Corak Tidur Sihat

Rawatan Kulit Kupas Lengkap untuk Mendengkur (Sleep Apnea)

Kebiasaan berdengkur atau berdengkur boleh terjadi kerana anatomi saluran pernafasan di kerongkong, masalah pernafasan atau gangguan tidur. Walaupun secara amnya tidak berbahaya, berdengkur dapat mengganggu orang lain atau mengurangkan kualiti tidur. Sebenarnya, berdengkur kerana apnea tidur yang obstruktif dapat berhenti bernafas. Nah, salah satu cara untuk mengatasi kebiasaan ini adalah terapi tekanan saluran udara positif berterusan (CPAP).

Apakah prosedur untuk melaksanakan terapi? Lihat penjelasan lengkap di bawah, ya.

Apa itu CPAP?

Tekanan saluran udara positif berterusan (CPAP) adalah cara utama untuk mengatasi dengkuran tidur yang terjadi kerana: apnea tidur yang menghalang (OSA). Berdengkur dengan kuat dan kesukaran bernafas ketika tidur adalah tanda penyakit ini, yang merupakan gangguan tidur yang serius.

OSA boleh menyebabkan saluran udara ditutup sebahagian atau sepenuhnya semasa tidur, menghalang aliran udara. Apabila ditutup sepenuhnya, penghidap OSA mungkin mengalami pernafasan semasa tidur. Nah, CPAP adalah alat yang memberikan tekanan udara melalui topeng yang diletakkan di atas hidung dan / atau mulut ketika tidur.

Menurut Sleep Foundation, CPAP berfungsi dengan memberi tekanan positif pada saluran udara atas secara berterusan. Dengan cara itu, saluran udara di kerongkong tetap terbuka semasa tidur dan jumlah udara di paru-paru dapat dikekalkan.

Ringkasnya, penggunaan CPAP memudahkan pernafasan semasa tidur dan oksigen dapat diedarkan dengan betul ke seluruh badan. Akibatnya, anda dapat mengelakkan gangguan berdengkur yang boleh mengancam nyawa.

Cara menghentikan berdengkur melalui CPAP juga dapat menjadi jalan keluar bagi penderita OSA dengan gejala mendengkur yang tidak hilang walaupun setelah menjalani operasi pembedahan seperti tonsilektomi (tonsilektomi) atau adenoidektomi (pembedahan adenoid).

Ramai orang bimbang bahawa memberi tekanan positif pada saluran udara boleh menyebabkan paru-paru pecah. Tapi jangan khawatir, CPAP memiliki kemampuan untuk mengatur tekanan yang diperlukan tubuh agar saluran udara tetap terbuka.

Siapa yang memerlukan terapi CPAP?

Prosedur terapi CPAP terbukti berkesan dalam merawat gejala OSA dan apnea tidur. Namun, tidak semua pesakit dengan keadaan ini memberi respons positif terhadap rawatan menggunakan terapi CPAP. Oleh itu, penting untuk berunding terlebih dahulu dengan doktor anda sama ada terapi ini akan berkesan dalam merawat keadaan anda.

Di samping itu, terdapat beberapa keadaan yang mungkin menjadi perhatian anda jika anda ingin menjalani terapi CPAP, memandangkan terapi ini dapat dikontraindikasikan dengan keadaan berikut:

 • Pesakit yang tidak dapat bekerjasama kerana mereka mengalami gangguan kecemasan.
 • Pesakit yang kehilangan kesedaran sehingga tidak dapat mengekalkan saluran udara mereka sendiri.
 • Orang yang mengalami kegagalan pernafasan.
 • Pesakit yang mengalami trauma berkaitan dengan wajah mereka.
 • Orang yang pernah menjalani pembedahan pada muka, esofagus, atau usus.
 • Pesakit yang mudah mengeluarkan cecair melalui saluran pernafasan.
 • Orang yang mengalami loya dan muntah akut.
 • Pesakit dengan asma hiperkarbik atau penyakit paru obstruktif kronik (COPD).

Oleh itu, anda perlu berhati-hati sebelum memutuskan untuk menjalani terapi CPAP untuk merawat keadaan ini. Sebaliknya, jangan memilih terapi ini jika doktor tidak mengesyorkannya.

Persiapan sebelum menjalani terapi CPAP

Sebelum akhirnya menggunakan mesin CPAP untuk terapi, ada beberapa persiapan yang perlu anda lakukan. Berikut adalah langkah-langkah persediaan sebelum menggunakan alat CPAP:

1. Letakkan alat di tempat yang betul

Langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah meletakkan alat CPAP di tempat yang betul. Berikut adalah beberapa kriteria untuk tempat yang sesuai untuk meletakkan objek ini:

 • Ia mempunyai permukaan yang rata dan cukup lebar sehingga anda dapat meletakkan peranti CPAP di atas dengan selamat.
 • Cukup dekat ke tempat tidur, sehingga selang dari alat ini dapat mencapai bahagian atas tilam.
 • Pastikan ada soket kuasa yang cukup dekat dengan mesin sehingga mudah memasang palam kuasa dari mesin ini.
 • Mudah menghidupkan mesin, membuka ruang penapis, dan menambahkan air ke pelembap.

