Kesihatan Seksual

Melancap Menggunakan Losyen Sebagai Pelincir Memudaratkan Kesihatan

Ketika mereka berada dalam keadaan darurat, tidak sedikit orang yang memilih untuk melancap menggunakan losyen dan bukannya tidak menggunakan pelincir sama sekali. Melancap "mentah" berisiko mencederakan kulit organ intim. Sebabnya, kulit faraj dan zakar lebih nipis dan sensitif berbanding bahagian badan yang lain. Namun, adakah melancap menggunakan losyen adalah penyelesaian yang tepat?

Melancap menggunakan losyen berisiko merengsakan kulit organ intim

Apabila melancap tidak menggunakan pelincir, geseran langsung di antara kulit yang kering dan kasar boleh menyebabkan tisu kulit organ intim anda menjadi panas hingga melepuh dan jengkel. Begitu juga, jika anda melancap, gunakan bantuan mainan seks yang sebenarnya diperbuat daripada getah atau silikon.

Pelincir ada di sini untuk membantu melembapkan dan menghaluskan kulit agar dapat mengurangkan geseran sehingga melancap tidak menyakitkan, malah lebih memuaskan. Namun, Maureen Whelihan, M.D., pakar obstetrik di Pusat Kesihatan dan Pendidikan Seksual, Amerika Syarikat, memberi amaran bahawa melancap menggunakan losyen badan bukanlah cara yang tepat untuk melancap.

Walaupun nama "untuk badan", losyen badan tidak boleh digunakan pada kulit kemaluan. Lebih-lebih lagi, sehingga dimasukkan ke dalam faraj. Umumnya, losyen mengandungi minyak wangi, pemekat, alkohol, bahan pengawet, dan rangkaian bahan kimia lain yang sangat berisiko menyebabkan reaksi alergi pada kulit alat kelamin.

Melancap secara sembarangan menggunakan losyen bukan sahaja berisiko menyebabkan kulit kemaluan terasa lecet panas dan bengkak merah yang jengkel. Kebiasaan ini juga boleh menyebabkan jangkitan faraj atau jangkitan pada zakar. Sebenarnya, kulit vagina atau zakar boleh kering secara tidak wajar kerana bahan kimia dalam losyen yang terlalu keras.

Petua memilih pelincir yang selamat untuk melancap

Memilih pelincir yang baik dan selamat bukan sahaja membuat onani terasa lebih memuaskan, tetapi juga dapat menjaga kesihatan kulit alat kelamin anda.

Pilih pelincir seks berasaskan air yang boleh menembusi kulit dan secara amnya tidak menyebabkan alahan. Sebagai alternatif, pilih pelincir berdasarkan silikon yang lebih tahan lama. Pastikan pelincir yang anda pilih tidak mengandungi gliserin, paraben, dan petrokimia yang lain. Pastikan juga pelincir tidak mengandungi bahan lain yang boleh mencetuskan reaksi alergi, terutamanya jika anda mempunyai alergi terhadap bahan atau bahan tertentu.

Anda boleh bereksperimen dengan pelbagai jenis pelincir sebelum memutuskan mana yang terbaik untuk anda. Tetapi selalu baik untuk berhati-hati dan berhati-hati dalam memilih pelincir seks yang akan anda gunakan, baik untuk seks melancap dan penetrasi. Anda boleh mencubanya terlebih dahulu dengan menggosok sedikit pada kulit di bahagian belakang tangan. Tunggu selama 24 jam dan periksa tanda-tanda reaksi kulit alergi. Sekiranya tidak, pelincir selamat untuk anda gunakan.

Elakkan melancap menggunakan losyen sebagai pelincir untuk mengelakkan kesan sampingan negatif yang ditimbulkannya.