktor-faktor berikut mempengaruhi ukuran payudara anda.

  • Berat kerana lemak dapat menebalkan tisu dan memampatkan payudara.
  • Sukan Ia juga dapat menegangkan payudara anda kerana membina tisu otot di payudara.
  • Kehamilan dan penyusuan berperanan besar akibat hormon yang membuat payudara membengkak.

Apakah ukuran payudara yang ideal?

Sebenarnya, ukuran payudara yang ideal bergantung pada keselesaan harian anda. Sekiranya anda merasa tidak selesa, seperti sakit belakang, kerana mempunyai payudara yang besar, ia pasti tidak termasuk dalam kategori ideal anda.

Namun, ada tinjauan dari laman kesihatan yang memaklumkan mengenai ukuran payudara yang ideal. Dalam tinjauan yang melibatkan 2,000 orang (terdiri daripada 60% lelaki dan 40% wanita), dinyatakan bahawa ukuran payudara rata-rata dianggap lebih menarik.

Jika berkaitan dengan berat badan, wanita yang mempunyai ukuran payudara rata-rata biasanya mempunyai tinggi dan berat badan yang ideal.

Mengekalkan berat badan yang ideal

Sesiapa sahaja, terutama wanita, ingin memiliki badan yang ideal, mulai dari berat, tinggi badan, dan juga ukuran payudara.

Setelah mengetahui bahawa berat badan mempengaruhi ukuran payudara, anda pasti ingin mengekalkan berat badan ideal anda. Untuk mengetahui sama ada sesuai atau tidak, anda boleh mengira indeks jisim badan anda.

Sekiranya indeks berlebihan, menurunkannya ke julat yang sesuai tentunya merupakan langkah pertama. Berikut adalah beberapa cara yang mungkin anda boleh gunakan untuk mendapatkan badan yang ideal.

  • Ikuti program berat badan yang ideal untuk mendapatkan rutin yang sesuai dengan jadual anda.
  • Sukan, seperti berjalan kaki atau berjoging untuk membakar kalori anda, sekurang-kurangnya 40 minit.
  • Ikuti diet (diet) tertentu yang disertai dengan aktiviti fizikal. Diet yang boleh diikuti adalah diet rendah kalori atau rendah lemak.

Berat badan tidak hanya mempengaruhi ukuran payudara, tetapi kesihatan keseluruhan anda. Itulah sebabnya, agar badan anda lebih sihat, pastikan anda memperhatikan berat badan anda. Jangan berlebihan, jangan kurang.

Berat badan yang ideal bukan sahaja menjadikan anda mendapat ukuran payudara yang ideal, tetapi juga badan yang cergas.