Anda boleh menambah meja kecil di sebelah katil untuk meletakkan mesin di permukaan atasnya.

2. Memeriksa penapis pada peranti CPAP

Sekiranya anda ingin menggunakan mesin CPAP, anda akan melihat bahawa ia juga mempunyai penapis. Walau bagaimanapun, jenis penapis juga bergantung pada jenis mesin CPAP yang anda gunakan.

Penapis pada mesin CPAP terdapat dalam petak kecil yang anda dapati dengan mudah dalam alat ini. Arahan pada alat atau yang diberikan oleh doktor anda akan memberikan penjelasan lengkap mengenai apa yang harus anda lakukan dengan penapis setiap kali anda menggunakan alat ini.

3. Pasang selang ke mesin CPAP dan topeng

Jika anda mahu tidur, pasangkan selang terlebih dahulu ke mesin CPAP. Sudah tentu, ada tempat khas yang mudah anda temukan untuk memasang selang ini ke mesin. Maksudnya, anda tidak perlu melakukan banyak usaha untuk memasang selang ke alat.

Kemudian, anda juga akan menghubungkan hujung selang ini ke topeng. Topeng yang akan anda gunakan semasa tidur untuk membantu mengatasi keadaan ini.

4. Sediakan pelembap udara (jika ada)

Terdapat beberapa jenis CPAP yang dilengkapi dengan pelembap untuk membantu anda melembapkan udara. Tujuannya, untuk mengeringkan mulut dan tekak pada waktu malam. Sekiranya peranti CPAP yang anda gunakan sudah memiliki pelembap, isilah dengan air rebusan yang bersih.

Perhatikan jumlah air yang boleh anda masukkan ke dalam pelembap udara. Usahakan tidak melebihi had maksimum pada pelembap udara, kerana air berlebihan dapat memasuki selang. Sekiranya ini berlaku, sudah tentu akan mengganggu prosedur CPAP di kemudian hari.

5. Pasang mesin CPAP pada soket

Setelah hos terpasang, baik ke mesin dan topeng, anda boleh menghidupkan mesin CPAP. Pastikan alat disambungkan ke sumber elektrik dengan betul dan betul.

Ia juga penting untuk mengelakkan kerosakan peralatan yang berkaitan dengan masalah teknikal. Selain itu, anda akan merasa lebih selamat menggunakannya.

Prosedur untuk menjalankan terapi menggunakan mesin CPAP

Setelah menyediakan alat dengan betul, berikut adalah prosedur penggunaan mesin CPAP untuk terapi:

1. Gunakan dan atur topeng pada wajah

Sekarang, masanya untuk anda memasang topeng yang disambungkan ke mesin melalui selang di wajah anda. Terdapat beberapa jenis topeng yang boleh anda gunakan dengan mesin CPAP untuk terapi ini. Terdapat topeng yang menutupi hidung dan mulut, tetapi ada juga yang menutup hidung dan bawah.

Biasanya, doktor akan membantu mengesyorkan jenis topeng yang sesuai dengan keperluan anda. Doktor boleh memilih topeng berdasarkan cara anda bernafas ketika tidur, tekanan yang diperlukan, dan kedudukan anda tidur setiap malam.

Walau bagaimanapun, apa sahaja jenis topeng yang akan anda gunakan kemudian, topeng akan disertakan dengan mata kail supaya topeng tidak berubah kedudukan semasa anda tidur. Anda akan menggunakan tali cangkuk ke bahagian belakang kepala anda.

Semasa menggunakan topeng, anda perlu memastikan topeng terpasang dengan betul. Walaupun harus menutupi wajah, itu tidak berarti topeng harus menekan kulit. Sekiranya masih tidak selesa, letakkan topeng sehingga terasa selesa untuk anda gunakan semasa tidur.

2. Hidupkan mesin CPAP untuk permulaan

Apabila topeng berjaya di kedudukan yang betul dan selesa, anda boleh memulakan mesin CPAP. Pengaturan tekanan pada mesin CPAP seharusnya ditetapkan oleh doktor atau profesional perubatan yang membantu merawat keadaan anda. Ini bermaksud, anda hanya perlu menghidupkannya tanpa mengacaukannya terlebih dahulu.

Apabila mesin CPAP dihidupkan, anda akan melihat kehadiran udara dari topeng. Namun, jika anda merasakan udara keluar dari topeng, mungkin perlu menyesuaikan semula kedudukan topeng.

Apabila anda mula menggunakan alat ini, anda boleh memulakan dengan tekanan udara terendah terlebih dahulu dan kemudian perlahan-lahan meningkat kepada tekanan yang disyorkan oleh doktor untuk anda. Namun, anda juga dapat menggunakannya dengan tekanan udara yang sudah besar sesuai dengan cadangan doktor dari awal.

3. Cari posisi tidur yang selesa

Semasa menggunakan mesin CPAP sebagai sebahagian daripada terapi untuk merawat keadaan ini, lebih baik mencari posisi tidur yang paling selesa untuk anda. Cubalah beberapa posisi tidur terlebih dahulu untuk mengetahui kedudukan mana yang paling selesa ketika anda harus tidur menggunakan alat ini.

Pastikan posisi tidur anda tidak mengganggu pemakaian topeng, tidak menahan selang udara yang menghubungkan topeng ke mesin, dan tidak memberi tekanan terlalu banyak pada wajah.

Mungkin memerlukan masa yang lama untuk akhirnya merasa selesa tidur menggunakan mesin ini. Namun, jika anda masih tidak selesa menggunakannya, cubalah berjumpa doktor lagi. Dia mungkin dapat membantu anda mencari penyelesaian terbaik untuk keadaan tersebut.

Kemungkinan kesan sampingan terapi CPAP

Penggunaan alat CPAP ini boleh menyebabkan kesan sampingan, termasuk:

 • Bermimpi terus menerus semasa penggunaan awal.
 • Hidung kering dan sakit tekak.
 • Hidung berair dan terus bersin.
 • Kerengsaan pada mata dan kulit di sekitar kawasan topeng.
 • Kembung.
 • Mimisan (kesan sampingan yang jarang berlaku).

Anda mungkin merasa tidak selesa pada waktu pagi ketika pertama kali menggunakan CPAP. Bercakap dengan doktor anda sekiranya anda merasa tidak selesa setelah beberapa hari menggunakan alat ini.

Sekiranya anda mengalami kesan sampingan, selagi ia tidak mengganggu anda, anda boleh meneruskan rawatan. Anda perlu menggunakan petua berikut jika anda mengalami kesan sampingan.

 • Sekiranya anda demam, berbincanglah dengan doktor anda mengenai penggunaan semburan hidung dekongestan atau kortikosteroid.
 • Gunakan pelembap hidung pelembap atau kortikosteroid untuk mengurangkan kerengsaan dan saluran hidung.

Perkara yang perlu anda perhatikan semasa menjalani terapi CPAP

Terapi ini dikatakan sangat berkesan untuk mengatasi gejala apnea tidur daripada kaedah bukan pembedahan lain. Berikut adalah tanda-tanda yang menunjukkan bahawa anda berjaya menjalani terapi untuk bernafas dengan lebih baik semasa tidur.

 • Anda boleh tidur mengikut keperluan anda, iaitu 7-8 jam tidur setiap hari.
 • Tidak lagi mengantuk pada siang hari, tidak bangun secara tiba-tiba pada waktu malam, atau merasakan mood yang baik ketika anda bangun pada waktu pagi.
 • Pemeriksaan doktor menunjukkan penurunan risiko penyakit jantung kerana dapat membantu menurunkan tekanan darah baik pada siang dan malam hari.

Mungkin memerlukan sedikit masa untuk anda selesa menggunakan CPAP. Jadi, jangan berputus asa menggunakan terapi ini beberapa kali sehingga anda dapat merasakan hasil rawatannya.

Seterusnya, perkara yang perlu dipertimbangkan adalah perubahan gaya hidup. Mengandalkan CPAP semata-mata untuk merawat apnea tidur tanpa membuat perubahan gaya hidup tidak akan berjaya sepenuhnya.

Anda perlu menurunkan berat badan berlebihan. Sebabnya, kenaikan berat badan boleh menyebabkan lemak tambahan di leher menyempitkan saluran udara. Oleh itu, tanyakan kepada doktor anda, apakah berat badan ideal yang harus anda capai.

Cuba bersenam secara teratur, sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Kemudian, perbaiki diet anda, seperti menghadkan makanan yang tinggi gula dan lemak, dan mengatur semula waktu makan. Elakkan minum alkohol sebelum tidur, dan sebaiknya berhenti minum pil tidur.

Untuk lebih berkesan, berhenti merokok dengan mengurangkan jumlah rokok secara perlahan. Posisikan tidur di sebelah atau perut anda, elakkan tidur di punggung. Untuk lebih selesa, gunakan bantal tidur yang selesa dan sesuai.